Вести

Уређење Трга војводе Радомира Путника највећа инвестиција из градске касе

Градоначелник Никола Дашић са сарадницима, директорима јавних и јавно – комуналних предузећа и установа културе присуствовао је почетку радова на реконструкцији и уређењу Трга војводе Радомира Путника. Од три идејна решења које је урадило ЈП Урбанизам, струка је одабрала најквалитетније. Вредност радова је 322 милиона динара.

Ово је највећа, историјска инвестиција из градске касе у овом мандату. Трг војводе Радомира Путника заузима посебно место у историји и животу Крагујевца. Осмишљавање новог концепта најавили смо још на почетку мандата, истакао је градоначелник Дашић и додао да то заслужују и град Крагујевац, али и наш суграђанин војвода Радомир Путник који је своје спомен – обележје добио пре 30 година. Намера града је да трг учини још лепшим, да га другачије конципира и да постане ново средиште јавног живота, уз поштовање историје и развоја простора око Трга. Наша је жеља да ово буде тек почетак развоја градског центра, да вратимо суграђане из тржних центара у пешачке зоне, где могу да прошетају и угосте своје и госте Крагујевца и то радимо на овакав начин умивајући лице нашег града.

Крагујевац је велики град који не може да стане без обзира на то да ли је криза или не, јер су средства одавно буџетирана за ту намену, рекао је Дашић одговарајући на питање новинара да ли је ова инвестиција потребна Крагујевчанима у овом тренутку. Ако будемо чекали савршено време онда ћемо да чекамо још 300 година. Рок за завршетак радова је 14 месеци, крајем 2023. године, истакао је Дашић.

Поред укидања саобраћаја испред некадашње зграде суда, сада Градске куће и трансформације паркинг места у пешачку зону, предвиђено је повезивање новоформираног трга и постојеће пешачке зоне у једну целину. Уз проширење зоне споменика, биће формиране две кружне партерне фонтане у основи трга, пречника 35 метара, као и изградња две линијске фонтане са амбијенталном расветом на простору између зграда Москва и Златна ружа.

Према речима Дејана Ружића в.д. начелника Градске управе за развој и инвестиције, путем јавне набавке посао је поверен конзорцијуму извођача радова „Alex E&C“, доо Београд и Vistok Investments, доо Суботица, са којима је пре обиласка радова уприличен састанак у Градској управи. Стручни надзор обављаће Беопотез из Београда, који је радио и надзор објеката чију је изградњу финансирала Република Србија као што су Плата правде, затвор у Петровцу и Дата центар.