Вести

У енергетску санацију ОШ "Мирко Јовановић" биће уложено 79 милиона динара

Градоначелник Никола Дашић са сарадницима, обишао је данас ОШ "Мирко Јовановић" у којој се реализује пројекат енергетске санације. Енергетска санација ове школе је четврти пројекат који град Крагујевац реализује у сарадњи са Министарством рударства и енергетике.

У питању је не мала инвестиција, вредна је 79 милиона динара, од чега град улаже 59 милиона динара, а држава 20. У овој школи се ради изолација спољне фасаде, замена столарије и замена свих сијаличних места са новим лед светлима.

Иначе, у пројекте енергетске санације школских објеката у протеклом периоду, а у питању су школе "Радоје Домановић", "Станислав Сремчевић" и школа у Чумићу, уложено је око 180 милиона динара. Захваљујући овим пројектима смањићемо емитовање угљен диоксида у атмосферу, рачуни за утрошену топлотну и електричну енергију биће нижи, а наша деца и просветни радници имаће значајно квалитетније услове за рад – казао је Дашић.

Према речима Ане Радојевић, енергетског менаџера града Крагујевца, подизање енергетске ефикасности није само питање уштеде већ питање развоја, квалитетнијег живота и раста животног стандарда.

Када је реч о уштедама, један од примера је ОШ „Станислав Сремчевић“ која годишње  уштеди 5 милиона динара на трошковима грејања. Уштеда на електричној енергији, захваљујући замени постојећих сијалица лед светиљкама буде и до 50%.У ОШ "Прота Стеван Поповић" у Чумићу која се до сада грејала на електричну енергију, а сада се греје на пелет, потрошња електричне енергије је чак четири пута смањена. Други аспект ове приче, не мање важан је бољи комфор ученика и наставника који раде у овим школама, а то је око 3000 ученика и 300 наставника у све четири школе, за које смо у протеклих пет година обезбедили  боље услове за рад – објашњава Ана Радојевић.

Иначе, ОШ "Мирко Јовановић", једна је од највећих школа у Крагујевцу која ове године обележава четири деценије постојања. Према речима директора школе, Ненада Миловановића, ово је једна од највећих инвестиција у историји ове школе. Недавно је завршена и комплетна санација мокрих чворова за шта је град издвојио 13,5 милиона динара.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs