Вести

За безбедну будућност наше деце

Сведоци смо све већег вршњачког насиља и чињенице да се некада невине дечје игре претварају у бруталне окршаје који се завршавају трагичним исходом. Жртве насиља су обично немоћне особе и млађа деца или деца са посебним потребама, а насиље често врши дете које је и само жртва породичног насиља или одрасло у породици у којој се такво понашање толерише. Српска напредна странка упозорава да су последице вршњачког насиља стварање атмосфере несигурности и неповерења, психичке трауме, али и дугорочни проблеми у развоју и социјализацији детета.

Подаци социјалних служби показују да је број деце жртава насиља у Републици прешао цифру од 3500, од којих су око 20 одсто жртве вршњачког насиља, а да је скоро 9.000 деце занемарено, што представља први корак који најчешће води насиљу.

СНС подсећа да је комуникација са вршњацима вештина која се учи, тако да је могуће да је деца не усвоје на адекватан начин. Стварање сигурног окружења за децу је основни предуслов за елиминацију нежељеног и насилног понашања. Томе у прилог иду и истраживања која показују да иако сам обим вршњачког насиља не расте значајније, расте суровост са којом се оно врши. Већа присутност или прихватање насилног понашања у друштву или породици директно утиче и на насилно понашање међу самом децом.Улога школе како у превенцији насиља, тако и у едукацији деце и младих о различитих видова насиља је од примарног значаја.

СНС истиче мере предузете у суочавању са насиљем над децом. Посебно се треба осврнути на Закон о посебним мерама спречавања насиља над малолетним лицима којим се укида рок застарелости, чиме је омогућено кривично гоњење, без обзира колико година је прошло од кривичног дела. Тако особе које злостављају децу више неће моћи да се процедуралним разлозима извуку од одговорности за стварање спирале насиља која угрожава основе друштва. Скупштинински одбор за права детета формирало је пет радних група за праћење сета закона и заштити права детета.

У складу са европским нормама, посебним протоколом за заштиту деце и ученика од насиља, злостављања и занемаривања, укључени су сви надлежни органи полиција, тужилаштво, школе, центри за социјални рад, локална самоуправа...

Међутим, елиминисање насиља над децом је само један од начина да се утиче и на смањивање вршњачког насиља. За успех је неопходна подршка читавог друштва, пре свега породице.

Само удружени и истрајни можемо да створимо сигурно и толерантно окружење за сву децу у коме ће моћи безбрижно да расту, развијају своје потенцијале и изражавају различитост.

СНС жели да изгради друштво са нултом толеранцијом на насиље сваке врсте, у сваком узрасту и на сваком месту, јер ће само такво друштво бити потпуно безбедно за сву децу и само тако можемо да изградимо будућност у коју верујемо.

Поред конференције за штампу одржана је и трибина на којој су учешће поред Валентине Гајовић узели дипломирани социолог Ана Милетић Вучковић и Народни посланик Мирко Чикириз.

Градски одбор СНС
У Крагујевцу,
25. 02. 2014.