Вести

Вучић: Градимо нашу Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, након потписивања уговора са кинеском компанијом "Power Construction Corporation of China Limited" за изградњу обилазница око Горњег Милановца, Пожеге, Ужица, Лознице и тунела Кадињача, да ће држава први пут издвојити тако велики новац за грађане и решавање њихових саобраћајних проблема у тим општинама и градовима.

Председник је рекао да би обилазница око Горњег Милановца требало да буде завршена 2023. године, а у првој половини или првом кварталу 2024. обилазнице око Ужица, Пожеге и Лознице.

Додао је да ће једино до 2025. године остати да се заврши тунел испод Кадињаче, јер је то велики и компликован пројекат.

Вучић је нагласио да ти пројекти показују колико држава брине и о грађанима ван Београда, Новог Сада и других великих градова.

"Човек који премеће планине започиње са преметањем каменчића, каже древна кинеска пословица. Мислимо да смо корак по корак и камен по камен кренули да градимо нашу Србију и да напредујемо и брже него што смо сами очекивали и надали се пре неколико година", истакао је председник Србије.

Вучић је најавио да ће ускоро бити потписан и комерцијални уговор за градњу обилазнице око Крагујевца на коју ће се настављати брза саобраћајница од Вучковице ка Книћу Бумбаревом Брду и Мрчајевцима, како би се Крагујевац спојио са тзв. Коридором 11.

Додао је да би за неколико недеље могла да буде завршена и отворена деоница ауто-пута "Милош Велики" од Прељине до Паковраће у дужини од 11 километара.

Вучић је захвалио амбасадорки Чен Бо на великом ангажману и труду, као и представницима кинеске компаније, пошто то, како је рекао, није било лак посао, јер су пројекти расути по Србији.

"Али, ово је за њих референца и за будућност и нешто што је веома важно за људе", истакао је Вучић.

Навео је да крећу радови на обилазници око Горњег Милановца и да ће бити завршени за две године.

Вучић додаје да ће бити дуга 9,5 км, а да је вредност радова 30 милиона евра, што је и највеће улагање у сам Горњи Милановац последњих деценија.

Председник је истакао да грађани више неће морати када долазе са ауто-пута да иду преко Такова, што је још 15 до 20 минута вожње.

Објаснио је да ће обилазница излазити на фабрику Металац односно у северни део Милановца.

Вучић је додао да је потписан и кровни споразум за обилазницу око Ужица која ће бити дуга 4,8 км, која ће имати и мост од 200 метара.

Такође, биће изграђена обилазница око Пожеге у дужини од 3,8 км, обилазница око Лознице 13,6 км и тунел Кадињача од 1,2 километара.

Председник је нагласио, објашњавајући на мапи, да ће изградњом новог пута до Горњег Милановца бити измештен саобраћај из центра града и да ће деца бити много сигурнија.

Када је реч о Лозници, биће обилазница од Липничког Шора на путу до Брезјака код Ваљева у дужини од 13,6 км, додао је Вучић.

"Више камиони неће пролазити кроз Пожегу, нити поред две школе и све ће бити измештено из центра, који више неће патити од великог броја камиона", нагласио је Вучић.

Када је реч о тунелу Кадињача, Вучић је рекао да ће тај инфраструктурни објекат бити од пресудног значаја за Ужице, Бајину Башту и целу Западну Србију.

Тај тунел на правцу Дуб - Дубци од 6,28 км са данашњих 45 до 50 минута вожње између Ужица и Баште скратиће путовање на том путу на пола сата.

"Имаћете перфектан пут без серпентина као данас. Коначно ћемо са Таром и Перућцем и тим делом земље бити неупоредиво брже спојени", навео је Вучић.

Говорећи о обилазници око Ужица, рекао је да када се данас иде на Поникве и Кадињачу мора да се прође кроз центар Ужица, а ићи ће се обилазно како би се изашло на пут за Кадињачу и Бајину Башту, чиме се избегава саобраћајни хаос у Ужицу и смањује загађење ваздуха.

Председник је рекао да би требало што пре завршити експропријацију земљишта како би ти пројекти могли да се реализују.

Како је рекао, када ти пројекти буду готови, остаће само да се ураде централне улице у тим градовима и општинама.

Вучић је рекао да држава жели да подигне и Овчарско-кабларску клисуру, где ће бити направљена "стаклена кућа" од плексигласа за туристе, која ће бити велика атракција.

Много новца тамо улажемо, јер желимо да подигнемо Западну Србију, а без оваквих ствари то не можемо да урадимо, напоменуо је Вучић.

Председник је подсетио да су Кинези ангажовани и на изградњи обилазнице око Београда на сектору Б и да очекује да ће градити на сектору Ц од Бубањ Потока до Винче, као и да градити београдски метро.

"Има много пројеката, али на ово сам посебно поносан, јер показује да нисмо водили рачуна само о грађанима Београда", додао је Вучић.

Напоменуо је да ће само градња тунела Кадињача коштати 60 милиона евра.

Поручио је да очекује од Путева Србије да што пре ураде експропријацију земљишта, а од кинеске компаније да све то ураде у предвиђеном року и квалитету.

Вучић је нагласио да Чачани имају највише разлога за радост, јер тај град постаје велика раскрсница западне или централне Србије, као што је то Ниш на југу земље.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк