Вести

Вучић: Путин је показао изузетно пријатељство према Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је након разговора са руским председником Владимиром Путином да ће цена гаса остати иста - у наредних шест месеци биће 270 долара.

"Постигли смо нешто што смо можда једном поменули и покушали и Путин је показао изузетно пријатељство према Србији - да у наредних шест месеци добијемо цену од невероватних 270 долара, да нам се не мења цена, да остане потпуно иста", поручио је Вучић.

Рекао је да смо добили повећање количине гаса за тих шест месеци, као и флексибилност за коју је, како је рекао, посебно молио.

"Када сам то саопштио у хотелу, директор Србијагаса Душан Бајатовоић је скакао од среће јер је мислио да је немогуће да се то постигне", рекао је Вучић и додао да је Путин током састанка пред њим разговарао са свим важним људима из различитих области.

Вучић је након састанка пренео да је са Путином разговарао о много тема, уз захвалност руском председнику на изузетном гостопримству.

"То је био један од наших најдужих састанака, три сата смо разговарали сами о свим важним питањима", рекао је Вучић.

Додао је да је Путин добро разумео значај цене гаса, количине и тзв. гипкости гаса, наводећи да нам је то до краја фебруара потребно око 13 милиона кубних метара гаса, а у мају и јуну 4 или 5 милиона, а није свеједно да ли, када пређете просечне количине, купујете на берзи или не.

 

Договорени дугорочни елементи уговора, добра цена и више гаса

Вучић је у Сочију изјавио да су договорени и елементи дугорочног уговора за испоруку гаса Србији, и да ће наша земље и после шест месеци за колико је договорена садашња цена од 270 доларима имати изузетну цену, повећање обима испоруке и флексибилност.

"Успели смо, разговарали смо и о дугорочном уговору и оставили одређене елементе, али док не потпишем то немам права да говорим", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да му је Путин рекао "Биће добро решење и бићете задовољни".

"Такође је рекао да ћемо имати и после тих шест зимских месеци, најтежих и најскупљих, када је преко 1.000 долара цена на берзи за 1.000 кубних метара гаса, за нас по 270, да ћемо имати изузетну цену и повећање обима и верујем флексибилност", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је најважније да сада када је најскупљи гас, током шест месеци, плаћати берзанску цену, за количину коју ћемо да потрошимо, на пример, 1,2 милијарди кубика гаса које ћемо да потрошимо.

"Уштедели смо више од 300 милина евра", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да смо захваљујући пријатељству са Путином уштедели један национални стадион и добили сигурност снабдевања гасом.

 

Путин је имао 90 питања за мене

Вучић је изјавио да је са Путином разговарао и о Косову и Метохији и ситуацију у региону, као и да је током разговора руски председник имао 90 питања за њега из различитих области.

Вучић је рекао да је имао својих 10 тачака, али да су оне биле најобимније.

"Више је он мене питао, Русија наставља да води одговорну политику подржавања међународног права. Разговарали смо о Косову и Метохији, о целом региону, свим спољним аспектима и притисцима, непостојању жеље Албанаца за реалним дијалогом, последњим дешавањима на северу Косова и Метохије, ономе што очекујемо, свим спољним утицајима, како неки међународни фактори посматрају Србију. Пажљиво и веома темељно смо разговарали о томе", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је са Путином разговарао о сарадњи две земље, изградњи железница, беовоз линије која је веома значајна и чија је изградња комплементарна са изградњом метроа у Београду.

"Очекујем ускоро потписивање договора о том питању. Разговарали смо и о радио фармацији, о много важних ствари где се за седам дана очекује потписивање договора и разговарали смо о војно техничкој сарадњи, где сам га упознао са различитим променама односа у региону", рекао је Вучић.

Вучић је говорио о томе шта се дешава у нашем окружењу рачунајући на то како Србија може да чувајући мир сачува своју стабилност и сигурност.

"Пошто смо ми потписали војно техничку сарадњу, ја сам га молио да одређене ствари стигну у Србију и неке ћемо имати пре краја године у нашој земљи. То нису стратешке, али су важне тактичке ствари. То су корнети за ракете за противоклопна дејства и верујем да ће то ускоро стићи у Србију. Биће и других већих ствари и то не далекој будућности", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да се ми не жалимо када суседне земље добијају поклоне од хаубица, бредлија, кајова хеликоптере, када купују авионе четири плус пете генерације и додао да морамо да им честитамо на томе.

"Морамо да будемо довољно одговорни и да не будемо слабији и џак за ударање, а када то кажем то значи да, уз одговорност и озбиљност коју имамо, морамо да будемо веома снажни. И ми радимо на томе и то ћемо наставити да радимо", рекао је Вучић.

 

Путин поштује независне лидере, Русија нас неће оставити на цедилу

"Око ствари око којих Русија може да помогне Србија неће бити остављена на цедилу, важна је порука коју је данас изнео руски председник Владимир Путин", пренео је Вучић.

Вучић је рекао и да се долазак руског председника у Србију може очекивати између маја и септембра идуће године.

"Упутио сам позив и он је потврдио, рекао је "да" и да између маја и септембра следеће године долази у Србију", рекао је Вучић.

Вучић је навео да током разговора са Путином готово да нема теме које се нису дотакли, укључујући сарадњу у култури и спорту, упркос томе што је данас тежак дан за Русију због несреће у руднику у сибирској Кемеровској области.

Вучић је напоменуо и да је Путин током разговора са њим био у контакту са представницима Министарства за ванредне ситуације који су га извештавали око трагедије, а страхује се да ће последице бити још веће.

"И у једном таквом дану Путин је нашао довољно времена за Србију", истакао је Вучић.

На питање који је био адут у његовим рукама, Вучић је рекао да није било адута, али да је Путин говорио и сувише лепо о њему, да то није могао ни да сања.

"Он поштује самосталне и независне лидере. Нема везе да ли је сагласан, он поштује, јер таквих лидера у свету нема много који имају своје ја, и воде земљу по мери грађана. Он с правом осећа да је Србија таква земља", истакао је Вучић.

Вучић је пренео и да је Путин пред крај разговора рекао да мисли да су разговарали као блиски пријатељи.

"Рекао је да будем сигуран да око ствари око којих Русија може да помогне, Србија неће бити остављена на цедилу. То је важна порука", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да цена од 270 долара за гас значи велики новац који ће остати за нашу земљу.

"Да је рекао Александре плати 330 , 340, или 350 ми бисмо направили славље, а он је дао по истој цени", указао је Вучић и додао да је Путин показао да је искрени пријатељ Србије.

"Иако ми живимо на нелаком месту, а најлепшем, важна је порука да ћемо имати подршку у међународним институцијама и организацијама и да можемо да рачунамо на пријатеље", истакао је Вучић.

 

Мој предлог, Путинова одлука

Вучић је изјавио да је договор о гасу са Путином спас за нашу земљу, јер нећемо имати проблема ни са струјом нити гасом, али ни са грејањем и свеукупним снабдевањем.

"Много нам је помогао Путин својим односом - прихватио је да под истом ценом и условима добијамо гас током зиме, иако је крај уговора. Када је највиша цена гаса у историји да продужи испоруке по најнижој цени и повећа обиме", навео је Вучић.

Вучић је на питање како је дошло до договора да ли је то био његов лични предлог или је то понудио Путин, рекао како је Путин донео ту одлуку тако што је прихватио његов предлог.

"Рекао сам вам да нисам сигуран да сам Путин да ли би прихватио мој предлог. Прихватио је и био је више него фер - капа доле и велико хвала", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да су он и људи из његовог тима били толико нервозни јер нису знали како ће све проћи, да нису могли да вечерају нити причају, као и да су се "хватали за гуше" од нервозе.

"А сад је све другачије. Без Путина то не би било могуће и много му хвала на томе, навео је Вучић.

Вучић је напоменуо да је Србија имала кризу претходних дана по питању гаса, јер смо брже трошили количине гаса из складишта Банатски двор и били тек на нешто више од 100 милиона кубних метара резерви гаса.

Вучић је додао да сада трошимо у Банатском двору по 13 милиона кубних метара гаса дневно, што значи да смо имали резерве довољне за нешто мање од 15 дана.

Вучић је нагласио да смо са овим договором решили проблем и да Србија неће имати проблем са гасом.

Вучић је напоменуо да можда није било фер према руској страни што смо трошили гас и на термоелектрана-топлана Нови Сад због струје, али и због грејања.

"Очекујем велики догађај у коме ћемо Путин и ја учестовати преко видео конференције за отварање термоелектране-топлане Панчево у децембру", навео је Вучић.

Вучић је додао да ћемо у термоелектрани-топлани Панчево трошити између 300 и 350 милиона кубика гаса на годишњем нивоу, чиме добијамо још једна велики и значајан ресурс и за стварање струје.

"Разговарали смо о енергетској безбедности Србије. Огромне су несташице у Европи, где недостаје 70 милијарди кубика гаса, посебно што је 13 милијарди отишло за Јапан, Кореју и Кину течног нафтног гаса (ЛНГ), као и зато што је Северни ток 2 могао да изнесе 55 милијарди кубика гаса, али још није добио дозволу", додао је Вучић.

 

Са Путином о боксу и медаљи Мирончикова

Вучић je рекао да је током данашњег састанка у Сочију са председником Русије Владимиром Путином разговарао и о боксу.

"Разговарали смо о боксу и руским боксерским стручњацима у Србији, о медаљи коју је на Светском првенству за Србију освојио Владимир Мирончиков. Један од његових главних људи ту, из тог ширег прстена обезбеђења је заљубљеник у бокс и човек који води Боксерски савез (генерал Алексеј Рубезној - начелник службе безбедности Владимира Путина и председник Боксерске федерације, прим аут)", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк