Вести

Традиционална Шумадијска чајанка

У оквиру 12. Међународног сајма туризма и сеоског туризма, на платоу испред Шумадија сајма организована је традиционална Шумадијска чајанка. У кувању вруће ракије надметала су се 24 домаћина из села широм Шумадије.

"На овај начин чувамо традицију, културу, историју, себе и свој идентитет, а магија којом зими претварамо шљиву у чај, тајна је шумадијских домаћина", рекао је градоначелник Никола Дашић поздрављајући такмичаре, учеснике и госте Сајма туризма. 

"Свима нама, а посебно људима који живе у руралним срединама, много значи да имају што више оваквих догађаја, да се окупе и друже онако како су то чинили њихови дедови и очеви. То је једноставно део нас и управо ова шљива и ракија јесте нешто са чим све што имамо у животу прослављамо, а друге стране и тугујемо."

"Ми Шумадинци са ракијом дочекујемо на овом свету наше најмилије, испраћамо оне до којих нам је стало, прослављамо рођендане, крштења, венчања и славе. Без ракије се није ишло ни у рат, ни у војску, ни на пут. Она као таква јесте део наше културе и често жестина ракије описује карактер шумадијског сељака", поручио је Дашић.

Захваљујући се такмичарима – чуварима шумадијске традиције и културе, Бојан Павловић директор Градске туристичке организације је рекао да је ово прилика да гости Сајма из земље и региона виде како ми дочекујемо госте и како се Шумадиници греју у кишним јесењим и хладним зимским данима.

"Све што има Шумадија, не треба и не сме стидљиво да се чува, већ поносно представља", рекао је Александар Лазовић дирекетор Шумадија сајма. 

"И ракија и шајкача део су наше традиције, културе и васпитања. На томе смо одрасли и ми и наши родитељи. То морамо да сачувамо од заборава."

 

 

 

Извор: kragujevac.rs