Вести

Сретење као симбол јединства српског народа у борби за слободу

"У историјском трајању нација постоје она раскршћа, којима се опредељују и усмеравају тачке прелома даљег развоја. То су они споменици времена, који спајају прошлост, садашњост и будућност као везивно ткиво генерација предака, савременика и потомака. Историја ће, као и увек, судити свима - и појединцима и народима. Од нас зависи хоћемо ли показати јединство, мудрост и храброст онда када су нам најпотребнији. У условима узаврелих сукоба центара моћи на међународној арени сваки погрешан корак може нас прескупо коштати; одузети перспективу и расточити тешком муком стечену снагу нашег националног поноса и достојанства. 

Свесни смо да има оних којима сметамо као народ, који је увек био на страни истине и правде. Таквима је незгодно када их непобитне историјске чињенице подсете колика је наша жртва уграђена у темеље савремене цивилизације. Јер, то је стална опомена да се прећуткивањем истине понавља опасност од новог угрожавања вредности светског мира. 

Учестало подстрекивање ратних сукоба на планети, Србију поново ставља пред историјска искушења: да ли се одлучно супротставити надолазећем хаосу или погнути главу? 

Ми нисмо народ који је навикао на  трпљење неправде, због чега сметамо многима, који би хтели да нас сместе у таборе мржње и нетрпељивости међу народима.

Најјачи одговор је принципијелно поштовање међународног права и наше национално јединство; кохезија заједнице онда када је најтеже. Дошло је време да сјединимо Карађорда и Милоша; да спојимо храброст и мудрост. Дошло је време да се не разједињујемо, време да учврстимо и повежемо наше духовне, националне и културне нити, којима се плете српски вез. Нема те силе која може разбити снагу српског народа у његовом стремљењу ка правди и слободи.

Идеја о државно - националном покрету извире из патриотске спремности да се очувају темељи српске државе и народа. Они који презиру такву политику заборављају колико захвалности дугујемо нашим прецима и њиховој несебичној жртви коју су дали да бисмо ми данас постојали. Жртвовали су се сневајући снове, које ми данас живимо, а наша је људска и национална обавеза да политику водимо у интересу оних генерација, које ће тек угледати светлост живота. 

Зато, нека живи Србија"!

 

Извор: званични Инстаграм и Фејсбук налог председника Привременог органа града Крагујевца Николе Дашића