Вести

Раповић: Буџет града Крагујевца нереалан је већ годинама уназад

ГО Српске напредне странке упозоравао је да ће градски буџет Крагујевца у 2013. години бити традиционалано нереалан, насупрот лажном оптимизму локалне власти. Од 2009. локална власт сваке године доноси ребаланс буџета управо због усвајања буџета чији су приходи дупло мањи од планираних. Једно од значајних оптерећења буџета су и плате за преко 1.700 запослених у градској управи, које се директно и индиректно финансирају из буџета. Ти расходи су пет пута већи од оних за капиталне инвестиције.

Град се налази у зачараном кругу и због нових кредитних задуживања којима се покривају текући кредити.

Пошто је градска власт позвала грађане на штедњу, ГО СНС-а се пита да ли ће ребалансом буџета бити укинута путовања, дневнице, непотребни уговори, непотребно запошљавање у јавном сектору или ће бити смањена само давања према најсиромашнијим слојевима становништва.

Подсећамо да је до сада, за професионални спорт локална власт издвојила око 390 милиона динара, а ребалансом је одређено још 120 милиона динара и то у моменту када се комунална предузећа налазе у веома тешкој ситуацији, када расту цене боравка деце у обдаништима, када касне исплате надокнада незапосленим породиљама, просветним радницима, када град нема средстава да финансира асистенте у настави нити да исплати све преузете обавезе за социјална давања.

Иако је градоначелник тврдио да је поносан како град функционише и да је буџет развојни, реална ситуација је знатно другачија и далеко је од тога да се било ко може поносити или хвалити, а нарочито не функционисањем јавних предузећа.

Због катастрофалне ситуације у којој се налазе градске финансије, ГО СНС се пита да ли ће локална власт учинити нешто поводом доношења реалног буџета или ће се и ове године догодити иста ситуација као и претходних, а све на штету становника нашег града. Тражимо од градских власти да не воде овај град у колапс који га сигурно очекује ако наставе да на исти начин руководе финансијама.

Градски одбор СНС
У Крагујевцу,
05. 12. 2013.