Вести

Снажне поруке мира послате данас из Шумарица

Уз подсећање на највећи злочин у историји Крагујевца, и ове године послате су поруке мира из Шумарица са традиционалне антиратне манифестације Велики школски час. Ове године у Шумарицама изведена је драмска поема „Шум Шумарице“, по тексту Дарка Цвијетића, у режији Марка Мисираче.

Венце су крај Споменика стрељаним ђацима и професорима положили професори и ученици Прве крагујевачке гимназије, државна делегација коју су чинили председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и изасланик председника Републике Србије Милорад Вељовић, представници бројних амбасада и делегације градова побратима. Великом школском часу присуствовали су и министри у Влади Републике Србије, Никола Селаковић и Славица Ђукић Дејановић као и бројни представници јавног живота града.

Владимир Орлић, председник Народне скупштине поручио је да на данашњи дан тугује цела Србија.

Кроз своју историју, на најтежи могући начин, својим страдањима схватили смо и научили да на овом свету правде нема и да нема тог права које велики, силни и моћни нису у стању да погазе уколико мисле да то угрожава њихове интересе. То смо разумели. Данас знамо да онолико колико је сама Србија снажна, колико је спремна да се бори за себе и за своје, толико ће нама да буде добро – казао је Орлић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић поручио је да култура сећања показује колико је српски народ, иако невелики по броју, велики по својој историји, велики по својој љубави према слободи и отаџбини, био велики у свом страдању, а данас велики у свом стварању.

Оно што се октобра 1941. године дешавало у читавој централној Србији, Шумадији, оно што се дешавало у Краљеву, у Крушевцу, у Драгинцу код Лознице и што је доживело свој апсолутни врхунац, дно људског бешчашћа, догодило се овде, у вашем дивном граду Крагујевцу, почевши од 18. и 19. октобра, у Грошници, Маршићу, Илићеву, и на крају у Шумарицама, јесте једна од најмрачнијих страница прошлости, не само ових простора већ и Европе уопште - казао је Селаковић.

Драмски приказ поеме извели су глумци Књажевско-српског театра којима су се придружила деца из Драмског студија „Петар Пан“, ДКРЦ „Супер мама“ и млади глумац Тодор Јовановић.

Поему чини  20 монолога, исповести без почетка и краја живих и мртвих, преживелих и стрељаних, жена, деце, залуталих костију, закопаних и оних који закопавају , немачких војника и Шумарица.

Недавна дешавања у свету, нови ратни сукоби, додатно актуализују читаву ову причу, истиче режисер поеме Марко Мисирача.

Велика нам је част да један од најзначајнијих и најаутентичнијих песника бола у нашем региону  пише поему на тему Великог школског часа у Крагујевцу. Представе по његовим романима су веома успешне, награђиване, тако да је нама било велико задовољство да изнесемо Дарково виђење страдања у Шумарицама, у Крагујевцу, и мислим да смо направили нешто што је достојно и ове велике трагедије и ове манифестације – казао је Мисирача.

 

Извор: Град Крагујевац