Вести

Реконструкција Трга Радомира Путника – пројекат од капиталног значаја за Крагујевац

Реконструкција Трга војводе Радомира Путника по свом обухвату, пројекат је од капиталног значаја за град Крагујевац који ће тако добити озбиљну централну пешачку зону, истакао је градоначелник Никола Дашић најављујући пројекат реконструкције.

Ово је почетак једне визије која се рађа. Укидањем саобраћаја испред зграде суда и трансформацијом паркинг места, овај трг надовезаће се на постојећу пешачку зону, на простору испред Златне руже и Перона, тако да ће ово у будћности постати велико шеталиште. Крагујевац ће добити центар какав као велики град заслужује да има.

Градоначелник Дашић је на том простору најавио и подизање споменика књазу Милошу. Град Крагујевац као престоница модерне Србије има обавезу да се на тај начин одужи не само књазу, него и његовим сарадницима међу којима Јоакиму Вујићу, Шлезингеру и Вуку Караџићу, који су заједно са Милошем учествовали у стварању модерне српске државе. Реконструкција Трга испред суда је управо први корак у том правцу, да Крагујевац у региону буде град са најлепшим центром и шеталиштем.

Према речима Александра Милошевића, помоћника градоначелника за реализацију капиталних пројеката и сарадњу са Владом Србије, реконструкција Трга је за град Крагујевац пројекат од изузетног значаја. Вредност пројекта је око 300 милиона динара што га сврстава у капиталне.

Град Крагујевац и Управа за развој завршили су комплетну порцедуру што се тиче пројектне документације. То значи да је усвојен урабнистички пројекат, претходно је решена имовина на овој локацији и урађен пројекат за грађевинску дозволу, која је издата у децембру прошле године. Град Крагујевац је затим расписао тендер за пројекат за извођење, он је завршен у року који је дефинисан тендером и предат надлежној управи на техничку контролу. Након тога, креће се у припрему тендера за избор извођача радова, који ће како Милошевић очекује, бити расписан током наредног месеца. Тек након тога биће познати рокови за извођење радова и тачна вредност пројекта.

Што се тиче зграде суда, она је још увек у власништву Републике Србије односно Mинистарства правде. У току је поступак пребацивања имовине са Републике на Град и када се то оконча, град Крагујевац ће моћи да предузима неке мере, као што је санација тог објекта. Отежавајућа околност је што се зграда суда налази под највишим степеном заштите и немогуће је било шта мењати у објекту. Прве идеје су биле да то буде музеј или галерија. Међутим, због малих канцеларија, за то нема довољно простора. Тешко је донети одлуку, али нигде не журимо и наћи ћемо напригоднију могућу намену, поручио је градоначелник Дашић.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs