Вести

Уместо мајских свечаности скромна прослава Ђурђевдана

Дан града Крагујевца - Ђурђевдан ове године биће обележен скромно, у складу са финансијском ситуацијом у којој се налази градски буџет.

Наводи у тексту објављени у данашњем издању листа “Блиц“ о бахаћењу на рачун грађана - злонамерна су и неистинита, чиме намера појединих београдских таблоида да спрече финансијски опоравак града Крагујевца постаје очигледна.

Ове године, за разлику од претходних, уместо мајских свечаности, прослава Ђурђевдана - Дана града биће организована само у среду 6. маја, у сарадњи са Филолошко - уметничким факултетом. Овогодишњи програм биће изненађење за Крагујевчане и поред двоструко мањег износа средстава у односу на претходну годину.

Поређења ради, у изборној 2012. години само за тродневну манифестацију “Ђурђевдан је...“ потрошено је 12.865.289 динара за концерте на којима су наступили Плави оркестар, Бајага и инструктори, Бора Дугић, Жељко Самарџић, Неверне бебе, Црвена јабука, Мега бенд и Агата. У прилог томе и податак да је 2013. године само за концерте Зорана Кикија Лесандрића, Звонка Богдана, Октаве и Владе Георгиева из градске касе издвојено 9.524.265 динара.

Јавна набавка за угоститељске услуге, о којој пише таблоид Блиц не односи се на обележавање Дана града већ на годишњу набавку везану за смештај и исхрану званица из целог света са којима град Крагујевац гради пословне односе у намери да привуче инвеститоре и отвори нова радна места. Ради се о амбасадорима и представницима великих светских компанија и набавкама услуга које ће можда бити искоришћене, а које у складу са Законом морају да буду спроведене. Град Крагујевац се у свему томе не издваја од осталих градова у Србији и Европи, али очигледна је намера да овакви поступци буду тумачени на најгори могући начин.

Ово није први пут и такви напади на рад Градске управе су већ постојали. Имају очигледну политичку позадину, јер је некоме стало до тога да град Крагујевац не успе у својим намерама да изађе из кризе и побољша квалитет живота Крагујевчана. Многи који износе овакве неистине, јасно је, имали су од тога, али и од финансијског јавашлука личну корист. У том циљу често се служе лажима и извртањем чињеница без упоређивања са несавесним радом претходне власти Верољуба Стевановића. 

Градска управа града Крагујевца је дуго ћутала не обазирући се на провокације оваквог типа. али с обзиром на то да такви текстови представљају намерно узнемиравање јавности и будућих инвеститора, прекршена је не само новинарска етика, већ се свесно успорава и развој града.

Наше је да радимо, њихово да пишу у складу са налозима које добију, а грађани ће о свему томе судити на изборима, не на основу писања таблиода, већ на основу резултата.

Саопштење кабинета градоначелника Радомира Николића