Вести

Реконструисана амбуланта у Реснику

Реконструисана амбуланта у Реснику, после годину дана, од данас је поново  отворена за пацијенте. Средства за санацију простора обезбедио je град Крагујевац. Реконструисан је кров на објекту који је прокишњавао, замењени подови и опремљене ординације неопходном опремом.

Сеоске амбуланте су веома значајне, иако можда некоме у граду то не изгледа као приоритет. Добро је да људи на селу имају на дохват руке здравствену заштиту, лакше им је и мања се гужва ствара у градским амбулантама, истиче Никола Дашић, први на листи Српске напредне странке у Крагујевцу „Александар Вучић – За нашу децу.“ Ресник је велико село, овде постоји основна школа са осам разреда, има доста младе деце, а на територији села функционише и Културно уметничко друштво, казао је Дашић и додао да су приорите села у којима има деце.

 

Амбуланта ће, према речима Василија Антића, за почетак радити једном недељно, четвртком као и раније. Ресник је велико село, има око хиљаду становника и ако би се сви овде лечили, амбуланта би у том случају радила три пута недељно. Али, није довољна само амбуланта. Како пацијенти којима лекар пропише терапију не би по лекове путовали до града, са Апотекарском установом Крагујевац је договорено да фармацеут истог дана, најкасније до 13 сати, пацијентима у амбуланти изда лекове. Поред тога, једном недељно биће организоване и лабораторијске анализе.

Сада имамо и кадровски потенцијал, рекао је Антић, јер је Министарство здравља одобрило пријем шест лекара и седам медицинских техничара, тако да ће амбуланта са ординацијом опште праксе имати сталног лекара.

То ће за мештане Ресника бити од великог значаја, јер ће имати здравствену заштиту близу својих кућа, а с друге стране утицати и на смењење гужве у градским амбуланатама.