Вести

СРБИЈА БИРА ТЕЖИ ПУТ, АЛИ ПУТ ИСТИНЕ И ПРАВДЕ

 

"Док се председник Вучић у Савету безбедности борио за суверенитет земље и опстанак Срба на КиМ, истога дана прозападна опозиција је у Бриселу успела да издејствује резолуцију којом се тај суверенитет озбиљно нарушава. 

Четвртак, 8.фебруар ове већ од самог почетка туробне, турбулентне и пуне изазова 2024. године неизоставно ће у новијој политичкој историји Србије бити забележен по два важна догађања. Један од њих, далеко важнији, којим ће се поносити не само садашње, него и будуће генерације јесте обраћање председника Србије Александра Вучића на седници Савета безбедности Уједињених нација поводом новонастале, али и укупне ситуације на Косову и Метохији.

Већ самим тим што се ова тема нашла пред најважнијим светским политичким форумом својеврсна је победа наше земље. Међународна јавност је имала прилику да из прве руке чује непобитне, необориве и одлично припремљене и аргументоване доказе о репертоару кршења не само корпуса људских права,већ и о флагрантном непоштовању и даље важеће Резолуције 1244 коју је управо донело ово високо тело светске организације.

Као што је познато, кап која је прелила чашу јесте једнострана и ни на каквом споразуму заснована одлука да се динар потпуно забрани у платном промету наше јужне покрајине, чиме је, фактички, онемогућен даљи нормалан живот српској заједници на КиМ. Ово је не само кршење међународног јавног права, већ задире и у домен међународног кривичног права, јер садржи компонену прогона српског становништва. Наравно да ова одлука ничим није изненадила ни српске власти,ни српску заједницу, као ни домаћу јавност у целини. Након низа противправних одлука усмерених на загорчавање живота Србима на КиМ, привремене косовске институције показале су своје крајње намере: да низом таквих и сличних одлука учине преосталим Србима немогућим живот на својим вековним огњиштима.

Председник Вучић је након седнице Савета безбедности изјавио да је прилично задовољан реакцијом већине чланица СБ, почев од отворене подршке пуном поштовању Резолуције 1244, а тиме суверенитету и територијалном интегритету Србије на територији Косова и Метохије од стране нама традиционално пријатељских земаља, а нарочито Русије и Кине, две супер силе и сталне чланице СБ, тако и доста оштром ставу против последњих потеза приштинских власти од стране чак и оних земаља које отворено и све време подржавају тзв. косовску независност". 

 

             Чланица Главног одбора СНС

                    и народна посланица

                    Биљана Илић Стошић