Вести

Потписан уговор за пројекат унапређења даљинског грејања у Крагујевцу

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и министар финансија Синиша Мали потписали су два уговора са директором Европске банке за обнову и развој Матеом Коланђелијем, којима се обезбеђује 18 милиона евра за пројекат унапређења даљинског грејања у Крагујевцу, што ће смањити аерозагађење  у том граду.

Уговор је потписао и директор крагујевачке топлане „Енергетика“ Андреја Илић.

Вујовић је нагласила да се пројекат спроводи у две фазе  - прва подразумева прелазак топлане са угља на еколошки прихватљивија горива, а друга санацију депоније пепела.

"Данас је за Крагујевац, али и за све нас велики дан, јер ће се из ових средстава заменити 50 година стари котлови у топлани и тиме ће се смањити аерозагађење у том граду. Грађани Крагујевца су претходних месеци апеловали и јављали нам се са овим проблемом. Ми смо обећали да ћемо га решити, и након овог потписивања, испуњавамо обећање. Важно нам је да прва фаза, односно замена котлова буде готова до краја године", рекла је Вујовић.

Према њеним речима, очекује се да друга фаза пројекта крене у првом тромесечју наредне године, а она подразумева санацију депоније на којој се процењује да има око 40.000 тона пепела. 

"У овом моменту, ради се студија и тражи најбољи начин за искоришћење пепела. По реализацији друге фазе, загађење ваздуха ће бити додатно смањено. Емисије угљен диоксида биће за 66 одсто мање, азот оксида за око 90 одсто, а емисија ПМ честица ће бити елиминисана. У Министарству на чијем сам челу водимо битку са аерозагађењем. Почетком године смо суфинансирали пројекте замене котлова и индивидуалних ложишта, као и пошумљавање  у више од 50 локалних самоуправа. Србија је снажно опредељена да решава овај проблем, јер желимо да будућим генерацијама обезбедимо здраву животну средину, баш какву и заслужују", рекла је Вујовић и захвалила на сарадњи европским партнерима и Граду Крагујевцу.

 

 

Извор: Танјуг