Вести

Вучић: Бољим мерама обезбедићемо опстанак наше нације

Председник Републике Србије Александар Вучић представио је нове демографске мере, међу којима је прва повећање финансијске подршке породицама за прворођено дете са 100.000 на 300.000 динара.

Вучић је рекао да су договорене мере којим треба да се подстакне наталитет у Србији, јер полако нестајемо као нација, све нас је мање, а подаци говоре да је стопа родности тек нешто више од 1,5 а потребно је за просту репродукцију 2,15.

Сви светски стручњаци размишљају деценијама о том проблему, додао је Вучић, указујући да су богате земље решавале тај проблем имиграционим токовима, али без обзира што су 50 година успешно решавали то питање на тај начин, данас се поново суочавају са мукама како да обезбеде додатну радну снагу, преживе као нација и државе буду просперитетне.

"Ми смо све старији и наш економски напредак зависиће колико ћемо успети да бољим мерама обезбедимо напредак наше нације", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је договорено, без обзира што је буџет у Скупштини усвојен, да од 1.јануара свако прворођено дете уместо 100.000 добије од државе 300.000 динара.

То је, како је рекао, прва мера којом треба да се подстакну мајке на рађање, а она ће бити комбинована са много других мера.

Што се тиче другог и трећег детета, Вучић је подсетио да је до сада важило правило да за друго дете следи помоћ од две године по 10.000 месечно, за треће дете по 12.000 динара месечно 10 година, а за четврто 10 година по 18.000 динара месечно.

"Радимо на мерама за друго дете посебно, то ће бити значајно увећано, јер је то нека врста преломнице", рекао је Вучић.

Указао је да многи због стамбеног простора, али и каријере не одлучују да рађају друго дете, па ће држава појачаним мерама да их на то подстакне.

Мера за прворођено дете, сматра, посебно ће помоћи сиромашнијим грађанима, али и онима из сиромашних крајева Србије.

Навео је да, када се добије прво дете, увек се сачувају ствари за друго, треће и нада се и четврто дете.

Подсетио је да и градови дају за прво дете по 100.000 или 150.000 динара, тако да ће за прворођено дете родитељи добити око 4.000 евра.

Рекао је да је донета одлука о измени закона о заштити породице.

"Пошто данас мајке рађају прво дете у 30 години, морамо да покушамо, јер тиме губимо целу генерацију, да мотивишемо студенте, младе жене и мушкарце да не беже од рађања деце. За студенте доносимо меру да уколико девојка затрудни и роди дете за њу не важе испитни рокови, исто тако и мушкарца, оца, који је студент. Одредићемо рокове да обичне факултете морају да заврше до 26 године живота а Медицински до 28 године. Тиме добијамо да не морају да паузирају због рођења детета и пропуштају испитне рокове, већ ће моћи увек да полажу без додатних трошкова и обнове године", објаснио је Вучић.

Рекао је да се разговара и о другим мерама, а најважнија је помоћ у куповини стана.

"Ту меру везујемо за мајку, како не би дошло до злоупотребе. Држава ће помоћи у куповини станова бесповратним средствима, а право својине иде на мајку. Даваћемо између 10.000 и 20.000 евра на поклон, са циљем мотивисањем младих да изађу из родитељских кућа, јер ако седе до 40 у кући са родитељима мали су изгледи да заснују породицу", рекао је Вучић.

Вучић је указао да само мера повећања помоћи за прворођено дете кошта државу 5,7 милијарди динара, односно 50 милион евра на годишњем нивоу.

Међутим, истиче да су то мере које треба да подстакну наталитет што је важно за државу и нацију.

 

Захтев Србије-разговор што пре и што чешће

Србија тражи разговоре са Приштином на свим нивоима, о свим темама, јер је то од изузетног значаја, поручио је Вучић и истакао да је то пренео и специјалном изасланику Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку.

"Србија тражи, захтева, жели разговоре са Приштином, на свим нивоима. Желимо их што пре, што више и што чешће, јер сматрамо да је сваки разговор болагородан и лековит", рекао је Вучић.

Важно је, како је рекао, да се разговара о свим темама, наравно пре свега о Заједници српских општина, али и о енергетици.

"Али, и да покушамо да направимо било какво, макар минимално поверење између нас, да не бисмо долазили у ситуацију каква је била пре месец дана", рекао је Вучић.

Истакао је да је то од изузетног значаја, и да је то у јучерашњем разговору пренео Мирославу Лајчаку.

"То је званичан захтев Србије", нагласио је Вучић.

Додао је да је Београд увек спреман за разговор, жели да они буду што чешћи и не жели да прихвати тезу да је смо ми на било који начин одговорни што разговора нема.

 

Све договорено да Руси преузму Петрохемију

Вучић је изјавио да је све договорено да Руси (НИС) преузму Петрохемију.

"То је велика и важна вест за раднике Петрохемије", рекао је Вучић пред сутрашњи сусрет са председником Русије Владимиром Путином.

Рекао је да коначно Петрохемија неће зависити од коњуктуре, тако да, на пример, две године све буде добро као сада, па онда три године да буде катастрофа.

"Све зависи од примарног бензина, Петрохемија користи примарни бензин 90 одсто, а 10 одсто у трошковима пословања је цена гаса и једино са ким смо могли да направимо суштински оваква споразум су Руси", навео је Вучић.

Рекао је да је тај договор са Русима направљен после много година и мука и да је лично учествовао у решавању питања Петрохемије још од 2014. године.

Задовољан сам што смо то привели крају, додао је Вучић.

 

Цена гаса за нас од изузетног значаја

Вучић је изјавио да је за нашу земљу и грађане цена гаса од изузетног значаја.

Вучић је током обраћања јавности указао на то да уколико цена гаса из Русије буде 500 долара по 1.000 кубних метара, то ће значити годишњи директан губитак за нашу земљу од 600 милиона евра.

"Ако имамо цену од 300 долара по 1.000 кубних метара, а нама је потребно три милијарде кубних метара гаса на годишњем нивоу и ако добијемо цену од 500 која је значајно боља него цена на берзи, то је директно 600 милиона евра губитка за нашу земљу на годишњем нивоу", појаснио је Вучић.

Вучић истиче да ће то индиректно значити губитак од више од милијарду евра јер са том ценом Србија неће моћи да привуче инвеститоре.

Како је појаснио, оперативни трошкови компанија ће бити већи, то ће утицати на инфлацију, а и додатно ће повлачити цену електричне енергије.

Вучић наводи да из тих разлога има трему пред сутрашњи састанак са руским председником Владимиром Путином иако има, како је рекао, добре и пријатељске односе са њим.

"Али, имам одговорност за земљу и борићу се, борићу се за интересе наше земље и замолићу га да нам изађе у сусрет. Знам шта ћу да га молим и нисам сигуран да бих ја да сам на његовом месту то прихватио. Одатле је трема, али борићу се и молићу, молићу за своју земљу и народ", рекао је Вучић.

 

Што ћуте на Куртија, да ли би исто важило за Србију?

Вучић је најавио да ће по повратку из Русије упутити писмо свим шефовима држава и влада у којем ће затражити објашњене и одговор на питање - како је могуће да Аљбин Курти говори о уједињењу Косова и Албаније, а да на то сви у Европи ћуте и да ли би, на сличне изјаве из Србије, такође ћутали.

"Како је могуће да Курти, премијер привремених институција у Приштини, свако мало, али на врло јасан начин и пре три дана поново, јасно и прецизно говори и то, не као неко ко се залаже, већ о сопственој жељи за уједињење Косова и Албаније", рекао је Вучић.

Вучић је констатовао да нико, ниједна политичка инстанца у Европи није реаговала.

"Ни такозвани известиоци за Косово и Метохију, ни известиоци за било шта, нико из Европске комисије, Европског парламента, нико од шефова држава, влада, министара земаља чланица Европске уније. Нико није", указао је Вучић.

Зато ће, истиче, његово писмо садржати просто питање - да ли то значи да ће тако да ћуте и да неће реаговати уколико би било ко одавде, из Београд, говорио о уједињењу са неким другим.

"Или бисте исте секунде реаговали, осим што бисте имали десетине помагача и денунцијаната који би нас одмах пријавили због неодговорних изјава, или бих ја завршио на ломачи, као у средњем веку...", додао је Вучић и упитао.

"По ком принципу је Албанцима све дозвољено, а Србима све забрањено?"

При томе, наглашава, не каже да ће се Србија залагати за уједињење са неким другим, јер се залаже за међународно признате границе и поштовање међународног јавног права.

"Али, тражићу објашњење и питати шта бисте рекли да је то неко из Србије или Републике Српске? Да ли би био сличан или исти одговор, или је онима које сте ви рађали све дозвољено, а Срби ништа не смеју ни да питају. Ја ћу да се дрзнем, да питам и тражим објашњење", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће то објашњење тражити у званичној форми од свих шефова држава и влада.

"Морам да питам како би реаговали да такве изјаве долазе из Београда, какве долазе из Приштине, јер једном са тим мора да се прекине и не може више објашњење да буде пустите, кога брига шта прича Курти. Али, зато кажу кад Вучић то прича то може и да се деси, што је било објашњење једног од најважнијих политичких представника које сам питао", рекао је Вучић.

Поново је упитао да ли то значи да неко има право на неодговорност, ако је Албанац или припада неким другим народима, али немате право, не на неодговорност, већ на исте аршине, ако сте Србин.

"Само желимо да то неко јасно каже", закључио је Вучић.

 

Са Путином о свим кључним политичким питањима и о Косову и Метохији

Вучић је рекао да ће сутра имати веома важан сусрет са председником Русије Владимиром Путином, 19. до сада, као и да ће разговарати о свим кључним политичким питањима.

Вучић је рекао да ће разговарати са Путином и о Косову и Метохији и да ће га обавестити о свему што се дешава у разговорима о Косову и Метохији, као и о целокупној ситуацији на Западном Балкану.

"За нас су интересантна питања из региона, али сасвим сигурно је да ћу од Путина моћи да чујем како он види ситуацију у Европи и Азији и у свету, и како ми, као мала земља да нађемо најбољу позицију у турбулентном свету и заштитимо своје интересе", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Русија четврти трговински партнер Србији и да верује да има много простора за увећање трговинске размене са Русијом.

"Већ смо завршили много разговора и преговора са руским партнерима. Сутра после састанка са Путином ћу моћи да вас обавестим о свему и свим документима која смо већ договорили и која већ треба да потписујемо. Прво што је усаглашено јесте стратешко српско-руски програм економске сарадње од 2021. до 2026. године, у различитим областима економског развоја и трговинске сарадње, то смо дуго припремали и сагласили са руским партнерима", навео је Вучић.

Вучић је рекао да је договорена и прва фаза тзв. центра за радиофармацију од 15 милиона евра.

"То је важно да бисмо могли да поново наше инжењере и стручњаке које смо имали у Винчи за нуклеарну енергију да подигнемо, њихово и знање код младих, као што то радимо у вештачкој интелигенцији и роботици", рекао је Вучић.

У поступку је усаглашавање још много споразума и о томе ћу сутра са Путином, додао је Вучић.

 

У две инвестиције уложили смо више од 5 милијарди евра

Вучић је изјавио да су у последња два дана у Србији започеле две инвестиције вредне више од пет милијарди евра.

Вучић је приликом обраћања рекао да је на церемонији почетка изградње брзе пруге Београд - Нови Сад пропустио да каже да ће то коштати четири милијарде и 160 милиона евра и биће завршена за три године.

Вучић је рекао да само изградња пруге од 108 километара између Новог Сада и Суботице кошта 160 милиона евра, док пруга Београд - Нови Сад кошта више.

"Око метроа сви смо сазнали за протесте да су ме псовали, викали на дан када кажемо да смо за наредних 8 година издвојили 4,5 милијарди евра. Када саберете са 160 милиона евра то је преко 5 милијарди евра у две инвестиције", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да, од када се родио, људи причају о метроу.

"После деценија, 53 године снова од прве идеје за метро у Београду, неко је нашао новац и знање да то уради. Међутим, не само у Ђиласовим већ и у мејнстрим медијима могао сам да видим да су свињокољи важнија вест него инвестиције од 5 милијарди евра. Хоћу народу да кажем да то никада нисмо имали. Метро ће бити један од најмодернијих у Европи захваљујући коме ће стандард да порасте за 20 до 50 одсто", рекао је Вучић.

Вучић је појаснио да је метро значајан не само за Београд већ и за целу Србију јер ће то улагање повећати раст Србије и донети људима веће плате и пензије.

Вучић је оценио да само једна линија метроа много значи становницима Карабурме и истакао да ће Савски трг бити чвориште за све линије.

"Када идете са Бановог брда до Миријева када је шпиц потребно вам је 45 до 55 минута, а сада ће за то бити потребно 12 до 15 минута при чему не угрожавате икога. То ће се догодити за шест година", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да ће све остале линије метроа променити животе људи.

Говорећи о железничкој инфраструктури, Вучић је подсетио да ће у јануару 2022. године бити завршени тестови линије Београд - Нови Сад и да би у фебруару могла да стартује комерцијална линија.

"Кажу цена од 1.000 динара је висока, али ако се возите луксузним возом стижете за пола сата, а овако плаћате друмарину, гориво", рекао је Вучић и додао да ће следеће године почети проширење пута Београд - Нови Сад са осам трака.

Вучић је истакао да се тренутно ради на изградњи 10 ауто-путева и саобраћајница, што се не ради ни у једној земљи у Европи.

Вучић је објаснио да се ради на Фрушкогорском коридору, аутопуту до Бијељине, брзој саобраћајници уз Дунав, Моравском коридору, путу Ниш - Плочник који је важан за Топлицу и Србе на Косову и Метохији.

Вучић је рекао да се такође ради и о путевима који ће олакшати живот грађанима Чачка, али и на заобилазницама око Крагујевца, Мрчајеваца.

"Надам се да ћемо до краја године потписати уговор за изградњу пута Пожега - Бољаре преко Ивањице. То је од кључног значаја", рекао је Вучић.

 

Разговор с Лајчаком био коректан, од несталих до Заједнице српских општина

Вучић је изјавио да је разговор са специјалним изаслником Европске уније Мирославом Лајчаком био коректан, нормалан, али не би  износио детаље.

На питање да ли је Лајчак на нечему инсистирао с обзиром на то да је рекао да је дошао да разговара о могућем сусрету српског председника са Куртијем до краја године, Вучић је рекао да је Србија та која тражи разговоре.

"Ми тражимо разговоре не зато што сам одушевљен Куртијевом политиком већ зато што разговор мора да донесе неке резултате", рекао је Вучић.

"Не бих о детаљима разговора..., а разговарали смо од решавања питања несталих особа до формирања Заједнице српских општина", рекао је Вучић.

 

Резерве гаса нам пале на 128 милиона кубних метара

Вучић je изјавио да су резерве гаса наше земље пале на 128 милиона метара гаса кубних и да ће сутра једна од најважнијих тема у разговору са председником Владимиром Путином бити - гас за нашу земљу.

"За нас је гас кључно питање, ми у овом тренутку имамо резерве гаса 128 милиона метара кубних, а имали смо пре и 261 милион", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је то због тога што свакодневно трошимо гас да не бисмо увозили струју која је на берзи пет пута већа од производне цене у нашој земљи.

Вучић напомиње да због тога не морамо да увозимо неопходне количине струје по тако високим ценама, које на дневном нивоу износе више милиона евра.

То су тренутно огромни губици за многе земље, а посебно за државе у региону.

"На берзи је цена гаса била у јутарњим часовима 1.064 долара, а ми плаћамо гас 270 долара, а цена струје је између 250 и 300 по мегавату у целој Европи, док је код нас цена 50 евра по мегавату", навео је Вучић.

Како је рекао, само због увоза струје падају економије многих земаља, средње и ниже развијених, и расте им јавни дуг.

Тако да је од нас цена гаса од пресудног значаја, додао је Вучић.

 

Следи анализа, да не улажемо били бисмо лак плен

Вучић је најавио да ће почетком или средином наредног месеца два дана боравити у Нишу, где ће, како је рекао, на транспарентан начин анализирати шта је Србија урадила и шта намерава да уради по питању војног наоружања.

Вучић је то рекао одговарајући на питање да ли ће са руским председником Владимиром Путином разговарати о војно техничкој сарадњи две земље.

Вучић је потврдио да Србија има добру војно-техничку сарадњу са Русијом и да наша земља улаже много у наоружање.

"Улажемо много зато што нам је економија снажнија, свакоме је јасно да бисмо били лак залогај и плен свима који би желели да то не чинимо", навео је Вучић, који данас путује у Сочи, где ће сутра састати са руским председником.

 

Са Путином и о ситуацији у региону

Вучић је изјавио да ће, током посете Русији, са руским председником Владимиром Путином разговарати и о ситуацији у нашем региону.

Вучић је јуче у Београду разговарао са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, а на питање новинара шта ће пренети Путину о ситуацији у Босни и Херцеговини, рекао је да претпоставља да ће са шефом руске државе разговарати и о ситуацији у региону, не желећи да се меша у унутрашње ствари других држава.

"Претпостављам да ћемо разговарати о ситуацији у региону, о нашем виђењу ситуације у региону. Ја се увек чувам да не говорим и да се на директан начин не мешам у унутрашње ствари других држава", рекао је Вучић.

Додао је да је Додика јуче саслушао, да су имали дуг састанак, уобичајене консултације, око еко сарадње, али и политичких питања.

Вучић је поручио да је важно да се тензије спусте и да буду неупоредиво ниже, да се разговара како да се превазиђе проблем, те додао да је уверен да ће на том фронту истрајавати и Милорад Додик.

"А, разговараћу са Путином о ситуацији у целом региону", рекао је Вучић.

 

Хоћемо да олакшамо људима који желе да имају децу

Вучић је изјавио да држава никога не приморава да има децу већ да новчаном подршком жели да олакша свима који се на то одлуче, јер су деца наша највећа вредност.

Вучић је тако одговорио на питање новинара Н1 - који то родитељ женског детета које пошаље на студије жели да му дете затрудни, а поводом најављене подршке и потенцијалним родитељима који су студенти, и додао да не разуме такво питање и истакао да је рађање ствар одлуке сваког пунолетног човека.

"Онима који желе да имају дете, олакшавамо, али то је њихов избор, не терамо никога. Ако већ направе такав избор, да могу да студирају, а не мешамо се у избор да ли неко жели да има дете", рекао је Вучић.

Вучић поручује да сви који се одлуче да имају дете треба да знају да могу да рачунају на подршку државе.

Мислим да су деца највиша вредност и боримо се за оно што остаје иза нас, нагласио је Вучић.

 

Значајна подршка спортским клубовима

Вучић је најавио велику финансијску подршку и помоћ свим прволигашким и друголигашким спортским клубовима, јер, како је поручио, Србија жели да буде успешна у свим спортовима, као што је показа да смо успешни у фудбалу.

Поновио је да ће пре краја године почети изградња националног стадиона, који ће, како је рекао, бити на понос свих грађана и биће, истиче, лепша од минхенске "Алијанц арене".

Вучић је рекао да ће се изградњом националног стадиона на подручју Сурчина значајно променити не само тај део града, већ Београд и Србију.

"Моја је дужност да говорим о ономе што су историјски резултати ове власти и поносан сам што Србија успешно напредује, бићемо земља број 1 или број 2 у Европи, а то ћемо знати ових дана", рекао је Вучић у обраћању јавности уочи данашњег пута у Сочи и након јучерашњег разговора са специјалним изаслаником Европске уније Мирославом Лајчаком.

 

Фудбалерима обећани новац уплаћен сутрадан после победе

Вучић је изјавио да је новац фудбалерима који су победили Португал и на тај начин обезбедили учешће репрезентацији Србије на Светском првенству у Катару уплаћен одмах након што је тај успех постигнут.

Вучић је током обраћања грађанима, одговарајући на питања новинара о тврдњама да фудбалерима још увек није уплаћена обећана новчана награда, подсетио да је утакмица завршена у Португалу око 22.00 часа, и да је новац, који им је обећао пре утакмице у случају победе, уплаћен одмах сутрадан.

"Истог дана смо уплатили новац. Завршили смо утакмицу у 22.00 увече, а сутра ујутру око 13.05, 13.10 часова новац је био уплаћен на рачун. Ми своје обавезе завршавамо", рекао је Вучић.

 

Када добијемо студије Рио Тинта посетићу долину Јадра

Вучић је изјавио да ће посетити долину Јадра односно Горње Недељице, када држава буде добила студије од Рио Тинта у вези са прављењем рудника литијума, као и да верује да ће та посета бити у наредних неколико месеци, а можда и раније.

"Оног тренутка када будем имао о чему да разговарам по питању Рио Тинта са људима из Горњих Недељица, чим добијемо од њих те студије и када будемо могли да их сагледамо, отићи ћу међу те људе и показати им шта је идеја Рио Тинта и рећи шта је наша идеја", рекао је Вучић на питање новинара када ће посетити долину Јадра.

Изразио је уверење да би то могло да буде за неколико месеци, а можда и раније.

"Обавестићу и Виолу Фон Крамон о томе, не знам шта, али хоћу... Биће ми много лепши дочек у Горњим Недељицама него њој и онима који су са њом дошли покушавајући да лоше говоре о мени", рекао је Вучић.

 

Ускоро добре вести за крагујевачки Фијат

Вучић је изјавио да ускоро очекује добре вести за крагујевачки Фијат, али да о томе још не може да говори.

Вучић је, на питање да ли ће сутра подсетити председника Русије Владимира Путина да је пре шест или седам година обећао увоз српског Фијата у Русију, рекао да се не стиди тога што је молио Путина и за то, као што ће га сутра молити за гас.

Навео је да Русија у то време није могла да донесе ту одлуку због Белорусије и Евроазијске уније.

Рекао је да крагујевачки Фијат сада има мању производњу модела фијат 500 Л него раније и да је та фабрика пре била међу првим компанијама по извозу и доприносу БДП-у наше земље, што сада није случај.

Вучић је рекао да је 2013.година и 2014.година Фијат био најзначајнији инвеститор, али да се Србија од тада доста променила и постала много озбиљнија економија и да сада имамо и значајније инвеститоре.

"Надамо се да ћемо ускоро имати добре вести за Фијат, али о томе још не могу да говорим и о томе ће више причати Ана Брнабић када неке ствари буду завршене, што ће бити добре вести за крагујевачке раднике", рекао је Вучић.

Вучић истиче да ће сутра дати све од себе, да се не стиди и ако сутра не буде успео у разговору са Путином.

Покушао сам многе ствари у којима нисмо успели, али смо у много више успели, додао је Вучић.

Како је иронично приметио, ова власт једино није успела да опљачка државу као што је то урадила претходна власт.

Вучић је нагласио да ће сутра тражити много бољу цену од 500 или 600 долара за хиљаду кубика гаса.

"Ја да сам Путин, питао бих се да ли то да урадим неком из Србије и у разговору тамо са неким Вучићем. Надам се да ће нам Путин изаћи у сусрет", додао је Вучић.

 

Сви могу да се наоружавају, а Србија не-та времена су прошла

Вучић је изјавио да сви имају право да се наоружавају и јачају своје војске, али да немају права да то исто бране да Србија ради.

Вучић је током обраћања грађанима рекао да Србија, што се тиче наоружавања ћути, не прави кампање и указао на то да има земаља у окружењу које су бројчано, по броју становника и територијално значајно мање од Србије, а убрзано се наоружавају.

"Ми не правимо проблеме, кажемо у реду, схватили смо игру, знамо шта радите", рекао је Вучић и упитао да ли је било ко из Србије некога питао зашто је купио или добио моторна оклопна америчка возила, зашто су некоме дате панцир хаубице које су убојито оружје.

Истакао је да Србија није питала, нити је молила за милост, већ је радила на развоју своје војске.

"Ћутали смо, гледали како се наоружавају, пратили све и реаговали, радили свој посао. Ово како је Хрватска напредовала, ми немамо проблем са тим, имају право да се наоружавају, имају право да их наоружава и Америка и Немачка, само немојте нама да говорите да треба да останемо голи и боси и да зависимо од било чије милости", нагласио је Вучић.

Честитао је Хрватској на изузетној цени за 12 половних "Рафала" 10 година старих и указао да су то изузетни авиони, са добрим радарима, чак и ти који су 10 година стари.

"Верујем да су они то узели да би се осигурали у односу на Аустрију и Словенију, зашто би према неком другом, али то је њихово право и они су суверена земља", рекао је Вучић.

Према његовим речима, и Србија је суверена земља, која одговара на озбиљан и темељан начин.

Поручио је грађанима да не треба да се брину и најавио да ће бити одређених промена у доктрини стратегијског и тактичког приступа.

"Али, грађани не треба да брину, биће пуно позитивних изненађења по том питању и људи ће видети да је снага Србије нарастајућа", рекао је Вучић.

Вучић указује да је по питању наоружавања исто као и по питању нереаговања на заговарање стварања велике Албаније.

У том смислу, упитао је како је могуће да се Хрватска наоружава бесомучно, а да нико не каже ниједну реч, а да шта год ми купимо, одмах реагују са питањима зашто ли се Србија наоружава.

"Зашто би се Хрватска наоружавала, сигурно због Аустрије, уверен сам да је због тога. Нема теорије да имају нешто према Србији, то не може да има никакве везе са нама", приметио је Вучић иронично.

Говорећи о позитивним изненађењима за војску, Вучић је рекао да ће нека грађани видети до Нове године, а многа велика до марта.

"Много тога очекујемо у годинама које долазе, у сваком случају Србија ће имати снажну, моћну и неупоредиво ефикаснију армију него што је икада имала. И када је неко пореди са лоше организованом ЈНА, наша Војска биће неупоредиво ефикаснија, способнија, бржа и неупоредиво боље опремљена и наоружана", рекао је.

Наводећи да ће Србија бити сигурнија земља, коју више нико неће угрожавати, Вучић иронично примећује да се много уплашио од свих тих који неће да толеришу све оно што себи толеришу.

"Да нама кажете: ''ви мали немате право јер нам се не свиђате, а ови други, мањи од вас, поред вас имају право јер нам се свиђају''. То окачите мачку о реп, та времена су давно прошла, Србија вам није џак за ударање и Србија вам није крпа коју треба да газите пре него што негде уђете", поручио је Вучић.

Најавио је и да купујемо два нова противпожарна авиона, са којима ћемо имате најбоље авионе за гашење пожара у региону.

"Моћи ћемо свима да помогнемо, наставићемо и даље да се снабдевамо, али то зависи од наше економије. Верујем у нашу снагу, финансије, људи ће бити задовољни и не треба да брину, о томе водим рачуна на дневном нивоу", закључио је Вучић.

 

Када бих изашао из странке добио би још више гласова

Вучић је изјавио,  на питање Н1, да ли ће у суботу на Скупштини Српске напредне странке дати оставку на место председника странке, да би ако би на председничке изборе изашао као независни кандидат добио још више гласова.

На питање да ли ће у суботу дати оставку на место председника Српске напредне странке као што је то урадио његов претходник Томислав Николић, Вучић је рекао да не разуме зашто се поједини толико баве тиме.

"Не бих се толико радовао, јер после мене овако лошег о коме толико лоших ствари говорите мораће да дође неко бољи, јер не може гори. Што онда толико навијате за то, јер ће доћи много бољи, а не лошији. Тек, онда ови ваши не могу да дођу на власт", одговорио је Вучић.

Истакао је да је да га партијска питања не интересују док не прође сусрет са председником Русије Владимиром Путином.

"Када бих вам рекао колико бих гласова добио само да се одрекнем политичке партије и да кажем да идем на неке изборе, на којима народ непосредно гласа, као независни кандидат... Ни сами не бисте веровали колико људи подржава и поштује оно што радим, чак и из оних странака које говоре најгоре о мени сваког дана. Али, то је нека друга врста партијске политике која ме не интересује или бар ме не интересује до Скупштине Српске напредне странке", навео је Вучић.

Рекао је да ће Српска напредна странка имати активности око скупштине странке и у петак и суботу, пошто ће имати пленуме и форуме.

Вучић је додао да ће се, на пример, у петак представљати програми, а да ће претходно бити одржано 10 пленарних седница и слично.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк