Вести

Сећање на жртву словачких војника јавно наслеђе

Полагањем венаца крај Споменика 44 словачка војника, припадника 71. аустроугарског пешадијског пука, у Крагујевцу је обележена 104. годишњица од њиховог страдања због побуне против убијања, рата, али и најјаче поруке мира и свесловенства. Венце су положили амбасадор Републике Словачке Федор Росоха, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јањић, градоначелник Крагујевца Никола Дашић са сарадницима, представници Министарства одбране, Војске Србије, Спомен парка 21. октобар, невладиних организација и грађани.

На овом месту пре 104. године речено је не рату, убијању и смрти. Тај слободарски дух и подвиг, скупо су плаћени животима 44 словачка војника и вредни су сећања. Њихова жртва постала је јавно наслеђе и мост спајања Срба и Словака, а Меморијални комлекс „Словачко гробље“ симбол братских односа и заједничке тежње да живимо у миру и бољем свету. Одавде су послали најзначајнију поруку, коју Крагујевац, као град страдалник одувек шаље. Године пролазе, али сећање не може, поручио је градоначелник Крагујевца, Никола Дашић.

Речи су немоћне да искажу осећања због страдања војника али истовремено поноса што је Словачка изнедрила такве хероје. Крагујевац и данас не заборавља њихову жртву, са великом пажњом брине о споменику подигнутом у њихову част и поштује успомену на наше пале војнике. Захваљујући се том приликом граду Крагујевцу, амбасадор Росоха је истакао да је то најјаче што може да спаја два народа, али да Амбасада Републике Словачке чини све да ојача везе и сарадњу у области економије тражећи нове могућности. Срби и Словаци су веома блиски народи и постоји велики простор за интезивирање наше сарадње, истакао је највиши представник словачке државе у Србији.

Са историјске стране, дипломатски односи са Републиком Словачком почели су 1918. године и до данас наше две државе показују да смо братски народи повезани међусобним поштовањем и подршком, рекао је у свом обраћању државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Мирко Јањић. Данас је Словачка наша подршка у приступању Европској Унији, имамо јаке билатералне односе, а самим тим, и оно што је најважније, очување територијалног интегритета и државног суверенитета, поручио је он.

Након комеморације стрељаним војницима, амбасадор Словачке у пратњи домаћина, положио је венац крај Споменика стрељаним ђацима и професорима.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs