Вести

Радомир Николић: Стопа пореза на имовину иста као у 2013.

Градско веће града Крагујевца на данашњој првој седници, којој су присуствовали сви чланови Већа, усвојило је Нацрте Одлука о изменама и допунама Одлука о Градском већу и Градском правобранилаштву града Крагујевца, које су усклађене са новим законским прописима, и упутило их Скупштини града на даљу надлежност.

Чланови већа донели су Закључак којим се из скупштинске процедуре повлачи Предлог Одлуке о измени Одлуке о висини стопе пореза на имовину и упућује Градској пореској управи на даљу надлежност.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић рекао је да до данас није издато ниједно решење о висини стопе пореза на имовину за физичка лица за 2014.годину и да је тиме нанета велика штета градском буџету. Овим закључком, како је појаснио градоначелник Николић, омогућићемо да се припреми нова Одлука којом ће стопа пореза на имовину за физичка лица бити на нивоу стопе из претходне године односно 0,20% а не 0,30% како је Одлуком која се повлачи из процедуре превиђено. Након што та Одлука буде усвојена на седници градског парламента надлежна управа урадиће решења и доставити их грађанима, односно физичким лицима.

На предлог градоначелника Градско веће донело је Одлуку о формирању Комисије за анализу стања у јавним предузећима и привредним друштвима чији је оснивач град Крагујевац. Задатак Комисије биће да сагледа стање у јавним предузећима и привредним друштвима чији је оснивач Град и донесе закључак са планираним мерама за консолидацију тих предузећа. Градоначелник Радомир Николић рекао је да је стање у готово свим градским предузећима јако тешко и додао да, иако је у јуну донета Одлука о мерама консолидације и рационализације на седници Скупштине града, она није реализована. Један од првих корака у реализацији мера које су усвојене је и формиарање ове Комисије.

Чланови Градског већа данас су дали сагласност на закључење Уговора о испоруци енергената за грејање за потребе колективног центра ''Трмбас''. Усвојен је и Извештај ГТО о спроведеној јавној расправи о радној верзији Мастер плана одрживог развоја планине Рудник, у који су поред града Крагујевца укључене и општине Топола, Чачак, Горњи Милановац и Кнић. Одлуком Градског већа месна заједница Центар убудуће ће бити смештена у улици Саве Ковачевића 3, чиме ће бити омућен бржи и ефикаснији рад.