Вести

Признања нашим истинским херојима-здравственим радницима

 

У суботу 25. новембра с почетком у 14 сати и 30 минута у Свечаној сали Скупштине града Крагујевца одржаће се свечани скуп на коме ће бити додељени уговори о раду за више од пет стотина грађана Крагујевца. 

Ову манифестацију својим присуством и учешћем увеличаће и проф. др Сања Радојевић Шкодрић, чланица Председништва СНС, директорка Републичког фонда здравственог осигурања и професорка Медицинског факултета Универзитета у Београду.

Уговори о раду биће додељени оним суграђанима који су се добровољно ангажовали у месецима пандемије корона вируса, почев од лекара и другог медицинског особља, па до осталих запослених, од административних, помоћних и других радника који су се истакли несебичношђу и спремношћу да се ангажују у спашавању живота у крагујевачким здравственим установама. 

То су људи који заслужују свако поштовање и признање, а њихово запошљавање само је знак захвалности наше друштвене заједнице за њихово самопрегорно ангажовање у тим претешким данима борбе против невидљивог и по живот опасног непријатеља. Ови суграђани само су део екипе на нивоу целе државе која је у најкраћем могућем року успела да консолидује здравствени систем и учини га спремним за борбу против глобалне епидемије без преседана изазване новим и до тада сасвим непознатим вирусом.

Ваља наново и наново подсећати колико је енергије, средстава и знања наша земља улагала у борби са пандемијом,почев од набавке лекова, заштитне и медицинске опреме, преко рекордно брзог проширивања болничких капацитета за смештај и лечење оболелих од Ковида-19, па све до набавке неколико врста вакцина због чега је Србија била најбоља добра вест у глобалним размерама.

Захваљујући ангажовању државног врха и лично председника Србије Александра Вучића Србија је међу првима почела вакцинацију против Ковида-19, отворивши при томе своје границе не само комшијама из околних замаља, већ и свима онима који су хтели да се вакцинишу, а то у својим земљама нису могли, барем не тако брзо. Захваљујући свесрдном ангажовању државних, здравствених и свих других носилаца најразличитијих овлашћења у рекордно кратком року отворени су функционални вакцинални пунктови, као и беспрекорна електронска подршка за заказивање вакцинације.

Пандемија корона вируса која је изненадила цео свет и буквално на колена бацила и много уређеније и богатије земље од наше показала нам је свима да умемо да се боримо и са најтежим изазовима и да имамо капацитете за то.

Крагујевчани који су се тада нашли у првим редовима борбе данас добијају потпуно заслужену сатисфакцију за све што су учинили због чега их заувек сматрамо нашим истинским херојима.

 

Члан Главног одбора СНС Биљана Илић Стошић