Вести

Прва генерација студената на ФМН из читавог света слушаће наставу на енглеском језику

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу уписана је прва генерација студената студијског програма интегрисане академске студије (ИАС) медицине на енглеском језику из читавог света. За студије медицине на енглеском језику владало је велико интересовање. Уписано је 273 бруцоша али и студената који настављају студије на вишим годинама медицине. У име Града присуствовао је председник Скупштине града Крагујевца, Мирослав Петрашиновић, декан Факултета медицинских наука, проф. др Владимир Јаковљевић и проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Крагујевцу, проф. др Владимир Ранковић.

Крагујевац је данас постао престоница научника, младих људи, студената од Бразила, Индије па до Аустралије што ће допринети широј афирмацији Града али и наше државе, рекао је Петрашиновић, председник Скупштине града Крагујевца. Људи из различитих земаља широм света су одабрали медицински факултет зато што је у претходном периоду остварио значајне резултате. Ово ће допринети да наш Центар за матичне ћелије са Дата центром пружи могућност да људи из ових земаља, чији су студенти данас у Крагујевцу, али и из осталих, баш изаберу Крагујевац, да упишу и друге факултетe, истакао је Петрашиновић.

На Факултету медицински наука уписано је 284 студента углавном на енглеском језику и десетак студената фармације. Ово је један велики изазов за факултет у смислу новог студијског програма који се одвија на страном језику, који доводи до напретка и усавршавања наших професора и побољшања наставног рада, рекао је проф. др Владимир Јаковљевић, декан Факултета медисинских наука. Позиција на Шангајској листи један је од аргумената који су нас квалификовали и заинтересовали већи број младих за наш факултет и то је једна интеракција, једни покрећу друге, поручио је проф. др Јаковљевић. Преко 250 професора ће изводити наставу на енглеском језику и њихова радна обавеза је да активно говоре енглески језик. И оно што недвосмислено привлачи стране студенте је квалитет рада факултета, поручио је проф др Владимир Јаковљевић.    

Факултет медицинскух наука је први факултет који је уписао прве генерације студената на енглеском језику. У међувремену су Факултет техничких наука у Чачку и Економски факултет у Крагујевцу акредитовали за студије на енглеском језику, рекао је проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Крагујевцу, проф. др Владимир Ранковић. На глобалном нивоу, медицина и информациона технологија су препознате као области за које постоји интересовање. Надамо се да ће и ови факултети постићи успех као медицински у погледу броја студената који су дошли да студирају у Крагујевцу, оценио је проф. др Ранковић. 

 

Извор: Град Крагујевац