Вести

Свечано обележен Дан града

Поводом Дана града за 11 делегација градова пријатеља и побратима, градоначелник Крагујевца, Радомир Николић, приредио је пријем на коме су сумирани резултати сарадње и размењене идеје.

Наше је задовољство што породица градова-пријатеља броји чак 23 повеље о братимљењу и протокола о пријатељству и сарадњи. Негујући примарне вредности које братимљење носи - пријатељство, сарадњу и узајамно упознавање, трудимо се да из дана у дан ширимо круг пријатеља. Све су то мостови који на посебан начин повезују наше градове, народе и државе. Мостови из Крагујевца протежу се широм света, до Пољске, Немачке, Француске, Русије, Белорусије, Румуније, Палестине - рекао је градоначелник Радомир Николић.

Јужноморавски регион ће, у наредном периоду, понудити прилику крагујевачким средњошколцима да науче чешки језик на курсевима у Крагујевцу и потом конкуришу за стипендије за студирање на неком од факултета у Чешкој. Интензивнију сарадњу, пре свега у области привреде, најављује и делегација града Могиљева из Белорусије.

Прослава Ђурђевдана заокружена је концертом на Тргу код Крста. Након фанфара композитора Оливере Војне Нешић, чиме је свечано означен почетак програма, наступио је Симфонијски оркестар Крагујевца. У једносатном концерту, под диригентском палицом Александра Спасића и Марка Нешића, близу 70 чланова - професора и студената Филолошко - уметничког факултета и Музичке школе, представили су се делима Моцарта, Офенбаха, Штрауса, Бизеа и других. Потом је наступио јединствени вокално - инструментални састав “Архангели“ из Крагујевца, а затим млада суграђанка Даница Крстић позната у музичком свету као извођач традиционалне српске музике. После поноћи наступио је Слободан Тркуља, мулти - инструменталиста, композитор и певач, препознатљив по грленом и византијском стилу, који негује и изводи музку инспирисану традицијом Србије и Балкана на нов и модеран начин.

На крају, публика је била у прилици да ужива у наступу веома интерсантне групе “Врело“ из Руме, која се представила традиционалним српским песмама у модерним аранжманима.

Општи утисак је да су овогодишње свечаности уприличене поводом Ђурђевдана - Дана града, по много чему другачије од претходних година, подсетиле Крагујевчане, пријатеље и побратиме на културне, дуовне и традиционалне вредности нашег славног града.