Вести

Вучић: Путин увек показивао разумевање за Србију у тешким околностима

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да са руским председником Владимиром Путином планира да разговара о цени гаса и повећању обима снабдевања.

"Овога пута имаћемо много конкретних ствари о којима ћемо разговарати. Поред политичке агенде, нешто могу да кажем, а оставићу нешто за разговор један на један. Рекао бих да је питање свих питања овде у Србији - гас", рекао је Вучић за Јутјуб канал "Soloviev lajv".

Вучић је нагласио да је уверен да ће са руским председником наћи решење за три ствари које се односе на гас, а то су цена гаса, његова количина и то да је Србији потребно све више гаса.

"Ми трошимо све више и више. Ако смо некада трошили 1,1 милијарду кубних метара гаса, сада користимо 2,7 милијарди. Требало би да постигнемо договор о повећању испорука гаса, јер наша привреда најбрже расте у Европи", поручио је Вучић.

Вучић је истакао и да је Путин увек показивао разумевање за Србију у тешким околностима.

"Надам се да ће нас и овога пута разумети по питању цене и обима испорука гаса", додао је Вучић.

Вучић је признао да брине пред састанак са Путином и да на то полаже велике наде.

"Код нас у српском постоји једна изрека: једва да сам жив, док не прође тај сусрет, толико је тај сусрет важан за нас", рекао је Вучић.

Према његовим речима, од када је уверио Путина да Србија не планира да уђе у НАТО нити да уводи никакве санкције против Русије, двојица председника никада више нису имали тешке разговоре.

Вучић је додао да он и председник Руске Федерације могу да немају увек потпуно слагање у мишљењима, али да је у стратешким питањима дијалог увек отворен.

 

Спремни да са Гаспромом наставимо реализацију пројеката

Вучић је изјавио да је Србија спремна да са руским Гаспромом настави да реализује пројекте изградње интерконективних гасовода као наставак Турског тока кроз земље Европске уније.

Вучић је рекао да жели да људи у Русији знају да је Србија успешно одолела притиску.

"Ми никада нисмо били проблем, ни када је грађен Јужни ток (пројекат није реализован), ни када је грађен Турски ток, ни Балкански ток (наставак Турског тока)", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је Србија заједно са Гаспромом изградила Гасовод дужине 400 километара и да њиме данас већ тече гас.

"Спремни смо да даље ширимо интерконтекторе овог гасовода (Турски ток) у региону", истакао је Вучић.

Вучић је подсетио да је Србија једина земља у Европи која никада није уводила никакве санкције, мере, нити одлуке против Русије.

"Ми никада нисмо дозволили да било шта утиче на наше односе са Руском Федерацијом", истакао је Вучић.

 

Очекујем мирно решење мигрантске кризе

Очекујем да ће се наћи мирно решење за мигрантску кризу на граници Белорусије и земаља Европске уније, поручио је Вучић.

"Надам се да ће криза коначно бити решена. Ти људи, мигранти, су жртве постојећих сукоба у својим земљама. И надам се да ће се односи Белорусије са Пољском и Литванијом побољшати, да ће се разговарати и наћи мирна решења за све проблеме“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је преко Србије у једном тренутку прошло око милион миграната.

"Није било лако, али смо све успели да организујемо. Немамо најновије приливе Авганистанаца, али смо имали Сиријце и Ирачане", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг