Вести

Вучић: Позивам грађане да се вакцинишу

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је трећу, бустер дозу вакцине против корона вируса и позвао све грађане да се вакцинишу.

Вучић је на вакциналном пункту у Хали 7 Београдског сајма, примио и трећу дозу кинеске вакцине "Синофарм".

 

Убод игле нисам осетио, вакцинишите се

Вучић je позвао још једном све грађане да се вакцинишу, и на тај начин се заштите, и упутио захваланост свим медицинским радницима који учествују већ годину дана у великом и тешком послу вакцинације становништва.

"Вакцинација траје већ годину дана, а њих нико не пита, а највећи терет су изнели на плећима. Хвала свима на одговорном понашању, што зову људе да се вакцинишу. И ја их молим да се вакцинишу, убод игле нисам ни осетио", рекао је Вучић.

Додао је да је само једном проверавао антитела, али да је важније што је после вакцинације, ишао примера ради у Брус, где га је дочекало 6.000- 7.000 људи, а после те, као ни после сличних посета, није добио заразу.

"А, све и да јесам, сасвим извесно бих преживео. Много је проблема са људима који чак и приме вакцину, али имају придружене болести, а приме велику количину вируса. О невакцинисанима нећу ни да говорим…", рекао је Вучић.

Вучић је у том смислу констатовао да је могло другачије да се реагује, а у оквирима Устава, додајући да за то и сам сноси део кривице, јер се рачунало на савест и одговорност људи.

"Могли смо да урадимо тако да све вакцинисане лечимо бесплатно, али невакцинисане да лечимо бесплатно само до висине здравственог доприноса на годишњем нивоу. Нисмо се сетили тога, сувише смо рачунали на свест грађана. То је сад већ пропало као идеја, не може више у дело да се спроведе", рекао је Вучић.

То би, како је рекао, било апсолутно фер, како би људи видели колико је жртва здравствених радника и колико све то кошта државу.

"Ако је око 550 евра здравствени допринос на годишњем нивоу, а толико кошта један дан у болници. А, ако сте месецима у болници, израчунајте колико су држава и други грађани то платили", указао је Вучић.

Сада је, како је рекао, за такву одлуку касно, па преостаје да се апелује на грађане да се вакцинишу.

"Срећан сам што данас овде на Сајму видим велики број људи који су дошли да се вакцинишу, то је важно за земљу", рекао је Вучић.

Поручио је и министру здравља Златибору Лончару, који је присуствовао његовој вакцинацији, да се мора пронаћи начин да се посебно помогне здравственим радницима који се у црвеним зонама боре са вирусом.

"Да они добију неку врсту подршке или бенефицираног радног стажа, да пронађемо начин да им пружимо додатну помоћ. Они су нас задужили највише, ризиковали своје животе све време", закључио је Вучић.

 

До сада нисмо имали велике резултате у тражењу несталих 

Вучић је истакао да Србија ради заједно са Хрватском на тражењу несталих лица и додао je да до сада није било великих резултата.

Вучић је на питање новинара да ли Србија потражује нестале Крајишнике од Хрватске, рекао да Београд ради на томе.

"Има неколико локација за које мислимо да знамо. Радићемо са Хрватском заједно на тражењу несталих лица. Нешто је више несталих Срба од Хрвата о чему се упорно ћути у Хрватској. Они желе да кажу да су то држављани Хрватске иако су то Срби који нису желели да живе у тој држави", нагласио је Вучић .

Истакао је да се ради о највишем цивилизацијском и хуманитарном питању, и да је небитно које су нације нестала лица.

"До сада нисмо имали великих резултата, али увек се надам да ћемо помаке постићи", закључио је Вучић.

 

Нема те власти због које бих блатио свој народ

Вучић је истакао да нема те власти и опстанка на њој због које би блатио сопствени народ у тренуцима када неки други нападају на њихову слободу и могућност опстанка.

Вучић, на питање постоји ли "магична формула" за решавање проблема на Косову и Метохији, коју су, како је констатовао новинар, понудили Борко Стефановић и Драган Ђилас, а која се допада Албанцима и Американцима, рекао да оптуживање Срба и њихових политичких представника слушамо већ деценију да су сви Срби на северу криминалци.

"Гонили су Оливера Ивановића, рекли да је ратни злочинац, држали га у притвору у затвору месецима. Гонили су Милана Ивановића, колико пута говорили да иза свега стоји Звонко Веселиновић, па онда Милан Радојичић, а сада да су сви Срби на северу криминалци. Сада се не помињу по имену и презимену већ се каже да су сви, јер су под утицајем некога", додао је Вучић.

То је, како је рекао, политика у којој је важно пронаћи кривца, а кривци су увек Срби.

Оценио је да неки домаћи политичари желе да учествују у томе да би се некоме додворили како би, како је рекао, поново пљачкали, што, уверен је, људи виде.

"Да блатим сопствени народ у тренуцима када га неки други нападају на њихову слободу, могућност опстанка, не пада ми напамет", истакао је Вучић.

Рекао је да је борба за власт нешто што је природно рационално и демократско питање уобичајно у свим земљама, али и нешто што мора да буде везано са моралним принципима, да владавина данашња и будућа буде пре свега у корист и интересу грађана.

"Ако то није случај већ само у интересу богатих појединаца, а народ их не занима, тешко да ће добити подршку грађана", рекао је Вучић.

Што се тиче доласка на власт грађани су ти који ће одлучивати, а не неки други, поручио је Вучић.

Указао је да Американци говоре о некаквом руском мешању, и нагласио да Србија неће дозволити да јој се ико меша око тога ко ће бити на власти.

 

Никад нисам обавештен о забрани уласка Данилу у Црну Гору

Вучић је изјавио поводом тога што је његовом сину Данилу сада дозвољен улазак у Црну Гору, да није ни знао да је за његовог сина постојала забрана, иако је било неких натписа у штампи пошто никада ни он нити Данило нису били званично обавештени.

Вучић је тако одговорио на питање новинара како коментарише јучерашњу вест да је Данило Вучић скинут са листе људи који не смеју да уђу у Црну Гору и да ли је то што је сада скинут са те листе последица посете Здравка Кривкопића Србији.

"Нисам никада обавештен, али ми то понајвише говори о онима на политичкој сцени Србије и Црне Горе и њиховим медијским помагачима, који су оптуживали Србију десетак дана или 12 дана због наводног прогона породице Кривокапић из Београда, којима никада није био забрањен улаз у Београд, већ напротив и за које верујем да ће увек бити добродошли у нашу земљу", навео је Вучић.

Вучић је рекао да ти медији нису никада водили кампању против црногорске државе или оног ко је Данилу забранио улаз без икаквог разлога.

"Да је без икаквог разлога показује ми чињеница да је заједно са Душаном Савићем и неким другим углавном из културе и уметности скинут са те листе", додао је Вучић.

Рекао је да зна на шта циљају медији у власништву тајкуна Ђиласа и Шолака и да хоће да кажу да то није из чистог хира према њему или зато што је Данило његов син већ зато што је Данило наводно уплетен у криминалне радње.

"Није, могуће да су то урадили зато што је два пута присуствовао литијама у Црној Гори, а могуће је да је неко мислио да је то најбољи начин како да се односе према председнику Србије. Никада нисам добио званично објашњење нити обавештење, нити мој син Данило", истакао је Вучић.

Рекао је да су га медији у власништву Ђиласа и Шолака у Хрватској, исто као и сада у Црној Гори, али и у Босни и Херцеговини, оптужили да је малтретирао неке заробљенике у Хрватској иако је лако доказивао да тада није ни био у Хрватској.

 

Постоји тајкунско-мафијашко-криминални савез на Балкану

На целом Балкану постоји један тајкунско-мафијашко-криминални савез који жели да сруши Србију која непрестано расте, оценио је Вучић.

Вучић је, одговарајући на молбу да прокоментарише чињеницу да су у истом дану када се Драган Ђилас састао са Габријелом Ескобаром и рекао да су Срби на северу Косова и Метохије криминалци, Мило Ђукановић поново покренуо причу о великосрпском национализму и Аљбин Курти да Србија жели трећи балкански рат, рекао да тај савез чине делимично људи из Србије, али и из делова окупираних територија Србије.

"Шта могу друго да ураде. Шта да кажете када је Србија до данас успела да привуче страних директних инвестиција у висини од 3,4 милијарди евра. Поставља се тада питање шта да раде, јер су то стравичне промене", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио на речи немачке канцеларке Ангеле Меркел у вези Кине, која је рекла да је, када је дошла на власт апсолутни БДП Немачке био на 2.800 милијарди евра, а кинески на 2.300 милијарди евра, а данас, после 16 година, када одлази са власти, немачки БДП је порастао на 3.800 милијарди, али кинески на 14.700 милијарди евра.

"Погледајте какве су се драстичне промене догодиле, такве се промене дешавају и у нашем региону последње 3 до 4 године", додао је Вучић.

Вучић је указао да је пре седам дана оптужен у тајкунским хрватским медијима да је ратни злочинац, да је урадио нешто где никада није био, па се потом заћутало до, како је рекао, следеће лажи.

"Потпуно је неважно што ћете доказима да покажете све. Моја порука тим тајкунима је "немојте више да полазите од себе". Када трпате све те глупости у разне акте немојте да полазите од себе, да неко има рачуне, огромна богатства. Постоје људи којима су слобода, самосталност, независност, просперитет и напредак земље најважнији", подвукао је Вучић.

 

Ђилас и Шолак спас виде у томе да ударе на Србију

Вучић је рекао да су медији у власништву Драгана Шолака и Драгана Ђиласа у "великој дубиози" и да они спас виде у томе да свим силама ударе на њега и на Србију, да би могли да је опљачкају и додао је да раде и против Телекома.

Вучић је то рекао одговарајући на питање о понашању медија у региону који су у власништву Шолака и Ђиласа, и да ли мисли да је крајњи циљ да се Јунајтед група бори против Телеком да би повратили пет милијарди евра.

"Ускоро ће бити изнети докази колико су пара потрошили за лажи и лобирање по Америци, кога су ангажовали, а углавном пронађу албанске лобисте који су подржавали резолуције по којима су Срби геноцидни народ, санкције против Срба, а који данас подржавају укидање Републике Српске", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да се свако креће у свом кругу, а да су ово кругови Ђиласа и Шолака.

 

Борим се за свој народ, а не да будем на неком списку

Вучић је поручио на питање новинара како коментарише то што на овогодишњи Самит за демократију који ће организовати амерички председник Џозеф Бајден нису позвани Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, да не жели да урушава своју земљу или односе са Русијом, Кином и другим земљама, да би се некоме додворавао и био по вољи односно да би био стављен на неки списак.

"Свако има право кога ће да зове и право да оценује туђу демократију на начин на који хоће. Али, што се тиче корупције, трудио сам се да набавим респираторе и вештачка плућа, као и лекове за свој народ, када су велики пресретали авионе са медицинском опремом, хтели да лепо живе, а ми да умиремо. Ја сам крив за то, али то није доказ никакве корупције већ моје борбе за свој народ, па макар био и Робин Худ из малог народа који се борио за своје људе - то бих поновио и у будућности", навео је Вучић.

Вучић је истакао да је његов посао да помаже грађанима Србије, а не Америке или било које друге земље.

Такође рекао је да је присуствовао свим могућим скуповима у свету и да не постоји нико из српске историје ко је имао толико сусрета са највећим светским лидерима.

Вучић је истакао да је имао више таквих сусрета него сви заједно код нас који су представљали Србију у последњих 20 или 30 година.

Поводом писма групе сенатора, албанских и босанских лобиста америчком председнику у коме се оптужује Вучић за дестабилизују Западног Балкана подсетио је да су 2014. године конгресмени у САД изашли и са много оштријом резолуцијом против њега и да су тада поједини говорили да је готов.

"Као да је неко (сада) смишљено писао против Телекома, да нису можда Шолак и Ђилас, јер не знају како да врате пет милијарди па им је лакше мене да склоне. Имају хиљаде рачуна по свету, а ја немам ниједан, они се боре за своје џепове а ја за свој народ", навео је Вучић.

Вучић је рекао да о свим декларацијама на крају грађани донесу коначну одлуку.

 

Више конгресмена у САД ће подржати српску резолуцију

Вучић је изјавио да ће ускоро више конгресмена у САД потписима подржати "српску резолуцију", него што их је потписало писмо америчком председнику, и то неће бити конгресмени из само једне странке, што је са тим писмом групе сенатора случај, додајући да не прихвата да је Србија дестабилизирајући фактор у региону.

На питање Н1, зашто се захтев за блокаду имовине и забрану уласка у САД особама које доприносе дестабилизацији на Западном Балкану у писму групе америчких сенатора председнику Бајдену, у Српској напредној странци "преводи" као да су тражили бомбардовање, што је у саопштењу поменуо потпредседник Српске напредне странке Миленко Јованов, Вучић је рекао да Јованов неретко "растура" неистине које тај медиј објављује.

"Разуме се да нисте прочитали цело саопштење, и разумем да сте острашћени да морате да говорите ко обмањује, а ко не обмањује јавност, што није посао новинара. Али, поштујем и то, боље да људи знају ко подржава тајкуне, а ко не", додао је Вучић.

Вучић је навео да се у саопштењу конгресмена говори о томе да је Србија крива и дестабилизујући фактор на Западном Балкану.

"Зар вам то већ није довољно? Причате о замрзавању имовине. Ја молим поново да ми замрзну сву имовину у иностранству. Мени на цео живот, а овој двојици тајкуна само на годину дана, па да видите колико ћете њима рачуна да замрзнете, а колико мени. Мени ниједан, јер га нема. У томе је проблем", рекао је Вучић.

На додатно питање како то да конгресмени који су означени као албански лобисти нису сметали када су се састали са амбасадором Србије у САД Марком Ђурићем, Вучић је рекао да је посао амбасадора да се састаје са свима који мисле на један, други или трећи начин. Да разговара са њима, како би били што је могуће више на страни Србије, а не на страни става да је Србија дестабилизујући фактор у региону.

"Јер Србија то није, већ је апсолутно стабилизирајући фактор, што је потврдио и Ескобар, и по питању Републике Српске, и у другим стварима", рекао је Вучић.

Ако неко жели да се Србија одрекне свог народа, како би постала стабилизирајући фактор, Вучић је поручио да он на то не пристаје.

"Као председник Србије, бићу уз наш народ, не кршећи права ниједне земље, не мешајући се у права других земаља. Али, ми морамо да подржимо право нашег народа да буде свој на своме, да има право на своје писмо, језик, веру. Ако је то дестабилизујуће - немам проблем са тим", поручио је Вучић.

Поручио је да је Србија увек чувала мир, стабилност и на сваки начин доприносила очувању мира, развоју, очувању добрих економских односа.

Вучић је додао да је писмо потписало неколико конгресмена Демократске странке, готово једнопаратијски.

"Видећете у наредних месец и по дана, много више конгресмена ће да потпише српску резолуцију, да се види колико пријатеља Србија има у америчком Конгресу", најавио је Вучић.

Осим тога, како је рекао, са свима ће се разговарати како би се указало на то ко је заиста корумпиран, и ко има рачуне по свету.

"Они не позивају на бомбардовање, ко год да је то тумачио погрешио је, јер њих Србија не занима, ни бомбардована, ни небомбардована. Једино што њих интересује је долазак на власт, преузимање државних ресурса у сопствене руке", рекао је Вучић коментаришући интересе такозване тајкунске опозиције.

 

Двоструки аршини за насиље, лицемерно правдање тајкуна

Вучић је оценио као бедно лицемерје када двојица, како је рекао, нервозних тајкуна правдају и финансирају дивљаштво и поручио да је Србија правна држава и да ће за противправно деловање свако добити заслужене казне.

Вучић је то рекао одговарајући на питање да прокоментарише саопштење студената који су разбили прозоре на просторијама Српске напредне странке у Новом Саду и како види њихово правдање да је у питању акт демократије како се не би поновиле грешке из прошлости.

"Само говорим о бедном лицемерју и какви су двоструки аршини како и дивљаштво можете да правдате када је у политичком интересу нервозних тајкуна који су на много пара рачунали, а те паре нису могли да опљачкају у међувремену", указао је Вучић и оценио да им онај ко је чувао Србију од таквих тајкунских интереса највише смета.

Вучић је упитао и шта би се десило да су двојица активиста Српске напредне странке разбијали прозоре политичких противника, али додао је и да се то није догодило.

Подсећа и да се у случају напада на Борка Стефановића реаговало истог дана и да су виновници правоснажно осуђени.

"Замислите да су рекли, ''ми смо бранили демократију на тај начин''. Срећом у правној држави каква је Србија такав одговор није био могућ", истакао је Вучић.

Вучић је хипотетички упитао и шта би се десило да је неко ударио два шамара нападачима на просторије Српске напредне странке и да је рекао да је то био демоктратски одговор на разбијање прозора.

"Они би рекли стоп крвавим шамарима", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је важно да правна држава функционише, а што се изјава тиче људи умеју то добро да препознају и оцене.

"Свако противправно деловање ће бити кажњено", рекао је Вучић, напомињући да се са политичким уверењима излази на изборе и заокружује листа кандидата коју желите.

 

Нашим противницима једини циљ потпуни слом Србије

Вучић је оценио да противници Србије, као што су Приштина, затим у Босни и Херцеговини, али и домаћи тајкуни, уносе страх европским земљама и САД од јаке и напредне Србије и да им је зато циљ једино потпуни слом наше земље.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што Приштина не пропушта шансу да нападне Србију и то што Курти каже да Србија наводно прети трећим балканским ратом, да криза у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији може да ескалира и позива западне владе да то озбиљно схвате, као и како види то што из кабинета Вјосе Османи поручују да су Валач и Газиводе у поседу Косова, док Кристијан Смит наводи да ситуација у Босни и Херцеговини може да се пренесе на нерешено питање Србије и Косова.

"Једино решење које они виде као спасоносно и зато се радују понудама домаћих тајкуна - је потпуни слом Србије. Нису веровали да Србија може да се подигне после онаквог разарања од деведесетих година, а посебно од 2000. године до 2012. године када су биле уништене све фабрике и разорена шанса за будућност", рекао је Вучић.

Истакао је да ти исти нису веровали да Србија може овом брзином да се подигне, да расте много брже и да буде прва у региону по платама и пензијама у регину.

Зато иду на то да уједине све са онима на западу који су радили на признању независности и доносили одлуке о развлашћавању Републике Српске и узимања надлежности Српској на даљем уношењу страха у европске земље и САД од такве Србије, јер само уништена Србија ће бити добра и демократска Србија и баш онаква какву би они желели, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да им одговара Србија која није успешна и економски јака већ она коју могу да газе и бомбардују из ваздуха да не види ниједан њихов авион.

"Наше је да се боримо за мир и да стичемо савезнике, да проналазимо путеве како да сачувамо мир, децу, стабилност и безбедност, али тако да наша земља настави да расте и да разлику у економији увећавамо", рекао је Вучић.

Зато је важно, нагласио је Вучић, да се што више људи вакцинише.

"Видећемо да пронађемо додатни начин како да оне људе, пошто није то свих 120.000 људи у систему, да додатно наградимо тај мали део људи који је највећи терет прихватио на своја леђа, осим чињенице да ће сви здравствени радници без обзира где и како раде добити највеће повећање плата и у 2022. години", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк