Вести

Пуратос ће за годину дана отворити нову фабрику у Крагујевцу

Амбасадор Белгије у Србији, Кун Адам посетио је данас Крагујевац где се сусрео са градоначелником Николом Дашићем и Борисом Ковачевићем, помоћником градоначелника за међународну сарадњу. Свечаном пријему у згради Града присуствовао је Љубомир Милошевић, директор белгијске компаније “Пуратос” која успешно послује  и у нашем граду.

Непосредан повод за ову посету је жеља амбасадора Куна да се упозна са профилом и ставовима града Крагујевца који се односе на заштиту животне средине, чисту енергију, образовни систем и његову флексибилност да прати кретања и потребе привреде.

Навео је пример Белгије као земље са малим и средњим предузећима која могу да буду веома успешна и сматра да то може да буде један од модела које Крагујевц и Србија могу да прате.

Белгијска фирма која успешно послује у нашем граду је „Пуратос“. Пуратос ће за годину дана отворити нову фабрику у Крагујевцу, која ће, према његовим речима бити најлепша до сада, са свим елементима зелене енергије и сматра да ће то бити један од примера добре праксе у нашој земљи, а можда и шире. Такође, амбасадор сматра да ће производња електричних аутомобила у Крагујевцу допринети еколошки здравијој производњи у Србији.

Иначе, „Пуратос“ је међународна група која успешно послује у пекарском, посластичарском и сектору производње чоколаде. „Пуратос“ је у Србији  2016. године постао регионални центар за читаво тржиште Западног Балкана. Компанија је 2000.године покренула производни погон у Крагујевцу и тиме постала још ближа домаћим купцима

Градоначелник Никола Дашић захвалио се амбасадору Белгије на посети Крагујевцу. Подсетивши на историјске везе Крагујевца и Белгије, градоначелник је рекао  да су први Белгијанци  дошли у Крагујевац 1851. године да би помогли изградњу Тополивнице, а 1883. године Шарл Бошман је помогао у организацији рада Народне банке Србије, по белгијском принципу. Дашић је упознао амбасадора са потенцијалима Крагујевца и успешним фирмама које већ послују у нашем граду.

Значајан простор за унапређење сарадње две економије и стварање нових заједничких пословних пројеката постоји у секторима заштите животне средине, обновљивих извора енергије, грађевинарства, прехрамбене индустрије, до иновација и информационих технологија.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs