Вести

Радомир Николић: У СНС не постоје поделе

Озбиљне политичке партије су увек у кампањи. На тешке речи мора да се одговори јер, у супротном, показујете политичку слабост. Ни у кући не влада увек мир. Најбитније је да се несугласице, као што је недавни случај Беко, што пре превазиђу. Нико нема користи, а понајмање грађани, од међусобних размирица, каже у интервјуу за „Блиц“ Радомир Николић, председник Извршног одбора СНС.

* Више пута сте из СНС најављивали смену ваших кадрова, директора јавних предузећа и агенција који су лоше радили. Када ће почети те смене?

- Тачно је да нисмо задовољни тиме како поједини међу именованим носиоцима јавних функција обављају свој задатак, као и што на рачун многих имамо само речи похвале. Донели смо сасвим логичну одлуку, променићемо све за које установимо да нису дали максимум од себе. Србија се налази у тешкој ситуацији, нема више времена за губљење, потребно је да најспособнији међу нама преузму одговорност.

* Када ће то бити?

- Како смо раније и најавили, у току је анализа рада чланова СНС-а који имају учешће у извршној власти. По обављеном послу, Извршни одбор ће предложити вишим органима странке смену свих оних који су се понашали неодговорно и недомаћински. Овим постављамо још један стандард који ће све странке после нас морати да поштују. Очекујемо и од коалиционих партнера да на исти начин преиспитају рад својих људи.

* Да ли у СНС има поделе на Вучићеву и Николићеву струју?

- Одговорићу вам питањем, где мене видите у тим поделама? Логично је да, као син Томислава Николића, будем у његовој струји, а у исто време, као председник Извршног одбора обављам једну од најодговорнијих функција у СНС. Ставља ли ме то у Вучићеву струју? У СНС не постоје поделе. Постоји само жеља политичких противника да поделе буде. Мораћемо да их разочарамо.

* Да ли у СНС има незадовољних због Вучићевог плана да важне функције додељује нестраначким кадровима?

- Наравно да има. О томе се отворено говори на седницама Главног одбора и Председништва странке. У томе и јесте снага СНС - што сви могу да кажу све што мисле, али на седницама страначких органа. Председник Вучић има визију. Јасно је образложио потребу за активирањем људи који нису чланови политичких партија. Странка која се ограничи својим кадровима ограничава домет државним институцијама. Желимо најбоље људе на најодговорнијим местима.

* Какав је положај у СНС Владимира Цвијана, да ли сте разговарали с њим?

- Никада нико није трпео било какве последице јер је пред страначким органима износио неслагање с политиком врха странке. Излазити одмах у медије с таквим ставом, погрешно је. Цвијана никада раније нисам чуо да на било који начин критикује рад председника странке. Као искусан политичар, направио је почетничку грешку. Због тога и сумњам у његове намере. Нанео је штету угледу СНС и због тога мора да трпи политичке последице.

* Да ли позиви опозицији на састанке значе и да желите да спречите окупљање опозиције око ДС?

- Не видим разлог зашто би се више ико окупљао око овакве ДС. Очигледно је да то схватају сви релевантни политички чиниоци у Србији. * Да ли бисте могли да замислите СНС у коалицији само са ЛДП после следећих избора? Без социјалиста? - Дуг је пут до остваривања тешње сарадње са ЛДП, с обзиром на то да се наше две странке озбиљно идеолошки разликују. У исто време не треба бежати од тога да се о озбиљним државним питањима са свима разговара.

* Ко би могао да буде ваш кандидат за градоначелника Београда. Хоће ли бити страначка личност?

- Већ формулација питања чини да будемо задовољни оним што смо постигли у Србији за ових годину и по дана. Постало је нормално да и шира јавност расправља о могућности да нестраначке личности преузимају и овако одговорне функције. Српска напредна странка је та која је овакав начин деловања успела да суштински оживи. О самом кандидату расправљаће се када се распишу локални избори у Београду.

Ивана Мастиловић Јаснић