Вести

Вежбом “Гружа 2022” приказане тактике и вештине српске полиције и садејство снага са копна, воде и ваздуха

На брани на језеру Гружа данас је изведена показно-тактичка вежба Министарства унутрашњих послова “Гружа 2022” којој је присуствовао председник Србије Александар Вучић. Више од 200 полицијских службеника уз употребу најсавременијих возила и опреме, у присуству министра унутрашњих послова Александра Вулина, руководилаца МУП-а, представника града Крагујевца и других градова и општина кроз пет етапа, приказали су спремност, обученост и способност у одбрани највиталнијих објеката значајних за живот грађана и функционисање државе. У име града Крагујевца, показно-тактичкој вежби присуствовали су председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић и заменик градоначелника Ивица Момчиловић.

Председник Александар Вучић вежбу је оценио са врло добро и истакао да је била напорна и захтевна јер је обухватала много сегмената које је било тешко извести, посебно у условима под високим температурама.

Хвала вама који сте учествовали у овој напорној и захтевној вежби, посебно у оваквим временским условима. Хвала вам што сте увек уз своју земљу. Очување сигурности и безбедности је од пресудног значаја. Ви сте важни својој деци, породици, родитељима али и много вредите својој држави, казао је председник у обраћању припадницима Жандармерије. Након вежбе ‘’Гружа 2022’’,  председник Србије Александар Вучић обишао је техничко-тактични збор и истакао да је задовољан спремношћу Жандармерије и што раде напорно да би могли да одговоре свим задацима.

Симулацијом терористичког напада, у пет етапа, од постављања уже и шире блокаде бране, до потпуног савладавања и неутралисања терориста, припадници ПУ Крагујевац, Жандармерије, Ронилачке јединице Жандармерије, као и Хеликоптерске јединица МУП-а, у показно-тактичкој вежби “Гружа 2022”, приказали су тактике и вештине српске полиције и садејство снага са копна, воде и ваздуха.

Од опреме, у вежби су се користили девет специјалних и борбених оклопних возила: М11, М15, Лазар 3, Хамери, Дефендери, квадови, хеликоптери Газела и X145М, борбени десантни гумени чамци Зодијак и десантни чамац Премакс. Приказан је рад снајперских тимова, ронилачких тимова са десантним чамцима, упадних тимова из хеликоптера који су се алпинистичким техникама и користећи инфраструктуру бране отворили просторије бране. Подршку са копна и упад са копна, у симулацији, пружали су пешадијски тимови Жандармерије.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs