Вести

Председница Владе: Крагујевац - перспектива за младе људе

Премијерка Ана Брнабић, данас је у Крагујевцу посетила Регионалну привредну комору, Факултет инжењерских наука и Центар за биоинжењеринг, Ректорат и градилиште државног ДАТА центра.

„Када сам преузела Владу 2017. године знала сам да ћемо у овом мандату незапосленост у Србији спустити испод 10 посто. Први пут од када званично меримо незапосленост у Србији, то се прошле године и десило. Друго, знала сам да ћемо морати нешто да урадимо са нашом привредом, односно, да створимо услове за наше привреднике да постану још конкурентији у односу на напредније земље и привреде“, рекла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић у Крагујевцу, обраћајући се привредницима у седишту Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа, приликом представљања Водича кроз мере подршке развоју иновативне привреде.

Једна од најважнијих је пореска олакшица за запошљавање младих чија је имплементација почела 1. јануара ове године, а рок за реализацију је три године. Влада на тај начин помаже привреди да младим људима пружи шансу за прво радно место. Ми ћемо на себе да преузмемо део пореза и доприноса до 2022. године, зато што младе људе у прве три године морате да обучавате, да улажете у њихову едукацију, тренинг и знање а они ће већ од четврте године доносити одређену добит. У овој години, држава преузима 70 посто пореза и доприноса на њихове зараде, у 2021. 65 посто и у трећој години 60 процената.

 

Председница Владе Србије Ана Брнабић у Ректорату Универзитета у Крагујевцу разговарала је са студентима који су уписали нови IT Мастер 4.0 програм.

“На увођењу мастер 4.0 програма Влада Србије је радила 18 месеци, јер због сарадње различитих факултета и учешћем иностраних предавача он представља промену у досадашњем  начину рада фаултета”, рекла је Брнабић, захваливши се ректору, свим факултетима и студентима што су прошли пионирски посао у важним изазовним реформама у високом школству. Имајући у виду да је у току конкурс Владе РС за мастер програм у креативној индустрији као једној од највећих потенцијала Србије, премијерка је позвала Универзитет у Крагујевцу да се пријави и на конкурс за мастер програм вештачке интелигенције.  

“Све што смо почели пре неколико година, што завршавамо и припремамо за будућност уклапа се у Стратегију образовања и науке до 2030. године”, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја  Младен Шарчевић. Није случајно да смо у ову стратегију увели вештачку интелигенцију и паметну специјализацију што је био разлог да у области високог образовања и студентског стандарда кренемо у стварање нове инфраструктуре.

 

  

У оквиру посете Крагујевцу председница Владе Србије Ана Брнабић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић и Никола Дашић, одборник у Скупштини града и први на листи Српске напредне странке у Крагујевцу “Александар Вучић – За нашу децу.”обишли су и градилиште Државног дата центра, чија ће градња бити завршена најкасније почетком октобра ове године. На површини од четри хектара гради се објекат који ће се простирати на 14 000 квадратних метара. Вредност иницијалне инвестиције у објекат је око 30 милиона евра. Максималан капацитет објекта је 1180 рек ормана, што је пет пута већи капацитет од Дата центра у Београду, који користи 35 различитих репубичких органа. 

Ово сигурно значи да ће Крагујевац у ИКТ сектору постати један од најбитнијих центара у Србији, али и у региону.

Као пројекат од значаја за Републику Србију, Дата центар представља инфраструктурну прекретницу у развоју е – управе и ИКТ сектора у Србији. То је прилика да у јеку четврте индустријске револуције, казао је Михаило Јовановић, прескочимо десетак степеница и винемо се у европске и светске врхове. Премијерка је пред нас ставила задатак да то буде Дата центар, не само за републичке органе и локалну самоуправу, него центар од регионалног значаја, који ће створити прилику да највеће светске компаније преместе своје податке у Србију.

„У 21. веку не постоји ништа важније од података, а ако су Mikrosoft или Huawei одлучили да своје подаtке чувају у Крагујевцу то је довољан печат да је Србија најбезбеднија земља“, истакла је премијерка у обраћању медијима.

Овако модерни Дата центри постоје у Немачкој , Швајцарској, Великој Британији и Холандији и ми се овим стављамо на мапу Европе као једна од технолошки најнапреднијих и најбезбеднијих земаља, рекла је Ана Брнабић. Овај Дата центар, колико год грађани у овом тренутку немали ту перцепцију, стратешки ће позиционирати Србију на један потпуно другачији начин када је реч о инвеститорима.

Из овог Дата центра ићи ће и сва инфрастуктура везана за развој вештачке интелигенције у Србији, што Крагујевцу даје потпуно другачију песрпективу за будући развој, али и перспективу за младе људе да остају овде.

Обиласку Дата центра присуствовао је и амбасадор Републике Кореје  Њ.Е. Хјонгчан Чои, коме се премијерка посебно захвалила на подршци у развоју и јачању Србије у области електронске управе.