Вести

У Крагујевцу почела изградња најмодернијег далековода

У Крагујевцу је данас почела изградња најмодернијег 400 киловолтног далековода до Краљева. Инвестиција вредна 13,5 милиона евра, омогућиће стабилније снабдевање овог дела Србије, а као део Трансбалканског коридора спојиће тржишта источне и западне Европе. У оквиру ове деонице, за коју су камен темељац положили министар рударства и енергетике Александар Антић, директорка „Електромрежа Србије“ Јелена Матејић и градоначелник Крагујевца Радомир Николић, а чија је укупна вредност 29,6 милиона евра, биће подигнута и напонска поља у трафостаницама у Краљеву и Крагујевцу.

"Овај пројекат је изузетно значајан за Србију и регион, казао је у свом обраћању министар рударства и енергетике Александар Антић. У питању је деоница која је део једног ширег паневропског коридора који повезује исток Европе са западом и који ће омогућити повезивање од Украјине, преко Румуније, Србије и Црне Горе до Италије, чиме ствара читав сет могућности  за развој различитих енергетских пројеката. 

Изградњом овог далековода омогућићемо стабилнији рад хидроелектране Бајина Башта, а повезивање је један од кључних корака за изградњу реверзибилне хидроелектране Бистрица која је један од најважнији стратешких пројеката", рекао је он и додао да је у току припрема пројектно техничке документације за деоницу коридора од Обреновца до Бајине Баште.

Директорка Електромрежа Србија Јелена Матејић рекла је да се изградњом овог далековода ствара нова реалност, јер је он део Трансбалканског коридора који је је електроенергетски ауто-пут, и додала како он доноси нове могућности за развој.

"Нигде на свету нема економског бољитка нити инвестиција без адекватне и поуздане електроенергетске инфраструктуре, а уз стабилно снабдевање грађана и индустрије и финансијске користи за земљу овакви пројекти доносе и нова радна места и бољи живот за наше људе", рекла је Јелена Матејић.

Уговор о изградњи потписан је 24. марта у јеку корона кризе, чиме је послата порука да будућност не може да стане. Као и много пута до сад, увек смо давали све од себе дубоко свесни значаја који наш посао има за нашу земљу и њене људе.

Директор Канцеларије Немачке развојне банке у Србији Арне Гос, која ову инвестицију прати кредитом од 15 милиона евра и донацијом од 6,5 милиона евра данас је истакао је да ова инвестиција доприноси максимално поузданом електроенергетском преносном систему. 

Иначе, рок за изградњу далековода од Крагујевца до Краљева, у дужини од 60 километара је 610 дана.