Вести

Вучић: Континентал ће пуно значити за економски развој Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Каћу, на свечаности поводом завршетка прве фазе радова на изградњи друге фабрике компаније Континентал аутомотив Србија, да ће немачки Континентал бити страна компанија са највећим доприносом БДП-у Србије - од преко два одсто, као и да ће те фабрике пуно значити за економски развој Новог Сада, Војводине и целе земље.

"Ово ће бити највећа и најзначајнија фабрика у Србији и највећи извозник из Србије, као и компанија са највећим доприносом БДП-у Србије, и биће завршена за мање од годину дана", рекао је Вучић током обиласка нове фабрике са представницима Континентала.

Вучић је рекао да ће ту бити запослено најмање између 600 и 700 људи, али да је значајније колика вредност ће се ту стварати и излазити из те фабрике, пошто ће електрични аутомобили имати, на пример, дисплеје који се ту праве.

Вучић је рекао да је замолио представнике Континентала да следећу фабрику отворе у Нишу и да они то још не могу да потврде.

Председник је изразио очекивање да би таква одлука могла да буде донета у наредних годину дана, што би био огроман успех, не само за Ниш већ и квантни скок за целу Србију.

"Нови Сад ће да има огромне користи, много више новца у буџету, јер ако дођу до вредности од милијарду евра, то је два одсто БДП, а ако достигну две милијарде, што ја и очекујем, онда и дупло већи допринос српском БДП-у. Ово је фантастично место, као и будућности за Србију", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да су такве инвестиције и фабрике оно што је најважније за нашу земљу.

Вучић је рекао ће друга фабрика Континентала почети да ради већ у септембру 2022. године, али да ће им бити потребно неколико година да достигну пун капацитет производње.

Додао је да ће ту радити доста наших инжењера који ће имати високе плате.

Такође, приметио је да су Немци у кругу фабрике окачили српске заставе и ставили немачку јелку. 

 

Србија  добија "мега фабрику" у Каћу, надам се и у Нишу

Вучић је изјавио је да ће друга фабрика немачке компаније Континентал у Каћу, где је завршена прва фаза радова, бити појединачно најзначајнија фабрика у земљи и у технолошком смислу, као и по вредности коју ће стварати, прва високотехнолошка "мега" фабрика у Србији и прекретница за наш економски развој.

Вучић је у обраћању подсетио да је Енцо Ферари рекао да ако можеш нешто да сањаш можеш то и да оствариш, а да је парола Дајмлера - "Најбоље или ништа".

Вучић је истакао да када је отварана прва фабрика Континентала у Србији да су говорили о нечему великом што тек долази, а да данас могу да кажу да наша земља добија фантастичну и моћну фабрику.

"То ће бити најзначајнија по вредности фабрика и њен допринос БДП - у Србији ће бити најзначајнији и највећи у поређењу са свим другим фабрикама у Србији. То је огромна ствар и фантастична вест за целу Србију. Ово је високо технолошка мега фабрика", нагласио је Вучић.

Изразио је уверење да ће бити још таквих фабрика у Србији и да се данас борио у разговору са представницима Континентала да следећа таква фабрика буде у Нишу и да би то била прекретница за развој тог дела Србије.

"Остварићемо овде невероватне резултате - ствараће се у овој фабрици више од два одсто БДП-а Србије, што немамо ни у једној другој фабрици", навео је Вучић.

Захвалио је Континенталу и радницима што су се борили за Србију.

Вучић је изразио уверење да ће наши људи одлазити углавном из туристичких разлога у иностранство, као и да ће се они који су отишли "трбухом за крухом" вратити у Србију.

Вучић је рекао да се очекују велике промене у аутомобилској индустрији и да је то управо оно што ће радити фабрика Континентала у Каћу, пошто ће аутомобили бити другачији, аутономни односно без возача.

Вучић напомиње да ћемо и ми морати да ухватимо корак са тим, да мењамо законе и идемо ка е-мобилној индустрији, како би били лидери у тој области у овом делу Европе.

Додао је да се глобалне промене у том смислу очекују већ за 15 до 20 година и да нам је фабрика Континентала најбоља припрема за оно што следи.

Вучић је обећао Континенталу да ће држава још више помоћи ако буду хтели да отворе наредну фабрику у Нишу и да је уверен да ће за годину дана када буде отварана завршена фабрика у Каћу моћи тада да најаве и градњу нове фабрике у Нишу.

Истакао је да Ниш има одличан универзитет исто као и Нови Сад и поручио да држава жели да уведе дуално образовање у све области и у све нивое образовања.

Вучић је додао да је када је био премијер у немачким предузећима радило 17.000 људи у Србији, док је то сада скоро 75.000, што показује да је наша земља за кратко направила значајну разлику.

"Не би могли без велике немачке подршке. Ескобар каже да Србија огромном брзином напредује и брже од својих комшија, и то не би могли без помоћи ЕУ и поготово из Немачке. Желим радницима срећан рад, да имају загарантовану будућност за себе и своју децу", поручио је Вучић.

Вучић, амбасадор Немачке Томас Шиб и представници Континентала су затим положили документа за изградњу фабрике у капсулу која ће бити положена у зграду када фабрика буде завршена.

 

Србија поштује изворни Дејтонски споразум

Србија је за поштовање Дејтонског споразума и не постоји изворни и неизворни текст, поручио је Вучић.

Вучић је, на питање како оцењује резултате посете Босни и Херцеговини изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара и поруке везане за поштовање Дејтонског споразума, и да ли он (Ескобар) чита споразум на исти начин као што то чини Република Српска, подсетио да Дејтонски споразум никада није мењан, да није никада постојала сагласност за мењање.

"Друга ствар је што је кроз имплементацију долазило до промена због наметања међународних званичника другачијих норми које немају везе са Дејтоном. Србија ће увек поштовати Дејтонски споразум и то је део наше међународно правне агенде", подвукао је Вучић.

Вучић је указао да је са Ескобаром, који је тек скоро напустио Београд, више пута разговарао, али да је то било давно. 

 

Ердоган најавио и раније да ће доћи у Србију

Вучић је рекао да је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, приликом његове посете Истанбулу, најавио да ће доћи у Србију.

Вучић је поводом најаве Ердогана да има намеру да дође у посету Србији или да позове свог српског колегу да дође у Анкару како би разговарали о ситуацији у БиХ, рекао да му никада није тешко да дође у Турску ако добије позив.

"Председник Ердоган ми је приликом недавне посете Истанбулу рекао да ће доћи у посету Србији. Али никада ми није тешко да одем у Турску. Ни овог пута нећу да коментаришем његове последње изјаве о БиХ и региону“, додао је Вучић.

 

Оно што се догодило новинару Танјуга је ужас

Вучић је оценио да је оно што се догодило новинару Танјуг телевизије Марку Ивасу у Сарајеву ужас и истакао да у Србији против новинара неће бити поднете пријаве само зато што мисле другачије.

Истакао је, одговарајући на то што је против Иваса због непристајања да се сложи са председавајућим Председништва БиХ Жељком Комшићем да је у Сребреници поднета кривична пријава због негирања геноцида и на питање да ли је реч о притиску на медије, као и да ли је обраћањем Ивасу Комшић речима " геноцид је, то вам је пресудио међународни суд," Комшић Иваса, као припадника једне нације, поистоветио са починиоцима злочина, нагласио да је срећан што такве ствари у Србији нису могуће.

"То што се догодило Марку Ивасу је ужас. Замислите да подносите кривичну пријаву против новинара само зато што је изговорио са чим се не слажете. Али то ће бити проглашнео као највише демократско право, јер је у њиховом интересу“, нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да у Србији свако може да изнесе шта мисли, а да због тога не буде суочен са кривичним пријавама.

"То што се тиче пребацивања кривице целокупном српком народу, сваки пут када би се заклињали да тако не мисле, а изговорили су..., будите уверени да увек тако мисле“, рекао је Вучић и додао да то није никаква посебна новост.

Што се тиче Марка Иваса и његове правне позиције поручио је да је он у Србији слободан новинар, и да ће Србија његову професију и право на став увек поштовати. 

 

Србија није оруђе у рукама Русије и Кине, нити ЕУ и САД

Вучић је изјавио да је изјава председнице привремених институција Вјосе Османи да је Србија оруђе у рукама Русије за дестабилизацију КиМ и Западног Балкана, веома глупа и истакао да Србија није оруђе у рукама ни Русије нити било кога другог - ни САД ни ЕУ.

Вучић је нагласио да је Србија самостална и независна земља и да је поносан на то.

"Поносан сам на политику коју водимо. Можда смо једна од ретких самосталних и независних земаља у овом делу Европе и на то сам додатно поносан. У нашој земљи не одлучује нико сем нас и о томе какве ћемо политичке и економске потезе да повлачимо. И на то сам додатно поносан и то је једна од политика за коју сам сигуран да ће грађани Србије желети да баштине и после следећих избора", рекао је Вучић.

Како је објаснио само је то политика која може да чува слободу нашег народа, да доноси инвестиције, чува мир, понос, достојанство народа Србије.

"Они који то не разумеју и ја њима да одговарам на то? То је један бедни трик којим се служе јер када не знају шта да кажу против Србије кажу да смо везани за Русију и Кину. То је матрица, а ми као треба да се извињавамо. Нећу никоме да се извињавам. Наша политика је независна, суверена, слободна Србија на европском путу, али која поштује своје руске, кинеске, америчке пријатеље", рекао је Вучић.

На питање о томе што је Османи рекла да неће бити формирана ЗСО, Вучић каже да је најбоље да ЗСО може само да производи кесице за чоколадице и евентуално да одштампа три упаљача годишње па да тако она буде задовољна.

"Нема ништа од тога, или ће ЗСО да формирају са онаквим овлашћењима о каквим је преговарано у Бриселу или хвала вам, ви свој, ми наш посао па ћемо се срести једног дана", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће наредних дана имати прилику да више говори о "безобзирностима" како се води кампања против Србије.

 

Неко хтео да прави циркус, полиција чувала ред, не мурал

Вучић је изјавио да се полиција понашала професионално, када је реч о дешвањима у вези са муралом Ратку Младићу у центру града, чувала ред и мир, и управо оне који су, каже, "кукали" да нису заштићени.

У том контексту, поручио је да је неко само желео да направи циркус и нанесе штету сопственој земљи, јер је мурал, који је на крају уништен, могао да буде уништен било кад и без "прављења светковина од тога", уз примедбу да они који се боре наводно против ратних злочинаца за осам или девет година нису уклонили таблу са именом Аћифа Ефендије у Новом Пазару, којег је домаћи суд осудио за злочине.

На питање како коментарише јучерашња дешавања у вези са муралом, те какву је поруку Србија тиме послала, и хоће ли иницирати његово уклањање, Вучић је констатовао да је мурал оштећен, као и да је полиција свакако чувала јавни ред и мир, а да би у супротном сви питали зашто тамо није било полиције, да спречи евентуални сукоб супростављених група.

"Тај мурал је уништен, што демантује све што сте рекли, то да је полиција штитила мурал. Да јесте, нико га не уништио. Полиција је штитила грађане од међусобних сукоба", рекао је Вучић.

Додао је да је тамо било 100 према 85 припадника две групације, а да су заштићени били управо они који су кукали да нису заштићени.

"Њих је требало штитити, а не оне друге. Да није било полиције, питали бисте што полиција није штитила све њих, кад су сви знали да ће обе групе да се појаве, да ће доћи до физичког обрачуна... ", приметио је Вучић.

Вучић је поручио да полиција није улазила у меритум, суштину и разлоге, већ је штитила јавни ред и мир и понашла се професионално.

"Нисмо штитили мурал или графит. За разлику од оних који говоре да се боре против злочинаца, а нису отишли већ осам година да униште плочу са натписом Аћифа Ефендије, којег није осудио Хашки суд, него органи Србије, Југославије... А, та табла осам или девет година стоји, злочинца Аћифа Ефендије, а није им пало на памет да то учине", рекао је Вучић.

Вучић је додао да посао полиције није да склања или поставља табле, мурале, већ да обезбеђује јавни ред и мир.

"Увек је лако пронаћи кривца, разумем да сам крив свима за све.. Све ми је теже да то слушам, попут кукумавчења фудбалских клубова, да им држава не даје помоћ, а држава им пружа средства. Тако ми је и са овим... Да полиција није била тамо да их заштити од Прелића, Кнежевића и осталих, рекли бисте да смо пустили да их бију. А, кад то нисмо дозволили, онда сте рекли да смо чували мурал, а када је мурал уништен, ваљда није добро што је уништен фарбом, него сте хтели нечим другим... ", констатовао је Вучић.

То су, каже, бесмислене игре, додајући да жели да живи у садашњости и будућности, док ће држава свакога заштитити.

"То је јасно свима, осим онима који мисле да ће на томе успети да нанесу штету својој земљи не би ли у иностранству рекли да је држава нешто урадила...", додао је Вучић.

Чак и ако се остави по страни Аћиф Ефендија, Вучић је упитао, будући да је мурал уништен, што то нису урадили дан раније или касније, не правећи "велике светковине" од тога.

"Кад су већ велики јунаци, што нису са станарима то договорили, јер је то посао кућног савета? Што сте правили представу, желећи да нанесете штету Србији, и на крају сте све то урадили. Урадили када нико није знао. То сте могли било кад. Али, неко је хтео да прави циркус, да неко неког изудара, а да се оптужи држава. То неће моћи, држава чува ред и мир", рекао је Вучић.

Додао је и да је приведено шест или седам особа, од тога већи број припадника навијачких група, због поседовања тупих предмета, али да то медији нису објавили, као и да су против неких поднете прекршајне пријаве, а сви су пуштени.

Вучић је на крају констатовао и да је исти они који су тобож против ратних злочина, данас објављују навелико интервју "препоштеног, предоброг и префиног" Насера Орића, у свим својим медијима, који каже да су хтели да ме убију неки из Србије у Сребреници.

"Значи, Насер Орић је добар за интервује, валидан као политички сведок, неко ко ће да тврди ко је покушао да ме убије, али Србима треба што је могуће снажније забити глогов колац у срце, на сваки начин и по сваку цену. Толико о медијским двоструким стандардима, а политичким двоструким аршинима нећу ни да говорим", закључио је Вучић.

 

Између подршке за и против мурала бирам фабрике

Вучић је поводом догађања везаних за мурал Ратка Младића прокоментарисао како је потребно сваки дан урадити против Србије, јер јој, како каже, иде добро и јер ће ову годину завршити са БДП-ом од 53 милијарде евра и подсетио да је Србија пре седам година имала БДП 33 милијарде евра. 

"У чему је проблем, неки морају да владају на силу. Не могу да трпе да Србија напредује. Србија мора увек да буде на стубу срама, да се говори лоше, а не лепо, не сме да се прича о фабрикама, да је Србија земља будућности, него само желе да нас врате у прошлост'', рекао је Вучић одговарајући на питање зашто је баш сада покренута кампања против мурала, а није раније.

Вучић је додао и да се стално повећава притисак и измишљају нове афере, подсећајући да су га пре седам дана оптужили лажно да је био у Петрињи.

"Нису могли да ме оптуже за злочин, али су лагали два дана", рекао је Вучић и додао да се сваки дан додају нове лажи, - попут тога да ће, рецимо, да му замрзну рачуне, иако, каже, нема ниједан рачун ван земље нити је било шта украо.

Враћајући се на случај мурала Ратка Младића и питање ко га је данас уништио, каже да то није кривично дело, па да га надлежни о томе обавештавају, али да је јасно ко је то урадио, као и што је јасно и ко га је направио.

"То није нека филозофија, али због тога нико не сме да се обрачунава међусобно. Уместо тих скупова ја бирам фабрике, и нова радна места", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да свако мора да има право да мисли како хоће, али не да угрожава физички интегритет неког другог.

Вучић примећује и да мурала Праљку има колико хоћете у држави чланици ЕУ, па то није проблем и његов мурал нико није уништио, а Младићев јесте.

"По ком принципу смо ми лоши, а они добри. По ком принципу стоји табла Аћиф Ефендије, а Праљкова у земљи ЕУ. Одакле вам право да критикујете било кога и да одлучујете ко ће какве графите да прави, за то имају надлежни органи", упитао је јавно Вучић оне који су уништитили Младићев мурал и који протестују збвог његовог постојања.

Вучић је оценио да је то безобзирност према сопственој земљи о којој је потребно све најгоре рећи.

"Сви ће покушати да извуку нешто из овога што говорим, а не интересују их фабрике и будућност Србије. Једино ако може да се оцрни Србија", закључио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк