Вести

Стојковић Анђелковић: Просвета на крагујевачки начин

Конференцију водила одборник у Скупштини града Крагујевца и председник Савета за просвету Српске напредне странке у Крагујевцу, Проф. др Анђелка Стојковић Анђелковић.

Четвртак, 31. октобар, Крагујевац И поред бројних обећања, асистентима у настави још нису исплаћене накнаде, а великом броју школа су рачуни још увек блокирани због неисплаћених јубиларних награда. Српска Напредна Странка упозорава да лоше планирање буџета, запостављање обавеза према просвети и све очигледнији немар према будућности града могу оставити (и остављају) бројне и тешко отклоњиве последице.

У оквиру програма „Асистент у настави“,ангажовано је око 120 незапослених учитеља и професора. Ово је био начин да се млади учитељи и професори мотивишу и да им се пружи шанса да дођу до запослења. За свој рад, месечно је требало да примају надокнаду од четрнаест хиљада динара, а трошкове зарада и доприноса требало је да сноси локална самоуправа. ГО СНС истиче да је поново један квалитетно замишљен програм пропао због немара и небриге градских власти. Зараде нису исплаћиване редовно, иако је за овај пројекат у буџету обезбеђено 20 милиона динара. Исплате касне више од девет месеци.

ГО СНС-а је више пута указивао на овај проблем, али се ништа није променило. Како тврде у градској управи исплате асистентима у настави, касне због блокираних рачуна већине школа, које су њихове стално запослене колеге тужиле како би наплатиле јубиларне награде и заостале накнаде за превоз. Дуг по овом основу је око 66 милиона динара.

СНС напомиње да је тај дуг управо и настао намерним неисплаћивањем поменутих надокнада. Након правоснажних судских пресуда Град је оптерећен не само нагомиланим дугом већ и вишемилионским каматама и судским трошковима. До сада, нико због несавесног понашања и ових губитака није сноси одговорност. Још страшније је што градска власт тај дуг не схвата озбиљно и не показује спремност да га плати.

ГО СНС поставља питање- Како то да за најугроженије слојеве друштва, врло важне пројекте и програме за будућност деце, и града уопште, никако нема пара и да се увек на њима прво штеди? Ко и зашто одређује приоритете на овакав начин? Свако би требало да одговара за своје поступке и пропусте у раду, пре свега градска власт, која би својим пословањем требало да да пример осталима.

Градски одбор СНС

У Крагујевцу,

31. 10. 2013.