Вести

Пријем за амбасадора Сувереног Малтешког реда

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић са сарадницима - члановима Градског већа за здравствену заштиту др Горданом Дамњановић и социјалну политику и друштвену бригу о деци Слађаном Радисављевић, као и секретаром Секретаријата за здравство, социјалну политику и друштвену бригу о деци Николом Рибарићем организовао је данас пријем за амбасадора Сувереног Малтешког реда у Србији Њ.Е. господина Алберта ди Луку.

Повод за његову посету Крагујевцу је донација од 28 апарата за мерење нивоа шећера у вредности од 131 000 динара која уручена Друштву за борбу против шећерне болести.

Поздрављајући госте градоначелник Николић најпре је рекао да је ово прва делегација коју прима од када је изабран за градоначелника и захвалио се на донацију коју су обезбедили за оболеле од шећерне болести. ''У тешкој економској ситуацији у којој се налазимо драго ми је да видим да имамо пријатеље у свету који су спремни да нам помогну'', рекао је градоначелник Радомир Николић.

Амбасадор Сувереног Малтешког реда у Србији Њ.Е. Алберто ди Лука упознао је градоначелника и његове сараднике да је Малетшки ред присутан у 104 земље света, укључујући и Србију већ 11 година и то са својом амбасадом и развијеним дипломатским односима. ''Овде смо да направимо први корак у сарадњи а наш циљ је да и даље помажемо онима којима је помоћ потребна. То је наша мисија'', рекао је ди Лука. Према његовим речима идеја да се помогне Друштву за борбу против шећерне болести потекла је на аукцији у Италији која је одржана након мајских поплава у Србији.

Госпођа Мадлена Јанковић потпредседница Зептер групе, како је појаснио амбасадор Алберто ди Лука, била је иницијатор помоћи за Друштво у Крагујевцу.

Донација која је данас уручена у Свечаном салону зграде Града састоји се од 28 апарата за мерење нивоа шећера у крви са контролним тракама у паковању од по 50 комада, и управо је Друштво за борбу против шећерне болести то исказало као своју потребу у ранијим контактима са донатором.

Члан Градског већа за здравствену заштиту др Гордана Дамњановић, уз захвалност донатору, рекла је да је ово удружење веома активно и да брине и пружа помоћ оболелима од дијабета. ''Њихова мисија није само пружање помоћи већ и стварање активног спортског духа што је свакако важно за будућност свих њих. Ова посета је само једна у низу јер очекујемо да оно што су у удружењу навели као приоритет, а то су намирнице, безглутенска храна, буде обезбеђено од стране људи добре воље'', закључила је др Гордана Дамјановић.