Вести

„Шумадијски дани шљиве“ у Страгарима

Пуцњем из трешњевог топа, градоначелник Крагујевца Никола Дашић и председник Ловачког савеза Централне Србије Томица Радосављевић, у присуству бројних гостију и мештана, означили су званичан почетак тродневне манифестације „Шумадијски дани шљиве“ у Страгарима. Циљ манифестације, чији је покровитељ град Крагујевац, јесте промоција привреде, пољопривреде, верских и туристичких потенцијала и знаменитости овог краја. Ово је место добрих и вредних домаћина и домаћица, највећих прозвођача шљиве и производа од воћа, крај који чува и негује народну традицију и домаћу радиност. Све то спојено је у један богат и садржајан програм. Желимо да Шумадију удахнете пуним плућима, поручио је Бојан Павловић директор Градске туристичке организације.

Велико је задовољство видети једну овако лепу манифестацију. Страгари су крагујевачко насеље које је још краљ Александар Први Карађорђевић прокламовао варошицом, казао је градоначелник Никола Дашић и додао да су сва села у околини увек Страгаре гледала као свог старијег брата. Ја вам обећавам, колико је то данас могуће и реално, да ће се град Крагујевац потрудити, на овакав и на многе друге начине, да врати сјај Страгарима. Да нам се врате деца, која су отишла у веће градове или можда друге земље, да схвате да је овде лепо, да нема само пусте земље, него добрих и веселих људи, добрих манифестација, дружења, свега што је потребно да би човек лепо живео. Много сте нам важни и надамо се да ћемо из године у годину, превасходно уз вашу помоћ, ову манифестацију подићи на виши ниво и да једног дана пола Србије дође да види Страгаре и да се послужи добром ракијом, добром воћком и да се дружи са добрим људима. Наша је жеља да се млади људи у варошицама и селима не осећају одвојено од града, већ да град дође овде и види шта Шумадија има, казао је Дашић.

Ово је прилика да покажемо колико смо богат народ, колико волимо своју земљу и пољопривреду и колико смо са нашим пољопривредним производима сустигли све оне у свету који су много развијенији од нас, истакао је Горан Весић. Као што може да се види, међу излагачима у Улици шумадијске шљиве, на својеврсној изложби воћа, производа од воћа, меда, опреме, механизације и домаће радиности има много фирми. Све то изгледа одлично и говори о томе колико ће наша земља у будућности више водити рачуна о томе да развијамо сопствену производњу и сопствену пољопривреду. Зато су важни путеви, да повежемо сваки крај Србије, да људи могу да остану ту где живе, да могу да раде, да пласирају своје производе, да се Србија развија. И то је оно што је наш циљ – богата, јака и модерна Србија.

Ова манифестација представља Шумадију у малом, казао је Његово преосвештенство епископ Шумадијски господин Јован. Шумадија је заиста срце Србије и ја волим да кажем да је Бог посебно Шумадију стварао и то се види на овој манифестацији – шта Шумадинци умеју, шта знају да ураде. Овај народ је благословен, јер му је земља благословена и ја призивам блогослов Божији за све ове људе, раднике и трудбенике, да их Бог сачува и воће и поврће и све оно што је добро и потребно за живот човека.

Церемонији отварања претходио је концерт Центра за неговање традиционалне културе Абрашевић. Манифестацију „Шумадијски дани шљиве“, својим концертом употпунио је Мирослав Илић, један од најпознатијих и најпопуларнијих певача народне музике на Балкану. У суботу, 30. јула на Великој бини код Ловачког дома, наступиће једна од најталентованијих и најцењенијих певачица Снежана Ђуришић.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs