Вести

Вучић: Можемо да имамо раст и преко седам одсто

Не знам шта Скупштина планира када је реч о закону о истополним заједницама. Али, ја сам као председник Србије дужан да штитим Устав и ја тај закон не могу да потпишем, рекао је председник Републике Србије Александар Вучић.

Вучић објашњава да члан 62 Устава каже да у брачне односе слободном вољом пред државним органима ступају мушкарац и жена, те да би потписивањем поменутог закона прекршио највиши правни акт државе.

Устав упућује на Породични закон који брак дефинише као законом уређену заједницу мушкарца и жене. Стога, закон о истополним заједницама не бих могао да потпишем и вратио бих га Народној скупштини, рекао је Вучић.

* Ускоро нас очекује промена Устава која се тиче правосуђа. Зашто не бисмо променили и тај део и омогућили једној мањинској заједници да оствари своја права?

- Не искључујем могућност да се то промени у будућности, али данас је овако.

* То је веома обесхрабрујуће. Какав је ваш лични однос према том закону?

- Свој лични однос сам показао избором Ане Брнабић за премијера, али истовремено нисам горљиви заговорник истополних заједница.

* Свесни сте да ће реакције бити бурне са обе стране, без обзира на то хоће ли закон бити усвојен или не?

- Не занимају ме реакције. Наше је да од Србије направимо модерну и нормалну земљу, али и земљу у којој се поштује правни поредак.

 

Када Српска напредна странка једном буде у опозицији

* Пре неколико дана имали сте први састанак са представницима опозиције. Како је протекао? Јесте ли спремни да испуните услове које су опозиционе странке ставиле пред вас?

- Да испуњавам нечије жеље не пада ми на памет! Али да радимо заједнички на нечему што је добро, правично и што је суштински демократски, хоћемо. Урадићемо све што је добро за нашу земљу. Да ли ће то некима бити довољно или ће тражити разлог да на изборима не учествују, јер знају да не могу да добију поверење народа, то је већ друга ствар.

* Састанци на ФПН су деловали као да су све стране дошле да се не договоре. Да ли је то и сада случај?

- Договор је да о томе не говоримо јавно. Могу начелно да кажем да сам веома задовољан, да постоје одређена различита виђења, али и добра воља да једни друге саслушамо, верујем и разумемо. Мислим да заједнички можемо много тога доброг и важног да урадимо за нашу земљу. За нас је значајно да дођемо до што је могуће више ствари око којих можемо да се сагласимо. То је добро за демократију, за политички систем, и добро је да правила која установимо у будућности важе и за Српску напредну странку  када једном буде у опозицији, али и за неке из опозиције када буду на власти.

 

Слатко сам се смејао

* Састанку су присуствовали лидери Доста је било и Двери, странака које су бојкотовале минуле изборе. Да ли је комуникација била могућа?

- Тачно, били су наши острашћени политички противници, али људи су били спремни за рационалан, цивилизован, нормалан разговор. Заиста мислим да је атмосфера била добра.

* Јесте ли видели платформе које су претходно објавиле странке око ССП и СДС?

- Слатко сам се смејао.

* Шта вам је смешно?

- Све. Да они праве и уређују 15 минута Дневника, па то није било ни деведесете године. Колико год да је било лудила, таквог није било. Па до тога како ће се листе звати. Притом је њихова била "Борис Тадић - За европску Србију" и тада је било све у реду. Данас им име Александар Вучић смета у кампањи.

* Предлози се односе и на уређивачке шеме јавних сервиса.

- Имају емисије. Ми смо то некада могли да сањамо.

 

Избори догодине, у марту или априлу

* Хоће ли избори бити раздвојени?

- Ја не видим потребу за тим, не разумем то, али ако чујемо ваљане аргументе, спреман сам да разговарамо. Не можете да раздвајате оно што вам по закону долази у одређено време.

* Спекулише се да би избори могли да буду ове године?

- Кажу како сам ја то поручио преко свог гласноговорника Вулина! А шта сад ја вама на то да кажем? Нисам у стању да слушам те бесмислице од оних којима је тешко да погледају закон.

* Значи, по закону, следеће године на пролеће? Април?

- Март или април. Постоје свега три датума када је могуће да одржите изборе.

* Утисак је да је власт Српске напредне странке најлакше начети у Београду. Да ли страхујете од тих избора?

- Страхујем од свих избора, за нас су сви избори тешки. Лаки су само за оне који их губе. Када се избори заврше, људи имају примедбе на све, увек су им други криви. Мени нису. Крив сам сам себи, крива ми је странка ако нисмо задовољни резултатима. Није лако направити добар резултат. Што се тиче избора у Београду, верујем да наши политички противници имају огромну шансу, да су фаворити на тим изборима, да су наше шансе невелике, али борићемо се.

* Шта би за Српску напредну странку био добар резултат на тим изборима?

- За нас је важно да покажемо шта смо урадили. Могу да вам говорим о обилазници од Пупиновог моста према Панчеву, батајничкој петљи, надвожњацима, обилазници око Београда где смо отворили три траке, па ће промет и проток бити много бржи. Затим, ту је фантастични Београд на води, много паркова, да не говоримо о невероватном скоку животног стандарда у Београду, где је просечна плата 700 евра. После 100 година и више неко је завршио Храм Светог Саве, тргови су реконструисани, сређене фасаде. Ја мислим да су то резултати који нас квалификују да од народа тражимо поверење. Знамо да постоји велика снага свих опозиционих странака, пре свега странака бившег режима који су уложили огроман новац у медије и ја прихватам да су они фаворити. Али, на нама је да се боримо.

* Нисте ми рекли проценат којим бисте били задовољни?

- Не говорим о процентима, већ о постигнутим резултатима, то је за мене најважније. А проценат, ако будемо близу њих, бићемо задовољни.

 

Значајна улога Шапића, одавно смо се договорили

* Каква ће бити улога Александра Шапића на београдским изборима?

- Не само на београдским, већ и на многим другим изборима, биће значајна.

* Из његових интервјуа смо закључили да су његове амбиције везане за Београд.

- Пустите нас да се договоримо око тога.

* Значи, нисте се још договорили?

- Одавно смо се све договорили. Али живот је нешто друго, морате да пратите, сагледавате оно што се дешава и да у складу с тим доносите одлуке.

* Хоћете ли успети да помирите улоге Шапића и Весића када је реч о граду? И хоће ли странка прихватити Шапића?

- Видећемо. Није странка хтела да прихвати ни Весића, па се на крају то догодило. Није хтела многе, па на крају, ипак, јесте. Ако желите да будете "catch all party", да имате 30, 40, 50 одсто гласова, онда морате да имате не људе који се само воле и који по сваком питању мисле исто, већ морате да им нађете заједнички именитељ, да то буде напредак Србије, програм и планови за Србију, попут плана Србија 2020-2025. Ако мислите да имате тако много гласова, а да немате потпуно различите људе, од Владе Ђукановића до Зоране Михајловић, то је немогуће. Сваком је јасно ко је од њих двоје популарнији у странци, али то не значи да нисам разумео значај и улогу Зоране Михајловић и зашто нам је она важна. На сваком страначком форуму где има 2.000 људи, Влада Ђукановић ће добити највећи аплауз.

 

Чекају нас велике промене у Српској напредној странци

* Шта се дешава у Српској напредној странци?

- Имамо Председништво почетком маја, па ћемо заказати седницу Главног одбора.

* Хоће ли бити промена?

- Свакако, великих. Видећемо како ће то да прође. Мораћемо много да разговарамо.

* Може ли Српска напредна странка да буде велика без Александра Вучића?

- Сигуран сам да може.

* Истраживања кажу другачије.

- Добро, данас кажу другачије. Али кад будемо показали ко је нови лидер Српске напредне странке и када ти људи буду показали да знају да раде, а борићу се да то буду најбољи људи који знају шта је странка, шта је политика, и резултати истраживања ће бити другачији.

* Питала сам лидере опозиције ко и како може да вас сруши. Какве су ваше прогнозе, колико ћете још бити на власти?

- Могу да ме сруше сваког дана, али не тако што ће теоретисати, него тако што ће радити озбиљно. Нападају Србију за "Рио Тинто", а све дозволе су они дали. Причају о извориштима воде, а све дозволе су они дали и нису их ни наплатили. Лечић ми је урлао поред прозора с неког протеста како земљу треба да воде најбољи, Јеремић исто, и сви остали. Ја сам дан касније ишао да полажем камен темељац за једну болницу, то је суштина. Морате нешто да урадите. Не можете да твитујете и да идете у своје медије. Причају да је Вучић најгори на свету, да га народ неће, а онда им је једини захтев да нема Вучића на изборној листи и у кампањи.

 

Градимо фабрику пи-си-ар тестова

* Један од успеха који вам се не спори је набавка вакцина и организација вакцинације.

- Имам најновије вести. Обавестили смо Пекиншки геномски институт да смо издвојили новац и крећемо у изградњу погона за секвенцирање генома, при Институту за молекуларну биологију. Верујемо да ћемо до краја године постизати значајне резултате. И много тога ћемо улагати у савремене медицинске технологије, биотехнологије, а могу да вам кажем и да ћемо направити фабрику за пи-си-ар  тестове, чиме ћемо проблем тестирања решити заувек.

* Из те приче делује да ће корона трајати још дуго?

- Болест неће да оде тек тако, али ћемо имати и друге вирусе и зато су улагања у здравство од кључног значаја. Ако то не схватимо, нећемо моћи да се суочимо са следећим изазовом. Морамо да будемо спреми за теже изазове, јер смо могли да видимо да је мало земаља које ће стварно да покажу солидарност. На крају сте препуштени себи. Код нас није више вест да Србија има лекове за лечење короне - "бамланивимаб", "регенерон", "ремдесивир". Имају их само четири земље у Европи. А како ћемо у априлу имати мањи дефицит него што смо предвиђали, даћемо још 15 милијарди РФЗО за све те ствари. То је око 125 милиона евра. Само да имате у виду о каквим улагањима је реч.

* Како мислите да одобровољите још два милиона људи да приме вакцину?

- Бићу срећан кад дођемо до три милиона ревакцинисаних, али ћемо то да урадимо. За све увек постоји решење. Очигледно нисмо довољно објаснили људима. То са вакцинисањем ме јако секира. Када неко води антикампању и понови милион пута лажи око вакцина сваког дана, па се укључе познате личности које износе неистине на најнеодговорнији начин и тиме саучествују у ужасном односу према животу, онда поставите себи питање како да се борите против тога. Лаж има разорније дејство од хиљаду изговорених истина.

* Хоће ли вакцинација у једном тренутку бити обавезна, ако то буде једино решење?

- Опет долазимо до Устава! Морамо да будемо пажљиви, обазриви и да водимо рачуна о равноправности свих грађана. Сви су тражили да се од 8. маја отворе затворени делови ресторана само за оне који су вакцинисани. Ја сам био против, не зато што бих да се додворавам идеологији антиваксерства, већ због поменуте ставке из Устава. Ти људи су у заблуди, потребно је да им отворимо очи. Ако верују у теорије завере, то значи да ми нисмо добро урадили посао и објаснили им значај вакцине. Ја ту кампању против вакцина не могу да разумем, ја сам шокиран. Кажу, не знају шта садрже вакцине! А знају шта садржи аспирин или антибиотик? Ја не знам шта садрже моји лекови за притисак. Пијем их јер су тако рекли лекари. Ово са вакцинама је постало популарно, јер људи могу кроз то да се баве политиком и да добијају лајкове. О лицемерју оних који говоре против вакцина, а примили су је, боље да не говорим.

* Почела је исплата 60 евра, прво пензионерима, а онда и свим пунолетним грађанима. Може ли државна каса себи да дозволи тај издатак?

- Може, наравно. Јако сам поносан на то што смо урадили 2014. године. Људи су тада говорили: "Смањио си нам пензије, смањио си нам плате". Зато данас, неколико година касније и захваљујући успешном програму реформи, пре свега доношењу Закона о раду, Закона о стечају или Закона о субвенцијама, успели смо да будемо земља која је највише напредовала, не само у региону него и у Европи. Уз Литванију имамо највишу стопу раста, никада нисмо имали веће плате. Да ли је то довољно? Наравно да није и потребно је да будемо много богатији да бисмо били задовољни, али да ли смо икада имали веће плате? Никада у историји. До тога је довела добра политика и сада смо у ситуацији да у потпуности контролишемо стопу јавног дуга. Рачунали смо да имамо минус 1,3 стопу раста да бисмо на крају године стигли до плус 6. Али, како ствари стоје због одличног марта, повећања индустријске производње, повећања нивоа услуга, повећања туризма од 20 одсто, имамо стопу од плус 1, што је готово невероватно. То нам значи, јер ако други квартал буде довољно добар, ми можемо да имамо раст и преко 7 одсто. Зато нам се жури са отварањем ресторана и зато журимо са вакцинама. То би било невероватно и значило би знатно повећање и плата и пензија. За позицију Србије у Европи било би од пресудног значаја.

 

Милошевић је то морао да разуме

* Како сте дочекали нон пејпер о Косову?

- За нас је ту тешка и неприхватљива ствар признање, али има и других.

* Шта, на пример?

- Детаљ око Митровице. То је једина урбана зона коју Срби имају и желе да им је одузму. Има и других ствари, али папир је саставио неко врло компетентан, ко све разуме. Свакако нам неће бити лако. Али, то је папир много бољи од Ахтисаријевог плана и од свега што смо до сада добијали. То показује да они који говоре да никад не можете да добијете бољи папир, нису у праву. Само што некада дође, не кажем да је то сад случај, ситуација кад више стварно нема бољег. То је Милошевић морао да разуме - до када можеш, а од када више не. То је на државном руководству.

* Код првог нон пејпера, Јаншиног, упирали су прстом у Србију.

- Проблем је како Србима објаснити да сви имају право на све, осим Срба. Наш задатак је паметан приступ, очување мира и стабилности, да се много више боримо за економске интересе него територијалне, не говорим притом о Косову. Као што нисмо разумели неке поруке из деведесетих, па смо тада страдали, морамо да разумемо стање ствари, да улажемо у вештачку интелигенцију, роботику, ИТ сектор, геномске институте, да идемо у будућност. Ако наставимо да се развијамо овим темпом, оволико брже од свих у региону, ништа нам друго неће бити потребно. Зато не смемо да дозволимо да нас ико испровоцира. А ја желим да будем запамћен не за две, него за 50 година, као председник који је изградио највише болница, клиничких центара, домова здравља, највише путева, ауто-путева, пруга, музеја, позоришта. Не желим да будем запамћен као неко ко је мајци враћао децу у ковчезима.

* Курти не показује добру вољу за разговоре?

- Мораће да је покаже, биће под великим притиском, али он овим тргује, хоће да каже да је много важан. Показује свој однос према дијалогу, непоштовање према нама и посредницима, али то је на њему. Да будем искрен, нисам ни најмање фасциниран Куртијем.

 

Замерио сам Небојши Стефановићу

* Да ли знате ко је наредио ваше прислушкивање?

- Да, знам, а на надлежним органима је да утврде. То је ствар институција, постоје ту и теже ствари, веровали или не, од прислушкивања шефа државе. И није реч ни о каквом фемкању, ни о фолирању, нити о томе да вас је неко ухватио да разговарате с људима с оне стране закона. Ни против једног лица с којим сам разговарао није подигнута ни кривична ни прекршајна пријава.

* Од кога сте добили информацију да сте прислушкивани?

- Од људи из полиције који су ми донели моје прислушкиване разговоре. Реч је о њиховим међусобним односима.

* Да ли вас брине тај сукоб у полицији?

- Не брине ме. Сад је све то чисто, јасно, полиција ради свој посао и, погледајте, већ три или четири месеца нисмо имали ниједно мафијашко убиство, што је готово невероватно за земљу од седам милиона становника.

* Када кажете "сада је све чисто", да ли је то тако од промене министра полиције?

- Не могу на такав начин да говорим, али ствари су разјашњене, нема више дуализма и покушаја да људи раде нешто што им није посао.

* Рекли сте да Небојши Стефановићу замерате објективну одговорност, а онда је пребачен у Министарство одбране.

- Није пребачен, то је мој избор био. Не можете да се понашате као да не памтите било шта добро што је неко урадио, а да памтите све лоше. Да ли сам му замерио, јесам, и рекао сам му у лице. Да ли је радио многе добре ствари, такође јесте, тако да човек мора да разуме да људи у политици не треба да се обрачунавају као ови из Демократске странке, то није демократски, већ показује каква је њихова природа и како би водили земљу.

* Хоће ли се ова афера завршити на хапшењу неколико нижих чиновника или ће одговарати стварни кривци?

- Готово сам сигуран да ће сви одговарати, али то је питање посла за институције, за тужиоца.

* Да ли вас брине што до сада немамо расплет?

- Не брине, знам да људи раде свој посао. Увек ту имате чекања, потврде, форензику, чуда... Још није подигнута оптужница ни против Беливукове групе, многи би рекли како нема доказа, наслушао сам се тога. Не само да имају доказе, имају их много, али желе да направе оптужни предлог на најбољи начин.

* Тврдите да нисте били на вези са људима из криминалног миљеа, па да сте тако доспели и ви на мере?

- Они не смеју мене да слушају без обзира на то с ким разговарам, то јасно стоји у закону. Ту секунду када чују мој глас њихова обавеза је да прекину. Они су у обавези да ме чувају, да брину о мојој безбедности, да ме упозоре после тога и да кажу "тај је овакав или онакав", а не да неко ради беле нон пејпере без заглавља, без ичега, и чита то. А поготово не да људе који нису имали везе ни са чим криминалним означе као екстремистичке групе. Тако су ме некад слушали због Ђуке, због Весића. У ствари ја сам био мета, то је било у време ДОС-а. Данас раде исто. Нашли су дечака из нашег општинског одбора Вождовац, напишу да је екстремиста, за другог кажу слушају га због дроге. А они немају везе с тим. Једва чекам да их похапсе и да то покажу. На тај начин су слушали неког другог из моје породице. Смешни су са причама како ја нешто кријем. Да су имали шта да покажу, то би урадили. Чули сте снимак с Вацићем: "Еј, где си, ај здраво". То је крунски доказ за шта? Не плашим се ничега, објавите све што имате, мене не покушавајте да уцењујете и рекетирате. То су приче за малу децу. Полазе од себе. Не разумеју одговорност председничког положаја. Не разумеју да ви увек имате више људи око себе који воде белешке где сте, куда се крећете. Не могу да измислим, то се зна. Зато су ми око породице измишљали различите ствари.

* Мислите да је неко луд да штити Бабића?! Превише је афера. Бабић, "Крушик"...

- Шта Бабић?

* Недостају два минута, а упркос томе, дошло је до пресуде.

- Молим вас питајте полицију, немојте мене. Ја знам шта су мени показали. Стварно мислите да је неко луд да штити неког Бабића, да је Бабић неком важан по том питању? Је л' мислите да је тај човек луд да пусти да буде осуђен на дугогодишњу робију уместо Бабића?! Молим вас...

* Али превише је афера. Прислушкивање, "Крушик", Јовањица...

- Шта је проблем с Јовањицом?

* Тече поступак, али то је огромна афера.

- Али шта је проблем?

* Проблем је што постоји и што нешто тако великих размера није могло без помоћи државе.

- Очигледно да није могло, то сам рекао први дан, очигледно су ту људи из различитих структура били уплетени. У неким земљама у окружењу то је све легално. Поносан сам што је код нас нелегално.

* Постоји тврдња да се то радило пошто се знало да ће марихуана бити озакоњена, декриминализована...

- То су глупости. Неће бити озакоњена, неће бити декриминализована. Не само да није декриминализовано него ћемо још жешће да кажњавамо. То је лаж. Ни у Бриселу нису знали шта да ми кажу када сам питао шта је спорно око Јовањице. Говорили су да се Андреј (Вучић) чуо с тим Колувијом. Никад у животу се није чуо с тим човеком. Немам појма ко су ти људи. То што сте ви навели показује сву дубину наше политичке несреће. Лаж је да се бавим дрогом зато што ће бити декриминализована! Дрогом? Све је засновано на лажима, ноторним.

* Тек ћемо видети хоће ли бити опструкција током судског поступка.

- Браним се годину и по дана од лажи и бесмислица. Андреј је добио на суду. Кажу, Колувија је био у делегацији пословних људи. Не одлучујем ја о томе, него председник Привредне коморе.

* Јесте ли њега питали ко је?

- Био је успешан привредник, куповали сте његове производе. Да није био у делегацији, питали бисте зашто није. Кроз овај пример сам желео да вам покажем како се праве афере. Ако сте ви, који нисте склони теоријама завере, поверовали у причу о декриминализацији, онда могу да помислим колико је оних који су томе склони и који могу да се поведу тим теоријама, које су најсрамотније смишљене. Више није важно шта је истина, шта није. Овде је могуће да вам доказани силеџија Драган Ђилас, кога пријављују жена, таст и ташта за насиље, води кампању о насилништву над женама. Доказани силеџија! А он каже да је било у афекту. Па како у афекту, троје људи га у истом дану пријављује, какав је то афекат? Па каже, хајка је. А он води хајку против свих.

 

Дијана Хркаловић и два минута снимка

* Је л' вам проблем што сте у коалицији с Палмом коме се озбиљне оптужбе стављају на терет?

- Проблем би ми био и тај проблем бих решио одмах уколико се покаже да је то тачно. С таквим људима нећу да седим, нећу да их видим, а не да будем у коалицији. Ја имам женско дете, не пада ми на памет да седим с таквим људима. А замислите да седим с оним који ми туче ћерку, па мене, па мајку моје ћерке. Они би хтели да воде земљу. Ово што сам вам рекао нису чампрас дивани, трачеви, то су признања њихова у полицији. Ако институције потврде да је Палма нешто урадио, нећу да га видим. Али, да верујем силеџији и оној (Мариника Тепић, прим. нов.) која је код њега запослена, не пада ми на памет.

* Јесте ли чули за приче да ваши сарадници имају дискредитујуће информације о вама, па зато не можете неке од њих да смените?

- Које информације?

* Прочитала сам негде да Дијана Хркаловић има два минута снимка са рампе у Дољевцу.

- Па какве везе то има са мном? И да су нестала та два минута, то има везе са Дијаном Хркаловић, не са мном. Јер сам ја њих питао да они мени дају информације, не ја њима. Никад у животу не бих заштитио ниједног убицу. Никад нисам украо паре, нисам попио кафу, запалио цигарету, пробао или видео дрогу. Док сам ишао на утакмице, тукао сам се са онима који су дували лепак или пробали траву, то сви знају.

* Има ли доказа против Веље Невоље и његове групе? Или може да се деси да заврши на слободи?

- Мислим да би то што сте рекли била научна фантастика.

* За колико убистава се терети?

- То морате да питате тужилаштво. Они су много, много, много људи побили. Могу да вам откријем да су мајци једног од убијених слали слике масакрираног и осакаћеног сина. Да имате у виду о каквим је монструмима реч.

* Осећате ли део одговорности што је та група ојачала у време ваше власти?

- У време наше власти су сви похапшени. Увек ћете да имате људе који се баве најтежим криминалним пословима, посебно наркотицима. Оба клана су увезена из Црне Горе, имају своје вође. Један главни међу "кавчанима", који се не крије, јесте Звицер, "шкаљарци" имају свог. А сви имају свог највишег шефа и сви су дошли из Црне Горе. Није важно да ли су локално овде. Организација цела, паре, логистика, све је из Црне Горе. Међутим, ови су били толико монструозни да је требало раније с њима се обрачунати, али сам задовољан да је с успехом то урађено и поносан сам на чињеницу да је Београд данас један од најбезбеднијих градова у Европи.

* Да ли долазе до вас процене "Вучића неће срушити опозиција, срушиће га његови"?

- Не само да немам никакав страх, можете да ме срушите кад год хоћете. Поставља се питање шта је моје наслеђе. Моје наслеђе су веће плате, највеће у историји Србије. Знате ли када су пензије биле веће? Не знате. Моје наслеђе су више путева за годину дана него за читав период од '45. до 2012, више пруга, највише болница и клиничких центара у историји, музеја, градићемо концертне дворане...

 

Не сме се новинарима угрожавати безбедност

* У извештајима Европске комисије пише да су ваше наслеђе и проблем са људским правима, слободом медија...

- Могуће. Ви сами закључите. Ако ви мислите да у Србији данас има мање права него 2012, напишите као ваш став и ја ћу рећи да сте у праву, али мислим да ни ви у то не верујете. Да ли је све идеално, није. Да ли је све добро, далеко од тога. Мораћемо много тога да мењамо, али да ли су ствари 100 пута боље него 2012, наравно да јесу. Тада нисте имали ни Н1, ни "Нову С"... Имали сте "Време", НИН, "Недељник", "Нови магазин", ако хоћете и "Блиц" за који радите и "Данас", али све је то било на страни режима. Ништа добро не мислим о "Црти" и "Крику". Објавили су много неистина. Можете да кажете да пишу неистине, али не да кажете адресу становања неког од новинара "Крика" и тако му угрозите безбедност. Зато сам отишао и очитао буквицу свим посланицима Српске напредне странке, први пут сам одржао седницу посланичке групе. Рекао сам, кажите им све што мислите, али на цивилизован и уљудан начин.

* Та реторика прелази границу доброг укуса. Сандра Божић је пре неколико дана написала: "Борисе, луткице с насловнице, реци јеси ли певао код Палме".

- Сваки дан читамо шта нам поручује неко ко је био министар спољних послова. Ако му се нешто не допада, прети хапшењем, склањањем, кажњавањем, али ви то не примећујете.

* Примећујем. И то је неприхватљиво. Али она се обратила бившем председнику Борису Тадићу.

- Сандра Божић је велики борац, али ће по том питању морати да се мења.

* Мора из власти да крене та релаксација, превише је тензије?

- Сагласан сам. Само што је проблем што људи из власти углавном одговарају на најбруталније оптужбе, а за најбруталније речи и лажи обично не примећујете кад долазе с друге стране.

 

Носићу маску увек, прихватам сугестију

* Да ли знате колико људе иритира што не носите маску?

- Носим је свуда где морам. Не носим када се обраћам и када постоји довољна раздаљина.

* Ни када се вакцинишете?

- Вакцинишем се код лекара који носи маску у том тренутку и не угрожавам никог.

* Али шаљете тиме поруку.

- Где год има људи, носим маску. Између мене и вас је метар и по растојање сада, ја не певам, не вичем, али, у реду, прихватићу сугестију.

 

Радимо и радићемо на владавини права

* Задовољни сте разговорима у Бриселу од пре неколико дана, а да ли су вама саговорници поверовали пре свега када је реч о помацима у области владавине права?

- Ми ћемо веома посвећено да радимо на владавини права, много тога већ радимо и урадићемо. То радимо због себе и стварања бољег друштва и атмосфере у друштву. Посебно сам срећан због нових пројеката које смо договорили са Урсулом фон дер Лајен и ЕУ и уверен сам да ће грађани Србије бити пресрећни када изградимо брзу пругу од Београда преко Ниша, Лесковца и Врања до македонске границе. Уверен сам да ће Србија имати снаге да убрза европски пут.

 

 

 

Извор: Блиц