Вести

Полазници Краљевског колеџа за студије одбране из Лондона у посети Крагујевцу

У оквиру студијске посете Србији, 20 полазника Краљевског колеџа одбране из 12 земаља и представници амбасаде Велике Британије данас су боравили у Крагујевцу. На пријему који је организован у Градској кући, добродошлицу је пожелео градоначелник Никола Дашић.

Он је, поред осталог, подсетио на чињеницу да је први конзул у Кнежевини Србији пуковник Џорџ Хоџес, на основу именовања краља Виљема IV, ступио на дужност 1837. године управо у Крагујевцу тадашњој престоници. Том приликом са књазом Милошем потписан је и трговински споразум између наше две земље, којим та дипломатска прича добија још једну димензију.

Британија и Србија су стари пријатељи, а суштина односа између наше две државе су заједничке вредности и позитивни људски примери сарадње и савезништва, рекао је Дашић говорећи о чланицама британске хуманитарне мисије које су током Првог светског рата неговале рањенике и оболеле од тифуса у болници у Крагујевцу.

Почело се 1837. године са жељом да се повећа трговинска размена, а наставља се успостављањем и развијањем сарадње у свим областима које су битне за билатералне односе. У протеклих 185 година заједно показујемо приврженост позитивним достигнућима у односима наше две земље кроз историју, али гледамо у будућност у намери да унапредимо наше односе полазећи од заједничких вредности, међусобног разумевања и уважавања, рекао је Дашић.

У име гостију на пријему се захвалио Саша Томес војни аташе Амбасаде Велике Британије, а у име полазника Краљевског колеџа одбране командант Richard Anthony Murrison.

Након кратког промо филма о граду Крагујевцу, индистријској традицији и потенцијалима четврог по величини града у Србији, поред градоначелника Николе Дашића говорили су Данка Андоновски чланица Градског већа за инвестиције и управљање пројектима, Радомир Ерић члан већа за привреду, Александар Милошевић помоћник градоначелника за реализацију капиталних пројекта а и сарадњу са Владом Србије и Дејан Ружић в.д. начелника Управе за развој.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs