Вести

Зеленим инвестицијама и одлукама до здравије животне средине у Крагујевцу

У крагујевачкој Енергетици данас почиње пуњење система за даљинско грејање и то ће трајати десетак дана, тако да се већ од 15. септембра очекују пробе и провера система које ће трајати до 1. октобра. То значи да ће систем даљинског грејања у Крагујевцу бити спреман и пре званичног почетка грејне сезоне – рекао је градоначелник Никола Дашић гостујући у Јутарњем програму РТС – а.

Ово је, иначе, прва грејна сезона у којој ће се Крагујевац након замене котлова на угаљ грејати на гас. Имајући у виду светку енергетску кризу, из предострожности смо још прошле зиме одлучили да оставимо у функцији котлове на угаљ. Очекујемо да цела зима прође са грејањем на гас, истакао је Дашић. Министарство рударства и енргетике организује редовне састанке са представницима локалних самоуправа на којима се утврђују потребне количине енергената и алтернативни енергенти, могућност снабдевања, стање на тржишту, шта има, а шта нема на лагеру, шта има у робним резервама, тако да се информације стално апдејтују, како би цела држава била спремна да позитивно одговори на ову кризу. Морам да похалим труд и Владе Србије и председника државе који успева да контролише енергетску кризу. Очекујем у Крагујевцу целу грејну сезону на гас, а ако се нешто непредвиђено догоди имамо котлове на угаљ, поручио је Дашић.

Што се тиче цене даљинског грејања, у овом тренутку не очекујемо повећање. Имајући у виду стање са енергентима, нико не зна шта може да се деси на међународном тржишту што се тиче цена. Пратићемо ситуацију и сходно томе се  понашати, додао је Дашић.

Енерегетика је иначе деценијама уназад била највећи загађивач ваздуха. Постројење датира из 1961. године и није имало одговарајућу филтрацију димних гасова. Аерозагађење, пепео и „црни“ снег коначно одлазе у историју.

Поред замене котлова на угаљ котловима на гас, Крагујевац је донео и читав низ одлука у циљу заштите животне средине. Једна од њих ступила је на снагу 1. септембра, а реч је о обавези инвеститора да за сваки новоизграђени стан или локал посаде по једно дрво. Ако зграда има 20 станова, инвеститор је дужан да посади 20 стабала, појаснио је Дашић. Трудимо се да сачувамо и овај град и Шумадију за нашу децу.

Друга одлука која почиње да се примењује од 1. јануара 2023. године односи се на уградњу филтера на бази активног угља за све угоститељске објекте. Тиме пре свега обезбеђујемо здравији ваздух грађанима који живе у непосредној близини ресторана, пекара, печењара… Уградња филтера јесте инвестиција, није капитална, али инвестиција јесте и коштаће. Дефинитивно ми не можемо више да избегавамо да идемо у корак са светом и морамо да водимо рачуна о нашој животној средини.