Вести

Радомир Николић угостио добротвора Ђилберта Влајића

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић са сарадницима организовао је данас пријем за Ђилберта Влајића председника италијанске невладине организације “Не бомбе, него бомбоне“ који са члановима тог удружења борави у тродневној посети Крагујевцу.

Веома смо захвални за све што сте урадили за децу и раднике Крагујевца - казао је градоначелник Николић. Препознали сте 1999. године алармантно стање и колико нам је помоћ потребна. Крагујевац је леп град који је трпео патњу, индустријски, раднички град, са социјалним проблемима који наводи раднике да се синдикално удружују и боре за своја права. Ми смо поносни на наше синдикате и на њихову међународну сарадњу. Чинимо све, истакао је Радомир Николић да санирамо последице 90 - тих година, али нема довољно средстава. Оно што сте ви учинили је нешто што речима не може да се опише, показали сте оргомну љубав према деци Крагујевца и ти ваши напори нас чине пријатељима за сва времена - истакао је градоначелник Николић.

Те 1999. године одлучили смо да интервенишемо јер је један део наше земље био против бомбардовања - казао је Ђилберто Влајић, председник удружења и почасни грађанин града Крагујевца. Иако је наша земља учестовала у бомбардовању тадашње Југославије, део Италије није препознао себе у таквој политици и одлучили смо да покажемо друго лице италијанског народа. Отуда потиче наша интревенција у Србији односно у Крагујевцу која се родила из солидарности према радницима. Наш циљ је био да помогнемо људима који су због бомбардовања остали без посла, а онда се изродио пројекат “Усвајање на даљину“ односно стипендирање деце “Заставиних“ радника. Уследили су затим и бројни други пројекти као што је реконструкција школа, објеката здравствене и социјалне заштите, удружења.

Иначе, организација “Не бомбе, него бомбоне“ финансира се искључиво добровољним средствима радника Италије, немају никакву подршку своје Владе и сами сносе трошкове путовања у Крагујевац, градећи тако мостове мита и уверени да ће једног дана ратови престати.

Данас је предата на употребу реконструисана лабораторија у Амбуланти “Филип Кљајић“ као и мокри чвор у школи “19. октобар“, одељење у Ботуњу. Сутра ће бити уручене стипендије за 200 деце “Заставиних“ радника, а у плану је и адаптација школе у Чумићу.