Вести

Радомир Николић: Не постоје никакви моји људи

Београдски таблоиди ме сваког дана уредно информишу да неко негде скупља неку већину за моју смену, нема потребе за тим, један миг Александра Вучића био би довољан да одем, а до тада ће морати да сачекају, каже Радомир Николић, председник Извршног одбора Српске напредне странке, поводом учесталих написа по медијима о његовој смени са ове функције. Он у интервјуу „Политици”, како каже, поручује онима који годинама чекају на раскол у СНС-у да ће остати разочарани.

Већина чланова Председништва СНС-а изјаснила се на последњој седници за ванредне парламентарне изборе, јесте ли и ви били за то?

Дао сам свој скроман допринос на ову тему, али нисам од оних који мисле да садржај дискусија и мишљења изнета на Председништву треба тако великодушно да делимо са новинарима. Уколико смо овластили председника да донесе одлуку, а он је имао стрпљења да саслуша све наше сугестије, сачекајмо коначни суд онога ко има највећу одговорност и заузимање коначног заједничког става.

Покрајински и локални избори свакако ће се одржати, шта очекујете у Крагујевцу, с обзиром на то да вас опозиција оптужује да у граду никада није било горе него сада када сте ви градоначелник?

Неозбиљно је тврдити након 18 година власти да је за катастрофу у градском комуналном сектору крив неко ко је ту десет месеци. Аргументи опозиције су толико смешни и до те мере вређају интелигенцију Крагујевчана да ми и не планирамо неку посебну кампању за локалне изборе.

Недавно су медији објавили како сте расписали тендер за набавку „поклона пажње” у вредности од 700.000 динара, што је Игор Мировић у изјави медијима оценио као непоштовање одлука странке?

Ако пажљиво читате новине, закључићете да се те приче отварају управо у таблоидима који имају ексклузивни приступ чак и седницама Председништва странке. Нема истине у њиховим тврдњама, али мени не пада на памет да се правдам новинарима београдских таблоида, јер је то прилично бесмислено. Наравно да не постоји на такав начин интерпретирана изјава Игора Мировића, нити јавне набавке у Крагујевцу функционишу по описаном моделу.

Пре свих избора биће одржана изборна скупштина СНС-а, а унутарстраначки избори никако да се заврше. Као председник ИО ви сте за њих задужени, неки вас оптужују за гурање, како кажу, својих људи, у Нишу се крај поступка не назире, има ли у странци ваших и Вучићевих људи?

Теорије завере које се гомилају око СНС-а се, видим, продубљују и мене то на неки начин забавља. То говори о значају странке. Не мислим да је лоше што су избори за месну организацију у СНС-у, било где у Србији, важнији и око њих се диже већа прашина него око промена главних одбора неких некада великих српских странака. Председник сам ИО странке са више од пола милиона чланова и на то сам поносан без обзира на различите погледе према овом својеврсном феномену. Оне који већ годинама чекају на раскол у СНС-у морам по ко зна који пут да разочарам. Не постоје у странци никакви моји људи. Узалуд међу Николићима тражите онога који ће напасти Вучића.

Јесте ли, како су писали медији, шокирали колеге у Председништву странке предлогом о формирању фракција, односно да се утврди ко је за улазак Србије у ЕУ, ко за сарадњу са САД, за тешње везе са Русијом…

Не могу да прихватим да било ко о мојим колегама из Председништва размишља на такав начин, да они не знају како су организоване многе политичке партије на евро-атлантском простору у којима је нормално организовање по фракцијама, па су се, тобож, изненадили, иако то није била суштина мог предлога. Онај ко је на веома немушт начин покушао да пренесе моје излагање таблоидима показао је само своје незнање и непоштовање Председништва СНС-а. Процес програмске надоградње у нашој странци је у току у складу са новим изазовима. То је све што могу да кажем.

Шта сте тачно предложили и имате ли утисак да неко из странке пласира приче о вама у медије?

Препричавање садржаја седница Председништва новинама не сматрам лепим васпитањем, већ га, како сам већ наговестио, посматрам као кршење страначке дисциплине. Да није тако седнице Председништва и других органа политичких странака на којима се поставља политичка стратегија и тактика биле би отворене за јавност, а свет би био много лепши за живот. Ипак, ствари још дуго неће тако функционисати…

----------------------------------------------------------------

Мало конкретније…

Ако имате више насловних страна него све старлете заједно, и то искључиво у негативном контексту, онда то није утисак него чињеница. То што сам под њиховим дневним ударом сада је мање битно и мене то заиста не дотиче. Плаши ме евентуална следећа фаза. Верујем да у самој странци постоје људи који јој не мисле добро, пре свега њеном председнику и уопште немам илузију да ће ускоро бити охрабрени споља да крену у напад на њега и на његову политику. Мислим да би било далеко сврсисходније да ту своју закулисну радњу изнесу на светло дана и да почну да делују јавно у некој од многих опозиционих странака.

Политика