Вести

Више нема градње без садње дрвећа у Крагујевцу

Крагујевац је први град у Србији који је забранио градњу објеката без садње дрвећа. Ово је једногласна одлука одборника градског парламента, донета на иницијативу градоначелника Николе Дашића којом Крагујевац жели да унапреди квалитет живота грађана.

За сваки новоизграђени објекат површине до 1000 квадратних метара, инвеститори у Крагујевцу мораће убудуће да посаде десет нових стабала у граду. Ако је стамбено – пословни објекат преко 1000 квадрата, још по једно на сваких 500 метара квадратних.

Инвеститоре на то обавезује одлука о спровођењу Акцијe „Врати дах природи – посади дрво“ усвојена на последњој седници Скупштине града. Ова одлука је круна зелених капиталних пројеката започетих у Крагујевцу.

Захваљујући убрзаном развоју Крагујевца у последњих пет година на сваком кораку ничу нови стамбено – пословни објекти. Само прошле године надлежна градска управа издала је 1389 одобрења за изградњу, што значи да је на тим парцелама посечена једна шума. А, Крагујевац не може да расте и да се развија на штету зелене инфрастукрутуре.

Крагујевац тежи статусу зеленог града, а овом одлуком чија примена почиње 1. септембра, корак је ближе том циљу.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs