Вести

Равномерни регионални развој и привлачење нових инвестиција теме састанка у Крагујевцу

Улога регионалних развојних агенција у процесима планирања, програмирања и припреме пројеката, локалних самоуправа у изради нове кровне Стратегије регионалног развоја и Закона о одрживом равномерном регионалном развоју, њиховом значају у процесу израде новог Закона о кохезионој политици и процесу европских интеграција, теме су састанка министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић са представницима 12 градова и општина шумадијског и поморавског округа одржаном данас у Крагујевцу.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић је истакао велико задовољство што је Крагујевац домаћин и центар окупљања представника  градова и општина шумадијског и поморавског округа.  Овакав конструктиван састанак од великог је значаја,  јер поред осталог дефинише обавезе локалних самоуправа у кохезионој политици и свему што подразумева стратешко опредељење наше државе, приступа Европској унији. Град Крагујевац је извршио свој део обавеза везаних за израду десетогодишње стратегије Плана развоја града Крагујевца за период 2021-2031, јер је то је документ од којег се полази, рекао је градоначелник Дашић.

У фокусу разговора били су ИПА и ИПАРД фондови али и све друге могућности финансирања, посебно у светлу чињенице да без обзира на кризу која се дешава у свету и Европи, ми не одустајемо од онога што је приоритет Влади РС и свакој локалној самоуправи а то је равномерни регионални развој и привлачење нових инвестиција, рекла је Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције. То је једна од кључних тачака за долазак нових инвестиција у Србију, посебно из западних земаља и земаља ЕУ и шире. Србија већ дуго користи претприступне фондове, рекла је министарка и истакла нов концепт фонда ИПАРД III за период 2021 – 2027 који бесповратна средства опредељује приступним земљама са боље припремљеним одрживим пројектима који развијају посебно област заштите животне средине, зелене инфраструктуре, од постројења за пречишћавање отпадних вода, сепарацију отпада, управљање чврстим отпадом поред подизања свести о очувању животне средине, здравља и очувања биодиверзитета, одрживе пољопривредне производње, хране и све осталог и то су приоритети за финансирање.

Сматрам да шумадијски и поморавски округ имају пуно потенцијала и потреба да се бавимо овим темама и задатак је да заједно радимо на локалним стратегијама развоја како бисмо ушли у израду новог Закона о одрживом равномерном регионалном развоју и кровне Стратегије регионалног развоја Србије. Она је истакла да шумадијски и поморавски окрузи не користи довољно ИПАРД фондове и бесповратна средства ЕУ за аграрни развој за механизацију, одрживи рурални туризам и различите друге форме, али да има простора да се и то унапреди. Један од начина је регионализација пројеката, сарадња и међуопштинско повезивање у циљу сагледавања директних бенефита за грађане више локалних самоуправа.

На састанку се говорило о Војно -техничком заводу у Крагујевцу, богатом културно – историјском и индустријском наслеђу централне Србије као неискоришћеном развојном потенцијалу,  не само за Крагујевац већ и шире. Након добијања идејног решења улазимо у изналажење начина и извора финансирања за припрему тако великог пројекта. Ради се о захтевном пројекту из домена културе као заштићеном културном добру, које има свој потенцијал у одрживом туризму и пре свега локалном економском развоју, рекла је министарка Јоксимовић.

Она је истакла значај пројекта за енергетску стабилност далековода Краљево-Крагујевац укупне вредности 30 милиона евра који је у програму европског финансирања за област енергетике, а  6,6 милиона евра обезбеђено је из грантова ЕУ.

Крагујевац је до сада доста добро користио могућности финансирања из фондова ЕУ, чак за последњих неколико година преко милион евра што је изванредно, оценила је Јоксимовић.  У свему томе велика улога је Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља за помоћ и припрему пројеката. У Србији има  17 развојних агенција чији су оснивачи локалне самоуправе и њихова улога јесте да од Министарства за европске интеграције активно прате слободна средства за одређене врсте пројеката како би се у сарадњи са локалним самоуправама правовремено препознала могућност за финансирање приоритета из грантова и повољних кредита и тиме растеретио и буџет државе и локалне самоуправе.

Сматрам да смо одржали конструктиван састанак, оценила је министарка Јоксимовић на којем смо дошли до закључка да добар пројекат није само добра идеја већ сарадња и међуопштинско повезивање кроз сагледавање директних бенефита за грађане више локалних самоуправа.

Поред представника градова и општина шумадијског и поморавског округа, састанку су присуствовали чланови Градског већа града Крагујевца, Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског управног округа, Горан Милосављевић, начелник Поморавског управног округа, Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs