Вести

Реконструкција пута који повезује Град Крагујевац и Општину Рача

У селу Ресник, на деоници пута који спаја ово село са Општином Рача, у току су припремни радови на санирању коловозне конструкције за њено асфалтирање у дужини од 750 метара. Укупна вредност радова је око девет милиона динара од којих је 7,5 милиона обезбеђено конкурсом подстицаја за изградњу инфраструктуре Министарства пољопривреде, а 1,5 милиона је обезбедио Град. Радове које изводи Предузеће за путеве Крагујевац, данас је обишао градоначелник Никола Дашић са сарадницима.

Ради се о наставку радова на уређењу путне инфраструктуре у Реснику, путни правац који спаја ово село са општином Рача одакле је већ асфалтиран пут. Највећу захвалност дугујемо помоћи Министарства пољопривреде и министру Браниславу Недимовићу који је, како је и обећано обезбедио 7,5 милиона динара. Град је обезбедио 1,5 милиона, а укупна вредност инвестиције је око девет милиона динара – рекао је градоначелник Никола Дашић. Пут има утолико већи значај јер повезује општину Рача са територијом града Крагујевца, а мештани два села добијају пут испред својих домаћинстава и лакши и безбеднији саобраћај, истакао је Дашић и подсетио да ово нису једине инвестиције у Реснику. До сада је урађено насипање пута ка гробљу, нове линије јавне расвете и обновљена су постојећа осветљења. У наредних месец дана, будући да је већ расписана јавна набавка, очекујемо реконструкцију спортских терена за кошарку, фудбал и рукомет у дворишту Основне школе „Сретен Младеновић“  у Реснику, за шта је Град обезбедио 1,2 милиона динара.

Са обе стране пута у дужини од 750 метара и ширине четири, урађене су банкине од по пола метара. Одводњавање се решава путем земљаних канала и пропуста, каже Љубиша Живковић, директор ПЗП Крагујевац.  Преко тога се ради коловозна конструкција од каменог материјала и завршни асфалтни слој саобраћајнице. Планирамо да предметне радове завршимо наредних десет дана и након асфалтирања ову значајну саобраћајницу ставимо у функцију.

О значају актуелних и до сада урађених радова, Марко Ђорђевић, заменик председника МЗ Ресник, каже да ће ово бити трећи асфалтирани правац који спаја две територије и да је значајан међуопштински пут који спаја веће село Ресник са селом Мало Крчмаре, односно територију града Крагујевца са општином Рача.

Осим значаја због спајања асфалтом међуопштинска села, у овом засеоку Дубокић живи око петнаестак домаћинстава  која коначно добијају асфалт испред својих кућа који ће им решити многе проблеме И поједноставити живот и функционисање. У протеклом периоду замењено је око седамдесетак јединица уличне расвете, у оквиру текућих одржавања уклања се растиње поред главних  путева. Очекујемо и реконструкцију спортских терена у дворишту Основне школе ‘’Сретен Младеновић’’, а одобрен је и пројекат за увођење грејања у школи, казао је заменик председника МЗ Ресник.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs