Вести

Председник Вучић присуствовао молебану у Шумарицама

Данас се навршава 80 година од стрељања ђака и професора у крагујевачким Шумарицама. Велики школски час крај Споменика стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама, у овој форми, одржава се од 1971. године. Тада је изведена поема Душка Радовића „Црни дан“, која ће ове године бити поново изведена. Драмски приказ, у извођењу 12 чланова Kњажевско српског театра са гостујућим глумцем Милошем Лазићем из Београда, режирао је Драган Јаковљевић.

Поводом обележавања 80 година од стрељања крагујевачких ђака и професора 1941. године, венце крај споменика „Прекинут лет“ у Шумарицама, положили су ученици и професори Прве крагујевачке гимназије, градоначелник Никола Дашић и председник Скупштине града, Мирослав Петрашиновић, председник Србије, Александар Вучић, у име Владе Србије – први потпредседник, министар Бранко Ружић, и министри Небојша Стефановић,  Дарија Кисић Тепавчевић и Гордана Чомић, представници Народне скупштине, потпредседница Бундестага, Клаудија Рот у пратњи амбасадора Немачке, Томаса Шиба, амбасадори Белорусије, Велике Британије, САД, Словачке, Пољске, Казахстана, представници бројних амбасада, Шумадијског управног округа, Универзитета, политичких странака, градских институција, удружења грађана.

Након молебана крагујевачким новомученицима, који је служио епископ шумадијски Јован уз саслужење свештенства Епархије шумадијске, положени су венци крај споменика Петом три, подигнутом на месту где су немачке окупационе снаге стрељале ђаке и професоре крагујевачке гимназије.

Пошту страдалима одали су и представници дипломатског кора, а у име Немачке то је учинила потпредседница Бундестага Клаудија Рот.

Иначе, Велики школски час у Шумарицама као комеморација одржава се од 1957. године, а од 1961. године одржава се крај Споменика стрељаним ђацима и професорима, који је те године и откривен.

 

Извор: Град Крагујевац