Вести

Сећање на трагедију 1999.године

 

Угалерији Народног музеја Шумадије тематским фотографијама обележено 25 година од почетка НАТО агресије на тадашњу СР Југославију. Фотографије су представиле ретроспективу прошлости и подсећање на историјске догађаје. Поред великог броја грађана и аутора фотографија, изложби су присутвовали Никола Дашић, градоначелник града Крагујевца и Ивица Момчиловић, председник Скупштине Града.

 

Пре 25 година претрпели смо НАТО агресију под називом „Милосрдни анђео“ која је нанела велику бол и тугу народу који је само желео да буде свој на свом, рекао је Никола Дашић, градоначелник Града. Морамо да се сећамо и памтимо 1999. годину јер је велики број Крагујевчана погинуло што ће се заувек памтити. Као и други градови тако је и Крагујевац претрпео велику материјалну штету а један од доказа су и фотографије које су изложене. Због свега кроз шта је наш народ прошао морамо да се држимо заједно и да градимо пријатељство са целим светом, истакао је Дашић, додавши да ћемо се заувек сећати своје историјске лекције које су нажалост у овом случају биле јако тешке, неправедне и болне за нас.

Вечерашњом манифестацијом кроз фотографије се подсећамо најтежег периода који је задесио СР Југославију. Ово је прилика да се кроз фотографије сетимо шта се десило јер су нам фотографије сведоци, рекао је Ивица Момчиловић, председник Скупштине Града, пославши поруку мира и да оваква дешавања остану само на фотографијама и да се никада нигде не поновe.

Новинар и публициста, Миодраг Стојиловић истакао је да су фотографије сведочанство које треба да чува сећање на злочин који се догодио 1999. године.

Небојша Раус, један од аутора фотографија рекао је да и данас емотивно реагује на фотографије из тог времена, а да би се историја што боље забележила у неким тренуцима су искључили емоције.

 

Извор: Град Крагујевац