Вести

Потписани уговори за обављање студентске праксе у Градској управи

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић потписао је данас уговоре са студенткињама два факултета Универзитета у Крагујевцу које ће од сутра 1. априла па до 30. јуна обављати праксу у Градској управи.

Реч је о уговорима о обављању студентске праксе, а на основу закључка Владе Републике Србије којим је најбољим студентима завршних година факултета свих Универзитета омогућено да три месеца са максимално 20 сати у току радне недеље, обављају праксу у државним органима и јавним службама.

Држава је пружила могућност великом броју младих људи да се пред крај свог факултета опробају у раду у државним органима и другим јавним институцијама. Колико је ова иницијатива значајна за њих, толико је још значајнија за нашу институцију којој је, због обављања важних послова у раду са грађанима, потребан тај ниво и квалитет кадрова, казао је градоначелник Дашић. Просеци изнад девет, гарантују њихов однос према раду, што је пожељно да имају запослени у јавном сектору. Надам се, казао је Дашић, да ће пракса оставити позитиван утисак код студената и да ће пожелети да раде у јавној управи. Пракса је значајна за њих јер се тако припремају за свој први посао, без обзира на то да ли је реч о приватном или јавном сектору. Теорија је једно а пракса друго и једно без другог не могу. Послодавци траже претходно искуство, а то им омогућава и дуално образовање, други кратки програми и ова пракса, казао је Дашић.

Стручна пракса је саставни део на факултетима нашег Универзитета у Крагујевцу и практичан је део едукације за наше младе студенте која треба да их уведе у посао након завршених студија, казао је ректор Универзитета проф. др Ненад Филиповић. Универзитет у Крагујевцу има пуно квалитетних младих људи, а пракса коју ће обављати наше две најбоље студенткиње значиће им за каријеру али и пружити могућност да примене оно што су научили у теорији a пре свега да увиде како је радити у јавној институцији.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs