Вести

Смањење стопе пореза на имовину

Правни основ за доношење Одлуке о измени висине стопе пореза на имовину за 2014. годину садржан је у Закону о локалној самоуправи и Закону о финансирању локалне самоуправе, којима је прописано да Скупштина утврђује висину стопе пореза на имовину, односно Законом о порезима на имовину, који прописује максималне износе стопа пореза на имовину.

 

Овом Одлуком се смањује стопа пореза на имовину за пореске обвезнике који не воде пословне књиге са 0,4% на 0,2%, и има за циљ:

-          релаксацију пореског оптерећења за грађане,

-          повећање наплативости пореза, и

-          остваривање већег пореског обухвата.

 

Након смене градске власти били смо суочени са следећим:

-          Да је Скупштина у новембру 2013. године увећала стопу пореза на имовину на 0,4% - и то је максимални ниво пореске стопе који је одређен Законом о порезима на имовину,

и оно најважније –

-          да решења о порезима на имовину за 2014. годину нису утврђена и подељена грађанима до новембра ове године.

 

Градска власт имајући у виду тешку економску ситуацију, донела је одлуку да преполови утврђену пореску стопу за 2014. годину и да пореска стопа остане на нивоу прошлогодишње. Постојаће блага одступања али највише због чињенице да је услед промене Закона о порезима на имовину утврђено да локална пореска администрација формира просечне цене непокретности а засноване на просечним тржишним ценама непокретности по зонама, што раније није био случај.

 

Градски одбор СНС
У Крагујевцу,
21. 11. 2014.