Вести

Вучић: Додатно ћемо опремити и модернизовати Речну флотилу

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је, након приказа обуке Речне флотиле на Сави код Шапца, да ће држава додатно опремати и модернизовати Речну флотилу и набављати нове чамце и бродове са ниским газом како би могли да се користе и на другим рекама, а не само на Сави и Дунаву.

Приказ обуке Речне флотиле је изведен у војном комплексу "Мачвански партизански одред", а Вучић је рекао да је све реализовано на изузетан начин, иако су били компликовани услови.

Војска Србије обележава 16. новембар као Дан вида Копнене војске и Дан рода пешадија у сећање на почетак Колубарске битке и Вучић је честитао припадницима војске тај празник.

Вучић је рекао да ће се за Речну флотилу набављати сонари, али да ће се увести и коришћење дронова и друго.

Када је реч о набавци нових чамаца и бродова са ниским газом, Вучић је рекао да је циљ да могу да се користе војна пловила не само на Дунаву и Сави већ и на све три Мораве, Тиси и Дрини.

"Много тога стиже до краја године за Копнену војску и верујем да ће сви бити задовољни", нагласио је Вучић и додао да држава улаже у војску више него икад, у опрему и наоружање.

Истакао је да су, ипак, највећа снага наше војске људи који се свакога дана увежбавају како би у сваком тренутку могли да одбране земљу.

Обука се изводила по теми "Тактичка група у одбрани пловног пута", уз учешће јединица Прве бригаде и Четврте бригаде Копнене војске.

 

Не очекујем ништа, сваки помак добар

Вучић је рекао да од разговара у Бриселу не очекује ништа, али да је сваки помак добар, а поруке Европске уније у вези примене договореног оценио је разумним.

Вучић је, на питање шта очекује од данашњих разговора у Бриселу, да ли ће они донети помак у дијалогу, рекао да је Београд увек спреман на разговор, и да су разговори увек бољи него када се не разговара.

"Имајући у виду острашћеност албанских лидера не можете ништа да очекујете", подвукао је Вучић.

Позив ЕУ да се поштује договорено Вучић је оценио добром, рационалном и разумном поруком.

Међутим, констатује да недостају конкретна акција.

"То је важна порука посебно поводом формирања Заједнице српских општина", оценио је Вучић.

Вучић је, на питање за изјаве Аљбина Куртија да мора доћи до међусобног признања, објаснио да право прати факте, а не акте.

"Није проблем у неком правном акту, већ чињеницама које Курти не разуме. Ја за разлику од њих не желим да свакодневно учествујем у нападима на Албанце да бих подизао број гласова у централној Србији. Нисам заинтересован за тако нешто", рекао је Вучић.

 

Идем у Москву највише због гаса

Вучић је најавио да 24.новембра путује у Москву, где ће се дан касније састати са председником Русије Владимиром Путином, са којим ће, каже, највише разговарати о гасу.

"Сваког дана се спремамо за тај сусрет, пратимо како су Руси постигли договор око гаса. Данас је цена гаса поново висока. Немачка је повећала за грађанство цену гаса за 18,7 одсто", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да много наде полаже у тај сусрет и да има велику трему, иако се са Путином не састаје ни први, ни други, а ни трећи пут.

"Да оставите по страни, све друге теме које су страшно важне, а разговараћемо и о њима, цена гаса биће главна тема. Ако имате цену гаса од 350 долара или 950 долара није исто. То само није питање колико ће људи да плаћају, да ли ће животни трошкови и стандард бити виши или нижи, већ је питање привлачења инвестиција. Кога привући са три пута већом ценом гаса? Неко ће узети у обзир ниску цену гаса приликом одлуке о инвестицији", истакао је Вучић, додајући да је таква одлука везана и са ценом електричне енергије.

Струја и гас, према његовим речима, постају нека врста новог злата и велика је борба за све енергенте, и страшно је важно како ћемо успети себе да обезбедимо.

"Поједине земље у региону плаћају 250 евра по Мегават сату, а цена коштања у нашој земљи је између 50 и 57 евра. Замислите да плаћамо пет пута више за увоз. Не можете да издржите", указао је Вучић.

Рекао је да је гас важан јер данас део струје добијамо преко гаса, обезбеђујемо је преко топлане у Новом Саду, укључујемо ту и топлану Панчево.

Само на то, каже, оде 1,8 милиона кубних метара гаса.

"У Банатском двору да не би трошили народне паре потрошили смо 102 милиона кубних метара гаса, и данас су нам резерве 161 милион кубних метара гаса. Страховитом брзином трошимо оно што смо прикупљали", додао је Вучић рекавши да неће тражити у Русији уговор од 1. јануара, већ од децембра јер иде хладно време и потрошићемо још гаса.

Пренео је да је јуче одржан битан састанак око електричне енергије и око тога, шта , како је рекао, треба чинити.

Вучић је рекао да није нарочито срећан због многих ствари, али да ће се наша земља сналазити нешто боље него неки други у региону.

На питање око састанака у Вашингтону, Вучић је објаснио да је предвиђено тек за годину дана да конференција буде уживо, а да ће ове године бити одржана зум-конференција.

"Очекујем да много тога чујем, научим и добијем важне информације на том састанку", најавио је Вучић.

 

До краја године 10 милиона евра помоћ клубовима

Вучић је најавио да ће држава до краја године дати 10 милиона евра за помоћ одбојкашким, ватерполо и рукометним клубовима

Вучић је додао да је део тог новца намењен и за осам борилачких спортова.

То ће пуно значити за развој тих спортова, нагласио је Вучић и додао да ће тај новац бити обезбеђен из буџетске резерве и новца који није утрошен.

 

Са Путином о три ствари, надам се најбољем

Вучић је изјавио да је питање око цене гаса, око кога ће у Русији разговарати са председником Владимиром Путином, много компликовано и да ће тамо расправљати о три ствари - цену, дужину уговора и флексибилност.

На питање да ли постоји шанса да затражи од Путина цену гаса ван берзе, Вучић је рекао да се цена на берзи рачуна на дневном нивоу у Холандији и да је она данас између 965 и 942 долара по хиљаду кубних метара гаса, а да Србија Русији гас плаћа 270 долара.

"Три ствари треба да решавамо са Путином - цену, дужину уговора, флексибилност. Јер ми смо 2012. године трошили 1,1 милијарди кубних метара гаса, данас 2,5 и морамо да добијемо количине гаса од преко три милијарде. Али морамо да имамо и флексибилност јер морамо да градимо складишта да не би купили три милијарде које не можемо да потрошимо, а ако не купимо то, мораћемо тих 600 милиона да плаћамо по тржишној цени. Ту је много проблема", рекао је Вучић.

Како је рекао мора да се направи најбоља варијанта по Србију што уопште није лако, али да се нада најбољој цени у Европи.

"Томе се надам и са том жељом идем у Москву. Да ли ћемо успети то је друга ствар", рекао је Вучић.

 

Ја не причам о Легији, осим кад ме ви питате…

Вучић је изјавио да се данас толико говори о Ратку Младићу или Милораду Улемеку Легији и наводном пуштању Легије на слободу, зато што поједини тајкуни и политичари који држе и део медија, немају шта да понуде грађанима, па зато инсистирају на томе да се у Србији данас живи као у 90-им годинама.

На питање новинара "Newsmax Adrie" у Шапцу, зашто се 2021. године прича о рехабилитацији Ратка Младића и Легије, Вучић је одговорио:

"О свему том причате ви, ја не причам никада. Никад у животу нисам поменуо Легију, осим кад ме питате нешто. Младића помињу други, они говоре о њему. Причамо, јер ме ви питате", рекао је Вучић.

Додао је да он говори о фабрикама, војсци, енергетици, а да имена Младића или Легије изговара када га новинари питају.

"Причамо, јер тајкуни и политичари који држе део медија и желе да дођу на власт по сваку цену, немају шта да понуде људима у Србији, осим да кажу да ми сви живимо у 90-им годинама", рекао је Вучић и прокоментарисао како се тако понашају и тако живе, они који мисле да могу да пресликају неко време, па да се препоруче да ће они доћи на власт.

Навео је да се он поноси економским напретком Србије, који су, каже, констатовали и представници Америке, Русије, Кине, ММФ-а, Светске банке.

"Обилазимо, градимо путеве… Недалеко одавде радници раде на мосту преко Саве, више од 50 одсто су завршили. То су теме које мене занимају", рекао је Вучић.

Подсетио је да ће грађани ускоро моћи да се возе од Београда до Новог Сада за 35 минута, најављујући да кроз пар дана почињу радову на прузи Нови Сад-Суботица.

"То су важне ствари које радимо, а за неке дуге, који нису имали резултате, ниједну болницу нису отворили, остаје да кажу како смо ми из 90-их, убице, не знам шта све… А, они су неки фини који ће да спасу Србију од зликоваца… Нису људи ни глупи, ни наивни, ни лакомислени", рекао је Вучић.

Додао је и да наводе да ће неко Легију да пусти на слободу, слуша од 2021. године, како каже, "буквлано на свака три месеца".

"Кад нису знали шта да раде, кажу - ено га Легија на слободи… Чему то служи? Не разумем, али ваљда хоћете да уплашите народ, да су они на власти ненормални, а ви чувари… чега? Бог ће га знати", закључио је Вучић.

 

Дуг Шапца преко 1 милијарде, помоћи ћемо граду

Вучић је изјавио да је дуг Шапца већи од једне милијарде, иако је, каже, претходна градска власт тврдила да дуга нема, додајући да ће држава помоћи Шапцу да превазиђе проблеме, уз инфраструктурна, комунална и друга улагања.

На питање како то да после годину дана јавност не зна да ли се против некога из претходне градске власти у Шапцу воде поступци, или су откривене неке незаконите радње, с обзиром на раније најаве, Вучић је рекао да Шабац има велики дуг, да је на актуелној власти да поправи ситуацију, а на надлежним органима да реагују ако је било неких кривичних дела.

"Не знате зато што не желите да знате, не желите да се информишете… Видео сам део ствари, имају проблем са дугом од преко једне милијарде… а говорили су да дуга нема. Извињавам се Шапчанима због тога", одговорио је Вучић.

Додао је да ће тај дуг морати да се врати, да ће држава помоћи Шапцу већ у децембру, да део дуговања врате, јер је, каже, за град који има годишњи буџет 26-27 милиона, толики дуг "ужасно висок".

"А, тај дуг нису направили сада, већ је претходни… да не причам о тричаријама, колико коштају вечере о државном трошку… Све сам видео, на власти је да уради свој посао, да поправе ситуацију, а на надлежнима да, ако је неко починио кривично дело или прекршај", рекао је Вучић.

Додао је да је ситуација тешка, и да је, примера ради, суседна Лозница у знатно бољој ситуацији.

Како каже, путна инфраструктура у Шапцу је много лошија, а тек се креће у нешто веће, обимније радове, додајући да ће пут Рума -Шабац и брза саобраћајница до Лознице, бити од огромног значаја за тај крај.

"Уложићемо 40 милиона евра у шабачку болницу, верујем да до јуна 2022. године крећу радови. Урадићемо спортску халу од 5 милиона, урадићемо пречистаче отпадних вода, канализацију. То су важне ствари", рекао је Вучић.

 

Ако сам крив за португалски, заслужан сам за наше голове

Вучић је да ако је крив за један гол који су фудбалери Португала дали српској репрезентацији, ваљда заслужан за све голове који су фудбалери дали Португалу и победили.

Вучић је то рекао коментаришући писање појединих медија о томе да је он крив што је фудбалска репрезентација Србије на утакмици примила један гол.

"Ја сам, за разлику од њих који су ишли на финала у кошарци и ватерполу где је очекивано да побеђујемо, имао довољно храбрости да уђем у авион и кажем момцима да победе, када су сви очекивали да изгубимо. И када су сви спремили папир и оловку да куцкају како је баксуз крив и нашли се у чуду када смо победили у немогућим условима", рекао је Вучић.

Како је појаснио "ти људи" само једну ствар нису разумели, а то је да се променила Србија и да смо у економији били последњи као и у фудбалу.

"Само пре два дана Ђиласови и Шолакови медији су на насловним странама имали стање у фудбалу увек осликава стање у држави. Ако је тако победили смо европске прваке. То имајте у виду. Али никада нисам калкулисао и рекао сам тим момцима да победе, и да је  важан резултат. Мени је важан резултат. Не само у фудбалу Ако се боримо за резултат идемо да побеђујемо а не да губимо", рекао је Вучић.

Према његовим речима, то што поједини људи смисао свог живота налазе у личним нападима на њега је више њихов проблем.

На питање о новчаној награди, Вучић је рекао да ту ништа није спорно и да ће бити исплаћена из резерви у буџету.

"Имамо 10 милиона евра које ћемо потрошити на одбојкаше, ватерполо, борилачке клубове. Да ли знате шта је то за те мале клубове. Ићи ћемо широм Србије да људи добију од Пожаревца до Пирота новац за своје клубове, да подстичемо младост да се бави спортовима, да доведемо најбоље светске тренере да воде репрезентацију, да напредујемо у фудбалу и рукомету", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да верује да ће људи моћи да виде велики напредак.

"Улагаћемо још више, фудбалери су заслужили, а сви знају да их нападају. За њихов труд и рад добијају награде и наставићемо, јер новца имамо", рекао је Вучић и додао да би волео да Србија иде још боље.

 

До краја године стиже ново оружје за Војску Србије

Вучић је изјавио да ће држава још много улагати у набавку новог наоружања за Војску Србије, која ће већ до краја године добити ново оружје.

"Биће много улагања. Не смемо да вам причамо шта све од новог оружја долази до Нове године. (Командант Копнене војске генерал Милосав) Симовић је много радостан, а када је Симовић радостан онда разумете и одакле то оружје долази", рекао је Вучић не желећи да каже нешто више о томе.

Вучић је, након приказа обуке Речне флоте на Сави, у војном комплексу "Мачвански партизански одред" код Шапца, присуствовао тактичко-техничком збору средстава наоружања и војне опреме Копнене војске.

"Могли смо да видимо колико смо напредовали, али и да видимо недостатке. Када је реч о средствима за борбена дејства, ту напредујемо брже јер смо се томе посветили, али на осталом ћемо морати да радимо још брже и више, од инжењерије до система веза", рекао је Вучић.

Навео је да треба ојачати и Речну флотилу набавком брзих и окретних чамаца, који су добро наоружани и имају снажу ватрену моћ.

Вучић је подсетио да ће припадници војске, заједно са здравственим радницима и запосленим у социјалним службама, имати од наредне године највеће повећање плата - осам одсто.

Повећање плата иде већ из године у годину и сада је много боља ситуација него раније, рекао је Вучић.

На тактичко-техничком збору ангажовано је више од 120 припадника Копнене војске и приказано више од 60 најмодернијих средстава наоружања и војне опреме, међу којима су модернизовани тенкови М-84 и М-72, самоходна топ-хаубица 155 мм "нора Б-52 М15", топ хаубица 152 мм М-84 "нора А", оклопно борбено возило "лазар 3", самоходна хаубица 122 мм "Гвоздика", лансер ракета 128 мм М 77 "огањ"...

Вучић је разгледао оружје и војну опрему, разговарао са војницима, питао их каква су нова војна оруђа и оружја, шта држава може још да урадим за њих и шта им је од опреме још потребно.

Вучић је, на пример, обећао да ће сви рониоци добити нову униформу и чизме, као и новију опрему.

"То нису велике паре, пошто се ту не ради о великом броју људи", додао је Вучић.

Такође, Вучић је рекао да треба више да се улаже у тенковске јединице, али не само у набавку тенкова већ и људе, како би имали више тенковских посада.

Срећан сам када видим да су војници, официри и подофицири задовољни и са колико су вере и љубави посвећени свом послу.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк