Вести

Вучић: Рад и резултати никада не могу да се избришу

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је радове на пројекту изградње инфраструктуре и насипања платоа за депо београдског метроа на Макишком пољу и поручио да се на том месту дешава историја.

"Овде се дешава историја. Они који покушавају да зауставе Србију у томе неће успети. Од 1968. године обећавају нам метро. Колико год да су били на власти, никада нису ништа урадили", поручио је Вучић окупљеним грађанима.

Приметио је да некима смета што ће метро да повезује Железник и Миријево, а не, како је рекао, најбогатије.

"А, ја сам поносан, јер ће додатно да приближи Обреновац, Барајево, Железник, Баново Брдо до звездарског Миријева. Наше је само да радимо", рекао је Вучић.

Нечији рад и резултати никада не могу да се избришу, нагласио је Вучић.

"Наши резултати су стотине километара путева, пруга, нови музеји, а њихови су само пуни џепови, које данас пуне тиме што их неко плаћа да се боре против нас", рекао је Вучић.

Зато је позвао све да покажу веру и истрајност, да не препусте Србију онима који би да је уруше.

"Рекли су да не смем да дођем овде где почиње изградња метроа... А, рекао сам да ћу доћи и сваке недеље ћу да обилазим радове овде, да виде да наше неимаре, грађевинаре не могу да зауставе. Пристојна Србија то никада неће да дозволи", поручио је Вучић.

Подсетио је да се о метроу говори тачно 53 године, а тај се сан тек сада остварује.

"Сви политичари су лагали и варали народ. После 53 године почињемо да градимо и ви знате да ће да буде завршен за шест година, јер оно што ми обећамо то и испунимо. За нас је оно што смо рекли, завет пред грађанима", поручио је Вучић.

Вучић је изјавио, током обиласка радова на пројекту изградње инфраструктуре и насипања платоа за депо београдског метроа на Макишком пољу, да ће се када буде направљене прве две линије много брже стизати метроом са једног краја Београда на други него аутомобилом.

Нема аутомобила који ће моћи и у поноћ да стигне брже од метроа од Жаркова до Миријева у шпицу, рекао је Вучић, након што је заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао да ће ујутру метроом моћи да се стигне и за мање од 25 минута од Жаркова до Миријева када буде урађена прва линија метроа.

Вучић је додао да ће развој шинског система у Београду смањити саобраћајне гужве у граду.

 

Градња метроа значи за целу земљу

Изградњу метроа у Београду омогућио је брзи и снажни економски развој Србије, а тај пројекат значи за целу Србију, а не само за главни град, јер ће бити додатни економски замајац, који ће обезбедити веће плате и пензије за све, поручио је Вучић.

"Пресрећан сам што смо овде у Макишком пољу, где је почела изградња метроа, после деценија лажних обећања, надања и празних прича, пред свакојаке изборе. Коначно је неко закључио комерцијалне уговоре и кренуо да ради посао, који је од интереса за целу Србију", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је амбасадорка Кине потпуно у праву када каже да је изградњу метроа омогућио брзи и снажни економски раст Србије, захваљујући француској компанији "Ежис" која је ангажована на пројектовању метроа, као и "Power China", које ради на изградњи.

Вучић је рекао и да је Србија, иако је желела и сањала деценијама, не би могла да гради метро, док није уследила фискална консолидација, политика која је обезбедила привлачење страних инвестиција, која је упослила стотине хиљада људи који су добили отказе од 2003. до 2012. године, када су фабрике затваране.

"Сада подижемо земљу. Метро ће значити за целу Србију. Уз улагања од 4,6 милијарди евра, а сигуран сам да ће цена да оде и преко пет милијарди, пре свега због цене материјала, то је додатни економски змајац за даљи раст који омогућује веће плате и пензије за све у Србији", рекао је Вучић.

Захвалио је свима који, каже, верују у напредак Србије и знају колико је овај пројекат важан за град и земљу.

"Биће и обилазница, БГ Воз, спојићемо Барајево, Младеновац, Лазаревац, Обреновац, Сопот, Гроцку, део Палилуле са друге стране Дунава... Ово је важно за све. Хвала свим што сањају велике снове, што на таквим сновима, ангажману и труду можемо да градимо неупоредиво бољу будућност", поручио је Вучић.

 

На крају се ствари решавају на изборима

Вучић је истакао да демократија има своју цену и да с времена на време мора да се трпи терор мањине, али и то мора имати своје границе, као и да се на крају ствари решавају на изборима.

Вучић, који је обишао радове на Макишком пољу, на питање о блокирању путева од стране опозиције, поручио је ,пошто је у том тренутку прошао аутомобил хитне помоћ, „замислите да је неко од нас блокирао пут и да хитна помоћ са повређеним или болесним не може да прође“.

"Морате да разумете да желимо да се понашамо демократски, и демократија има своју цену, демоократија значи да морамо да трпимо, с времена на време, терор мањине, али то мора да има своје границе. Моја идеја и савет надлежнима је да пусте све док не туку људе“, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да, ако мисле да је задовољство у томе да блокирају путеве људима да не могу да раде и живе, нека то раде, јер народ види разлику између оних који раде и граде, и оних који једино што умеју је само да прете, да воде бруталне кампање измишљотина.

"Проверавали смо јавно мњење, и толики је револт људи у Србији због оног што су радили протеклих дана да не могу да опишем. Молим људе да покажу уздржаност. Нека блокирају шта год хоће, и томе дође крај. На крају се ствари решавају на изборима, грађани оловком покажу кога желе а кога не“, рекао је Вучић.

Указао је да из њиховог деловања стоји и страни фактор.

"Видећете читаве анализе одакле, колико новца, и зашто. Постоји и криминални фактори. Није случјано да је дошао упосленик Кељмендијеве фирме. Слободарски батинаш Чумета и Кељмендија“, додао је Вучић.

 

Најоштрије осуђујем свако вређање на националној основи

Вучић је поручио да најоштрије осуђује свако вређање на националној основи, као и сваки говор мржње и истицања аргумента да је неко овакав или онакав, јер припада некој нацији.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише, како је речено, ширење говора мржње на националној основу на националним фреквенцијама и то тако што је потпредседница ССП-а прозвана као румунски непријатељ и да ли је то за њега начин легитимне политичке борбе.

"Апсолутно осуђујем свакога ко било кога вређа на националној основи. Мариника Тепић је лажов и жена која не постоји ствар коју није урадила против наше државе и не постоји неодговорност коју није показала на неком месту, као и Драган Ђилас. Ја Румуне обожавам и Украјинце и Бошњаке и Мађаре... и никоме не дам да некога напада зато што је неке националне припадности", навео је Вучић.

Истакао је да је срамота да било ко напада било кога зато што припада некој другој нацији и да ће увек да изрази своје неслагање са тим.

Запитао је новинарку Н1, која му је поставила питање, да ли је њима са те телевизије лепо када чују да њему псују мајку и кажу да је морон.

"Сви који припадају било којој нацији су грађани наше земље и морају да имају иста права, и као председник увек ћу се борити за то", поручио је Вучић.

Позивам румунску браћу да 3. априла гласају за будућност Србије и да имају сва права и да сваки напад на њих сваки будући председник осуди, поручио је Вучић.

 

Још нисам донео одлуку да ли да потпишем Закон о експропријацији

Вучић је изјавио да још није одлучио да ли ће потписати Закон о експропријацији, да је тражио мишљење стручњака, али да они сматрају да у њему ништа није против Устава Србије.

Вучић је тако одговорио на питање да ли је обавио консултације са својим правним тимом и донео одлуку о потписивању овог закона и додао да страшно мрзи када неко прети.

Како је рекао, прочитао је три различита мишљења и свима је заједничко да Закон нема ништа противуставно, али да ће обавити још неке консултације пре одлуке о потписивању.

"Неко ко добија новац из иностранства мисли да ће да прети српском председнику батинањем, уличним нередима, немирима. Претурио сам ја тога преко главе, упадали ми у Председништво, у Скупштину, у РТС, упадали свуда, тукли људе. Мислите да се нечег плашим. Понављам, постоје људи којима нема начина да претите јер се ничега не плаше сем суда Бога и историје", рекао је Вучић новинарима, осврћући се на претње блокадом путева ако не повуче законе.

Вучић је додао да од када је видео колико се воле његови синови Данило и Вукан, он нема ниједан проблем и да га је баш брига за демонстранте и да рачуне полаже само народу на изборима.

Према његовм речима, оно што показује народу је оно што ради.

"Слободно ми реците који су то метро изградили, коју пругу тајкун Ћута, тајкун Ђилас, његова службеница Мариника Тепић, Јеремић, Зеленовић. Који метро, железницу, болницу, музеј, позориште? Колика је плата била тада колика данас?, упитао је Вучић и сам одговорио: ''Не можете да се сетите? Па не може нико",

Понавља да одлука о потписивању Закона неће бити донета на основу жеља да њега сруше.

"Не можете да ме срушите, али можете да ме убијете, јер ја улици никада нећу да подилазим. Или да ме победите на изборима, а ако не можете остаје да ме убијете. Да протестујете, блокирате путеве, то је бесмислено. Само да вам кажем да је народ веома лоше на то реаговао што сам и проверио синоћ кроз истраживање јавног мњења", рекао је Вучић.

Вучић је поручио демонстрантима да наставе са заузимањем путева, а полицији да се склони да народ види шта "ти људи" раде и да им је смисао да малтретирају народ.

"Онима којима је стало до животне средине кажем, никакве везе ниједан закон нема са Рио Тинтом нити са екологијом, али онај ко не жели да чује не можете да му објашњавате", закључио је Вучић.

 

Јесте ли урадили нешто за своју земљу?

Вучић је  подсетио да је ранија власт потписала девет споразума са Рио Тинтом, и прокоментарисао како та чиница и напади на власт поводом питања о експлоатацији литијума, показују, колико његови политички противници немају никаквог морала.

Вучић је, на питање да прокоментарише констатацију новинара Александра Апостоловског да је пројекат експлоатације литијума уврштен у План стратешког развоја још у време Владе Мирка Цветковића, рекао да ће Апостоловског сада из опозиције сви напасти.

"Као да је тајна, девет споразума са Рио Тинтом су потписали. Што се њих тиче никаквог морала нема. Као чекић је страшан, али секира дивна, багер је диван само када га вози Веља Илић. Када неко од њих пребије неког онда је херој, а када им неко лупи чвргу треба га заклати“, прокоментарисао је Вучић оптужбе које поводом догађаја у суботу стижу из редова опозиције.

Вучић је уз то поставио питање - да ли су нешто урадили за своју земљу, осим што су се богатили, а народ осиромашили и затворили све фабрике.

Нагласио је да је поносан што је данас на Макишком пољу, где се гради метро, и покаже људима ко гради.

Становницима Железника рекао је да ће за само три године видети како ће вредност квадрата њихових некретнина скочити.

 

Зеленовић гледа пребијање, шокиран сам

Вучић је рекао да је био шокиран и запрепашћен тиме што је Небојша Зеленовић у суботу био на три метра од места где су, како је рекао, убијали багеристу Душка Прокића и није се померио да спречи батинање.

Вучић је новинарима на Макишком пољу рекао да би он у таквој ситуацији трчао да спречи тучу, док је Зеленовић стајао и гледао.

"Ви стојите и гледате да некога убијају, зликовачки, а ви сте политичар. Ти да будеш одговоран за грађане?! Можеш да зауставиш, а ништа не предузимаш?! Био сам шокиран", рекао је Вучић и замолио грађане да погледају снимак на коме се то види.

Напоменуо је и да су поред Зеленовића били припадници бившег режима који су пљачкали Шабац, а не грађани.

На питање да ли је сагласан са појединим мишљењима да је то техника демонстрација којима они желе да испровоцирају и полицију и народ не би ли некога повредили и тако мобилисали људе против њега, Вучић је рекао да се методи хибридног рата из разних центара воде на разне начине.

Наводи и да су они добар део политичара, чак и из СНС успели да склоне по страни да се мање боре, да се крију и чекају, јер виде да се петљају странци, да једна НВО има стотине хиљада евра...

"Али постоје људи које не можете на такав начин да уверите да престану да се боре за земљу. То је проблем оних који то раде, мисле да је довољно да их лепо примају у амбасади, да изазову немире и нереде, да имају тајкунске медије који нису за потцењивање“, казао је Вучић.

Вучић је додао да је то огроман број медија и огроман новац.

"Јер када вам власник једног од њих доведе брата председника једне од две најмоћније државе у регион да вам покаже свима како је тата и како ће да одређује ко ће да буде на власти, нису лаке ствари. Ја сам то све знао још од Мишковића“, рекао је Вучић.

Вучић је навео да су ти људи заједно са америчком амбасадоим одређивали ко ће да буде у влади.

"Сада имате читав покрет оних који би поново да нам неке амбасаде, и поново неки тајкуни одлучују ко ће да буде власт. Ја ћу против тога да се борим док сам жив. Можете да победите на изборима, на овима ћу предводити СНС, а друга опција је да ме убијете. Да се плашим ваших демонстрација нећу и сваке недеље бар једанпут ћу долазити овде“, поручио је Вучић.

На питање шта очекује да сада кажу присталице бившег режима који су тврдили да неће доћи на Макиш, а он је то учинио, Вучић је рекао да не очекује ништа, сем лажи које свакодневно понављају.

Поводом тога што су се Мариника Тепић и Зоран Лутовац сликали са тзв. херојем еколошког устанка, (Драганом Миловановићем) и да ли Драган Ђилас хоће да га отме и покаже ко стоји иза тога, Вучић је иронично приметио да ће Кељменди и Чуме коначно да добију заступника у скупштини ако пређу цензус.

"Кељменди би хтео на Ђиласову, а Чуме код Зелених, биће туча око тога“, приметио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк