Вести

Wacker Neuson у Крагујевцу обележио 15 година пословања

У присуству министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарије Кисић  Тепавчевић и градоначелника Крагујевца Николе Дашића, немачки произвођач лаке и компактне грађевинске опреме и машина Wacker Neuson (Вакер Нојзон) данас је обележио 15 година пословања у Крагујевцу.

Посао је започет у малој радионици на пар стотина квадрата, а данас је то фабрика са више од 650 запослених на три локације. У току је и изградња нове фабрике. Инвестицијом вредном око 23 милиона евра само у 2022. години, компанија проширује своје пословање у Србији и обезбеђује своју дугорочну статегију у Крагујевцу. Почетак пословања у новој фабрици предвиђен је за октобар текуће године. У првој фази биће изграђено 20 000 квадрата производног погона, док је у наредним фазама предвиђено проширење за додатних 30 000 квадрата.

Компанија свој раст и развој, рекао је директор Вакер Нојзон Крагујевац, дугује стручним и искусним запосленима, пре свега умешним мајсторима заваривачима из производње, као и одличним инжењерима и другим стручњацима, али и уверењу Вакер Нојзон Групе у одрживост и будућност инвестирања у Србију и Крагујевац.

Поносна сам што имамо предузећа и фабрике као што је ова, одличан пример добре праксе у свим сегментима и активностима које треба да има једно успешно предузеће, истакла је Дарија Кисић Тепавчевић честитајући радницима и руководству. Од формирања предузећа много се тога урадило. Од 2017. године до данас удвостручен је број запослених и управо је то пут којим желимо да иде Србија и који заступа Влада Србије. Крагујевац је на том путу добар пример када је реч о довођењу нових инвеститора, новим радним местима и повећању стопе запослености. У последње време Крагујевац је град са најбржим падом стопе незапослености која износи 16, 4 посто. Само од почетка године закључно са данашњим даном са евиденције Националне службе за запошљавање у овом граду запослено је 3 226 људи.

Шта за Крагујевац значи реинвестиција ове компаније, не могу да опишем, рекао је градоначелник Дашић. Ако после 15 година пословања кренете не у мале него у драстичне реинвестиције, а говоримо о изградњи укупно 50 000 квадрата производног простора, а притом разговарамо и о даљој будућности, то значи да је Крагујевац град бизниса, који одговора озбиљним компанијама како домаћим, тако и светским. Ми као град можемо да се похвалимо невероватним привредницима који су наши Крагујевчани, али и могућношћу да привучемо највећа светска имена. Између осталог, Вакер Нојзон је један велики део нашег привредног портфолиа и веома сам задовољан што су са нама и даље, као потврда да смо на добром путу.

Да су град Крагујевац и Република Србија поуздани партнери потврдио је и Драган Лукић директор компаније. Узајамна сарадња је пут ка стабилној будућности у остварењу свих инвестиционих планова Вакер Нојзон- а, запошљавању и расту, увођењу нових технологија и дугорочном одрживом развоју.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs