Вести

Радомир Николић: Крагујевац добро позициониран на инвестиционој мапи Србије

Поносан сам на трансформацију јавног сектора у Крагујевцу, рекао је сумирајући у „Епицентру“ петогодишњи мандат градоначелник Радомир Николић. Најдраже ми је формирање пословних зона МИНД парк и Феникс. Најпоноснији сам на бесплатан превоз за пензионере и ученике и финансирање боравка деце у приватним вртићима.

Задовољан сам урађеним. Тим који сам водио, затекао је веома тешку ситуацију у граду – празну касу, блокиран рачун и дуг у висини два градска буџета. Подвукли смо црту и кренули да радимо за добробит свих нас и града Крагујевца. Дисциплином и непопуларним мерама, односно резањем трошкова успели смо да санирамо последице неодговорног управљања градом, да ставимо на ноге сва јавна и јавно – комунална предузећа. Изградња прве јавне гараже најбољи је доказ о финансијској стабилности предузећа. ЈКП „Шумадија“ појаснио је Николић, изградњу гараже финансира из споствених средстава.

Буџет који градимо пет година уназад, потпуно је реалан, а све фактуре се плаћају у дан. Систем смо спремили за велика улагања која су започета прошле године, када смо асфалтирали 50 улица. И ове године, као и прошле, за путну инфраструктуру издвојено је 400 милиона динара. И није реч о предизборном асфалту, гарантује Николић, јер ће радови бити настављени и после избора. Верује да ће у наредне две до три године потпуно решити проблем неасфалтираних улица на територији града.

У ред смо довели и образовне установе у којима 30 година није било инвестиционих подухвата. Део школа је у потпуности реновиран, нешто средствима из градског, а нешто из државног буџета. Имамо две нове фискултурне сале у Станову и Ердечу, планирамо и градњу два обданишта у Лекиној бари и на Метином брду. Чекамо да се откоче радови на реконструкцији вртића Бамби, након чега улазимо у реконструкцију обданишта Колибри.

Крагујевац је, подсетио је Николић, једини град у Србији који више нема проблем са смештајем деце у вртићима. Мерама које смо прописали успели смо довољно добро и снажно да мотивишемо приватни сектор да отвори своје капацитете. Ово је једна од одлука на коју сам посебно поносан. Оно на шта смо се у старту фокусирали, то су наша деца, да покажемо колико о њима бринемо.

Говорећи о позиционирању Крагујевца на инвестиционој мапи Србије, Николић је подсетио да се у сарадњи са државом гради Палата правде, државни Дата центар, станови за припаднике снага безбедности, следи наставак радова на објекту Центара изврсности, реконструкција Клиничког центра, изградња зграде ФИЛУМ –а. Недавно је отворен Легат Николе Коке Јанковића, 9. априла отвара се кућа Ђуре Јакшића, у плану је реконструкција дворане Шумадија, затим Књажевско –  српског театра и дворане Пионир. Највећа и најважнија инвестиција од 250 милиона евра је изградња велике енергане која би требало да производи струју из гаса, као и замена котлова у Енергетици односно прелазак са угља на гас. Међу инвестицијама је изградња северне обилазнице и пута Крагујевац – Мрчајевци.

Свестан је да о резултатима није довољно говорио, јер је одлучио да засуче рукаве и да ради. Знао је да тиме жртвује популарност, али би опет исто изабрао, поручио је Николић.