Вести

Презентација награђених и откупљених радова за урбану обнову и рехабилитацију ВТЗ

Град Крагујевац и Удружења урбаниста Србије, који су током ове године спровели међународни конкурс за урбану обнову и рехабилитацију просторне културно – историјске целине Војно – технички завод, данас су организовали презентацију награђених и откупљених идејних решења.

Наша је визија да тај простор постане урбано градско језгро, место за културу, угоститељство, туризам и креативне индустрије, а да град Крагујевац добије једну нову ноту и један нов квалитет, рекао је на презентацији првонаграђеног идејног решења градоначелник Никола Дашић. Поред квалитетног индустријског амбијента, поред Универзитета, Клиничког центра и Палате правде, Крагујевац заслужује да се такав бисер обнови, дотера и среди. Трудимо се да немамо мале планове, већ да буду дорасли потенцијалима које имамо, истакао је Дашић честитајући члановима жирија и учесницима конкурса, који су својим идејама поделили са нама жељу, вољу и визију и на тај начин уградили део себе у будуће планове за развој Крагујевца.

Конкурс, на који се пријавило 14 учесника, према речима преседника жирија Ивана Радуловића главног урбанисте града Крагујевца је први опипљиви корак који ће нам дати смернице за све будуће интеревенције у простору ВТЗ – а. Награђени и откупљени радови су мање или више прихватљива решења са аспекта кровне приче заштите индустријског наслеђа и споменика културе, рехабилитације, пренамене објеката у неку прихватљиву форму са богатим програмским оквиром које обезбеђује самоодрживост појединачних локација и локација у целини. Конкурс је основ за даљу израду неопходне планске документације која ће определити динамику радова и могућност обезбеђивања финансијских средстава за релаизацију овог пројекта. С обзиром на обухват и значај, реч је дугорочном пројекту који ће се радити деценијама.

Одлуком жирија прву награду освојио је ауторски тим који чине Др Александра Ђорђевић, Катарина Петровић, Марина Илић и Невена Балалић.

Било је јако изазовно на више нивоа, због историјског значаја овог места. Требало је приступати јако пажљиво, с друге стране осетљиво промишљати решења у односу на оно што се ту налази, а са треће стране ми као архитекте треба да дамо неки поглед у будућност, истакла је Катарина Петровић. Требало је јако пажљиво балансирати нешто што ту јесте, што је траг историје и нешто што ту треба да се деси, где ниједно а ни друго не треба да превагне, него треба да буде добар баланс, да би то било решење које поштује све оно што се тамо налази, а са друге стране гледа у будућност.

Након презентације првонаграђеног рада, у Скупштинској сали представницима медија, широј стручној јавности, члановима Стручног и Оперативно – техничког тима, представницима градских управа и Универзитета, свим заинтересованим грађанима представљена су два награђена и два откупљена идејна решења.