Вести

Са новим возилима Хитна помоћ има све што ургентна медицина може да пружи

Кроз пројекат ,,Хитан одговор Републике Србије на COVID-19“, Завод за ургентну медицину Крагујевац од Министарство здравља добило је на коришћење  девет возила: четири реаномобила, једно теренско, два комбија, један путнички аутомобил и једно возило са рампом за особе са инвалидитетом.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић са сарадницима, посетио је данас Завод за ургентну медицину где су том приликом представљене могућности и значај нових санитетских возила за рад лекара и збрињавање пацијената.

Импресионирам сам оним што сам видео, јер возила са комплетном опремом представљају мале клинике саме за себе, казао је градоначелник Дашић. Опремљена су за рад на терену и директну комуникацију с базом, тако да када пацијент стигне, тим медицинског особља у здравственој установи спреман је да реагује у истом тренутку. Верујем, казао је градоначелник, да читаве генерације не памте када је било оваквих набавки, што показује да је држава Србија јака и одговорна и да води рачуна о свом здравственом систему. Највеће је задовољство што је опрема намењена онима који су током читавог периода пандемије дали највише од себе, дан и ноћ су радили без престанка и били под опремом која им је додатно отежавала рад. Са девет нових возила они имају праве услове за рад као било где на Западу. Просечан век возила био је 17 година старости што је сада значајно поправљено а Хитна помоћ опремљена и на услузи грађанима, поручио је градоначелник Дашић.

Четири реаномобила потпуно су опремљена за све што у овом тренутку најсавременија ургентна медицина може да пружи, казала је др Гордана Ђокић, в.д. директора Завода за ургентну медицину Крагујевац. Са дефибрилаторима, аспираторима, респираторима, на којима раде врсни лекари Завода,  транспорт и збрињавање најугроженијих пацијената могу да буду обављени у потпуности. Пето санитетско возило – Fiat Ducato које има основну опрему биће комплетирано дефибрилатором и EKG апаратом и користиће се за рад на терену. Путничко возило са погоном на сва четири точка користиће се као теренско возило за пацијенте ван града којима је због тежине стања потребна дијализа. Два комби возила намењена су пацијентима којима је потребан транспорт, одлазак на дијализу, терапију у хипербаричној комори или Београд. За особе са инвалидитетом обезбеђено је посебно возило са рампом. Држава је овакве санитете доделила службама и заводима у другим градовима, тако да ћемо у сарадњи са њима, најавила је др Ђокић, радити на изради протокола како би сваки пацијент у било ком граду добио исту услугу.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs