Вести

"Систем 2021" у Крагујевцу – спасавање након разорног земљотреса

Тачно у 10 сати и у Крагујевцу је по наредби изасланика председника Републике Србије Александра Вучића, команданта Републичког штаба за ванредне ситуације и министра унутрашњих послова Александра Вулина, у директном преносу, почела оперативно – тактичка вежба “Систем 2021”.

Сегмент вежбе у Крагујевцу, којој су поред градоначелника и команданта Штаба за ванредне ситуације Николе Дашића, присуствовали Бојан Јоцић државни секретар Министарства унутрашњих послова и Лука Чаушић в.д. помоћника министра унутрашњих послова – начелник Сектора за ванредне ситуације, обухватио је спасавање након разорног земљотреса јачине 7 јединица Рихтерове скале. Земљотрес је, по сценарију, за последице имао пожар на надземном резервоару бензинске пумпе, обрушавање дела фабричког објекта у којем се налази преко 50 радника, као и спасавање повређених у саобраћајним незгодама, у којима је возач путничког возила изгубио контролу и слетео у језеро Бубањ.

Данашњом вежбом показали смо да су све службе координисане и спремне да одговоре најтежим могућим задацима, оценио је командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Никола Дашић, који се том приликом захвалио свим учесницима вежбе и колегама из Министарства унутрашњих послова. Сегмент вежбе у Крагујевцу био је сценарио случаја земљотреса,  који је се управо и десио пре неколико дана, на срећу, без већих последица, подсетио је Дашић. Све наше службе у систему спасавања су добре, али управо овакве вежбе служе за то да своју готовост подигнемо на виши ниво и обезбедимо синергију за реаговање на све могуће изазове. Поред тога, Штаб за ванредне ситуације града Крагујевца континуирано унапређује свој основни документ Процена угрожености од елементраних непогода и других несрећа, и радимо на томе да као део читавог система увек будемо спремни да одговоримо на најбољи могући начин у оваквим ситуацијама, поручио је Дашић.

У оквиру вежбе у Крагујевцу могли смо да видимо како више од 300 људи из различитих система –  локалне самоуправе, Сектора за ванредне ситације – Министарства унутрашњих послова, Црвеног крста, Хитне помоћи, Домова здравља и Војске Србије функционишу као један. Ситуације су биле прилично реалне, све је било динамично и могли смо да видимо шта може да нам се деси у реалном животу. Ово је још један доказ да је Србија моћна и способна држава да помогне свом народу, казао је Бојан Јоцић државни секретар Министарства унутрашњих послова.

Ово је сјајан дан се Сектор за ванредне ситуације и све снаге система заштите и спасавања. Суштина вежбе која се у исто време одржава на 50 локација широм Србије, према речима Луке Чаушића в.д. помоћника министра унутрашњих послова – начелника Сектора за ванредне ситуације, јесте да провежбамо све оне реалне ситуације које могу да нам се десе. Овде смо могли да видимо приказ земљотреса, који се управо  десио пре неки дан и како би то изгледало да је земљотрес био јачег интензитета.

Након вежбе, командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Никола Дашић са Бојаном Јоцићем и Луком Чаушићем, у пратњи Зорана Кочовића начелника овдашње Управе за ванредне ситуације, обишао је шаторско насеље формирано за прихват евакуисаних лица, збрињавање, прву помоћ и психолошку подршку.

Иначе, вежби у Крагујевцу поред Бранка Живановића државног секретара у Министарству одбране, Биљане Илић – Стошић начелнице Шумадијског управног округа, присуствовао је и Његово преосвештенство епископ шумадијски Јован.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs